56
None

Ecografia ductală - o abordare logică a examinării sânilor

     Această metodă deja nu mai este atât de nouă, dat fiind faptul că ea a fost descrisă de autorii francezi încă de câţiva ani. Cu toate acestea, la noi se practică în foarte puţine centre, deşi reprezintă modul logic de abordare a ecografiei mamare.

     În esenţă, se pleacă de la anatomia normală a sânului şi evidenţierea elementelor normale: lobulii şi ductele, insistându-se pe zonele în care apare de obicei cancerul (există o localizare predilectă în anumite cadrane), dar mai ales se urmăreşte aşa-numita ”unitate specifică lobulară terminală”, ca loc de plecare a formaţiunilor tumorale.

    Structura sânului este asemănată de autorii metodei cu o margaretă, petalele fiind reprezentate de lobuli, aşa încât evidenţierea lor precum şi a ductelor permite sesizarea unor anomalii încă din fază incipientă. Acestea constau în modificări ale unităţii terminale specifice lobulare, dilataţii şi infiltrări ale ductelor mamare cauzate de formaţiuni tumorale maligne, care, se ştie, infiltrează şi modifică arhitectura normală lobulară. Important este faptul că metoda permite vizualizarea unor formaţiuni foarte mici, incipiente, prin semnele indirecte cauzate de invazia precoce tumorală.

     De asemenea, se pot stabili şi stări care măresc riscul de apariţie a unui cancer, prin vizualizarea timpurie a placardelor de proliferare ductală sau lobulară şi evidenţierea aşa-numitelor ”distrofii fibromicrochistice”. Acest lucru permite o atitudine preventivă, urmărirea activă a femeilor cu astfel de modificări şi, implicit, diagnosticarea precoce a unor eventuale degenerări maligne.

     Sintetizând, putem spune că, prin această metodă, nu mai facem ecografie mamară căutând nesistematizat ”acul în carul cu fân”, ci căutăm ţintit, evidenţiind anatomia normală lobulară şi ductală (”petalele margaretei”).

     Urmărirea zonelor cu risc, precum şi a eventualelor modificări precoce sau stări precanceroase, poate orienta rapid un specialist cu experienţă către zonele cu probleme. La toate acestea adăugam datele obţinute prin explorarea Doppler şi elastografie şi putem obţine un diagnostic precis, care permite screeningul eficace al afecţiunilor mamare.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha