30
None

Ficat gras? Îl vindecăm cu medicina integrată

Ficatul este cea mai mare glandă anexă a tubului digestiv, cu multiple funcții, dintre care cea mai importantă este funcția metabolică (metabolismul glucidelor, proteinelor sau al lipidelor). Glucidele sunt transformate la nivel hepatic în glicogen (din glicogenul depozitat, ficatul poate reface glucoza prin procese de gluconeogeneză). Proteinele (cu excepţia imunoglobulinelor), sunt sintetizate în ficat. Ficatul îndepărtează din circulaţie grăsimile absorbite în urma digestiei. Hepatocitele sintetizează lipoproteinele şi transformă glucidele în proteine sau lipide atunci când este necesar. Ficatul depozitează, în același timp, minerale sau vitamine, în special vitamina B12. Purifică sângele și neutralizează substanțe toxice. Sistemul vascular hepatic poate stoca până la jumătate de litru de sânge și este capabil să acţioneze ca un rezervor de sânge când situaţia o cere (şoc hipovolemic). Putem scrie o carte întreagă despre funcționarea și importanța ficatului, dar interesul nostru acum este să vă ajutăm să vă mențineți ficatul sănătos, pentru că de sănătatea lui poate depinde viața dumneavoastră.

Una dintre problemele grave cu care ne confruntăm la ScienceMed este steatoza hepatică, popular denumită ficatul gras. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, din cauza unor dereglări, ficatul sintetizează în mod excesiv grăsimi care se acumulează în celulele proprii, ducând la perturbarea funcțiilor sale. Steatoza hepatică este, în prezent, cea mai frecventă patologie hepatică, în mod special în rândul adulților (aproximativ 20% dintre adulți au această problemă, conform statisticilor), dar se poate manifesta și la copii. Ficatul gras este punctul de plecare al tuturor afecțiunilor grave ale ficatului (hepatită, ciroză, cancer).

Factori de risc: obezitatea (mai mult de două treimi dintre persoanele supraponderale dezvoltă această problemă), diabetul (aproximativ jumătate dintre diabetici au și ficat gras), consumul de alcool, hipertensiunea arterială, valorile crescute ale colesterolului, intoleranța la glucoză, dislipidemia, anumite medicamente, chirurgia de bypass gastric, malnutriția, pierderea rapidă în greutate, diferite produse chimice, pesticide, boala Wilson.

Nu are simptome specifice la început, de aceea mergem la medic abia când boala s-a agravat. Vorbim de tulburări de tranzit, rezistenţă scăzută la efort, uşoară durere în zona ficatului, oboseală și o (eventuală) creștere în greutate, simptome care pot fi puse pe seama oricărui alt dezechilibru minor. În fazele mai avansate, însă, apar stări de greață, lipsa poftei de mâncare, picioare umflate, slăbire bruscă și nejustificată. Netratrat, ficatul gras duce la diabet, hipertensiune, obezitate, valori crescute ale trigliceridelor, hipercolesterolemie şi valori scăzute ale colesterolului HDL, ciroză sau cancer.

Tratament

Tratamentul nu este simplu și implică schimbarea radicală a regimului de viață. Pentru obezi, cu atât mai mult, care trebuie obligatoriu să slăbească. Dar, atenție mare, o slăbire bruscă poate agrava steatoza! Scăderea în greutate nu trebuie să fie mai mare de două kilograme pe lună. Regimul alimentar trebuie să fie unul bogat în proteine și sărac în glucide și lipide. Obligatorie este stoparea consumului de alcool, chiar dacă nu beți decât un pahar de vin din când în când. Regimul alimentar trebuie să includă multe fructe și legume. Alimente interzise: grăsimile de origine animală, carnea de porc și oaie, mezelurile și afumăturile, alimentele prăjite, sosurile grase, pizza, produsele de tip fast food și dulciurile. O alimentație bogată în vitamine și minerale ajută ficatul gras să se curețe de toxine. Puteți consuma cerealele integrale, ouă de prepeliță, carne slabă de pui și vită, somon și macrou. Odihna este esențială, se recomandă minim 8 ore de somn pe noapte. Exercițiile fizice sunt obligatorii. Nu vă administrați medicamente de orice fel fără o recomandare a unui medic, vă puteți distruge complet ficatul.

Vestea bună este că dacă luați măsuri din timp și nu ajungeți la complicații grave, steatoza hepatică este reversibilă. O altă veste bună este că boala se agravează într-un termen relativ mare, deci dacă ajungeți la medic din timp șansele să poată fi vindecată sunt mari. Mai mult decât atât, cum arătam într-un material anterior, ficatul se regenerează. Căutați materialele mai vechi publicate în revistă sau citiți aici despre regenerare: http://www.sciencemed.ro/regenerarea-celulara/.

Nu există un tratament standard pentru steatoza hepatică, dincolo de recomandările anterioare. Mai mult, în viziunea ScienceMed, abordarea holistică a corpului uman, aplicarea medicinei integrate şi profilaxia precoce a îmbolnăvirilor reprezintă dezideratele majore. Organismul uman este un tot indivizibil, care, pentru a fi înțeles şi tratat cât mai complet, are nevoie de o abordare multidisciplinară. Acest deziderat impune luarea în calcul a tuturor metodelor de investigare şi tratament. Niciodată un dezechilibru sau o boală, manifestă sau nu, nu va putea fi abordată complet fără o viziune cât mai amănunţită şi mai amplă asupra sa. Aceasta se va realiza prin investigarea iniţial vibraţională a pacientului (Biorezonanța Paul Schmidt), care ne va arăta blocajele câmpurilor energetice corespunzătoare organelor, chakrelor, meridianelor energetice. Astfel, se pun în evidenţă originile problemelor pacientului. Ulterior, medicul va apela la testarea şi aprecierea funcţiei celulare a organelor corpului prin metoda electrosomatografiei interstiţiale. Informaţiile obţinute, atât pe calea medicinei vibraţionale, cât şi pe cea a medicinei clasice, vor crea o viziune multidimensională asupra problemelor şi vor ajuta la o abordare corectă, diferenţiată a fiecărui pacient în parte. Se continuă cu anamneza homeopată (diagnosticarea la nivel fizic, mental și emoțional, în urma căreia rezultă remediul de tip constituțional ce acționează pe toate cele 3 niveluri), Terapia florală Bach (diagnosticare la nivel emoțional), consultația fitoterapică și gemoterapică (pentru stabilirea de remedii naturale care să ajute corpul să lupte cu boala). Remediile vor fi apoi testate cu aparatul de biorezonanță pentru a găsi cel mai bun tratament pentru fiecare pacient în parte. La 3 luni de la prima consultație se face o revenire, iar între timp pacientul are grijă să aibă un regim sănătos, să facă mișcare, să se odihnească și să ia tratamentele prescrise. De asemenea, extrem de importante pentru micșorarea timpului de vindecare sunt ședințele de armonizare și reechilibrare energetică pe care le poate face de 2-3 ori pe săptămână.

ScienceMed Romania • www.sciencemed.ro
ScienceMed Bucureşti: 0723.175.208
ScienceMed Buzău: 0735.779.330
ScienceMed Cluj Napoca: 0740.204.633
ScienceMed Timişoara: 0728.053.976

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha