Ecografia intraoperatorie

Scris de Adrian Bartos 1750 afisari
13:04:07, Vineri 17 Martie 2017
Adrian Bartos

Adrian Bartos

Medic specialist chirurgie generală
Competență ecografie,
Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor“, Cluj-Napoca
www.clinicachirurgie3.ro

Ecografia are un rol bine stabilit în algoritmul diagnostic al patologiei abdominale, fiind pe larg folosită în domeniul medicinei interne și al gastroenterologiei. Deși tomografia computerizată și rezonanța magnetică nucleară își mențin supremația în ceea ce privește stadializarea neoplaziilor și diagnosticul de finețe al leziunilor intraabdominale, ecografia este în continuare o investigație de primă intenție, fiind suficient de sensibilă și specifică pentru a indica un diagnostic.

Deși a fost folosită pentru prima oară intraoperator în anii 60, utilizarea de rutină a ecografiei în blocul operator a fost adoptată doar prin anii 90, în domeniul chirurgiei hepato-bilio-pancreatice și vasculară.

Treptat, ecografia intraoperatorie (IOUS) a devenit un instrument indispensabil al echipelor ce își desfășoară activitatea în centrele specializate în chirurgia complexă, oncologică, efectuarea ei de rutină influențând de multe ori indicația chirurgicală.

Această tehnică rămâne una dependentă de operator și de echipamentul disponibil, rezultatele maxime fiind obținute cu dispozitive performante, cu transductori adaptați zonei de lucru, manipulați de către un chirurg cu experiență în chirurgia abdominală și în ecografia diagnostică și intervențională.

Avantaje diagnostice

Odată cu dezvoltarea transductorilor pentru chirurgia laparoscopică, de abordul minim invaziv au putut beneficia și pacienții diagnosticați cu leziuni parenchimatoase benigne situate profund, imposibil de abordat fără asistență ecografică: chiste hepatice sau abcese intraparenchimatoase, situate în segmente greu accesibile.

În chirurgia clasică, importanța IOUS este maximă în chirurgia hepato-bilio-pancreatică. Astfel, ecografia este de un real folos pentru chirurg prin confirmarea rezecabilității leziunilor hepatice sau pancreatice, înainte de începerea disecției. Asocierea administrării substanțelor de contrast ajută la diagnosticul diferențial al formațiunilor hepatice suspecte, decelate la scanările ce ar trebuii efectuate de rutină în cadrul chirurgiei digestive oncologice. La fel este cazul pacienților cu pancreatită cronică, la care ecografia intraoperatorie cu substanță de contrast poate diferenția o leziune focală neoplazică de o modificare fibroasă pseudotumorală. Mai mult, este dovedit că ecografia cu substanță de contrast poate detecta metastazele hepatice ce nu mai sunt vizualizabile prin investigațiile uzuale după chimioterapie. Asocierea cu tehnica navigației, prin sincronizarea cu investigațiile CT/ RMN prechimioterapie, duce la o facilitare a detecției leziunilor ce nu au răspuns complet la tratamentul oncologic, permițând un tratament de rezecție sau ablație.

Utilizată din ce în ce mai mult în diagnosticul leziunilor focale, elastografia poate fi de un real folos în diagnosticul diferențial intraoperator al tumorilor hepatice și pancreatice, în condițiile de incertitudine date de calitatea parenchimului din jur (pancreatită cronică, ciroză). De asemeni, aceasta și-a dovedit rolul și în evaluarea eficacității ablațiilor tumorale hepatice, prin estimarea mai bună a zonelor de necroză fata de ecografia convențională.

Aspecte terapeutice

În ceea ce privește tehnicile chirurgicale oncologice, ecografia intraoperatorie cu substanță de contrast este de un real folos în timpul rezecțiilor hepatice, putând practic ghida chirurgul în transecția parenchimului hepatic. Acest ajutor este indispensabil mai ales în tumorile cu raporturi vasculare complexe  (aflate la limita rezecabilității) sau atunci când se dorește prezervarea a cât mai mult parenchim hepatic, în condițiile păstrării caracterului radical al rezecției (tumori apărute pe ficat cirotic).

Concluzii

Indiscutabil, prin aplicabilitatea largă pe care o are, ecografia și-a câștigat locul în sala de operație. Dezvoltarea tehnologică precum și experiența din ce în ce mai mare a chirurgilor în acest domeniu vor face ca această tehnică să fie standardizată și utilizată de rutină, cu avantaje maxime asupra actului chirurgical și a pacienților.

Taguri: www.clinicachirurgie3.ro Adrian Bartos ecografie Ecografia intraoperatorie
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj