60
None

Mina Minovici – o personalitate a medicinii legale în Europa timpurilor sale

Mina Minovici (n. 30 aprilie 1858, Brăila - d. 25 aprilie 1933, Bucureşti) a fost un medic legist şi farmacist român. Este fondatorul şcolii române de medicină judiciară şi a fost directorul primului Institut de Medicină Legală din România, construit în 1892. Fondator al sistemului medico-legal modern, a fost una dintre cele mai proeminente personaliăţi din acest domeniu din Europa timpurilor sale.

Este faimos pentru studiile aprofundate despre alcaloizii cadaverici, putrefacţie, simularea bolilor mintale şi antropologie medico-legală.

Mina Minovici s-a născut în familia Minovicilor, o familie de vlahi macedonieni (aromâni). Mina Minovici a avut mai mulţi fraţi, printre care şi Nicolae Minovici, de al cărui nume se leagă Vila Minovici, din Bucureşti si Ştefan Minovici, chimist roman.

În Braila, situaţia precară a familiei l-a determinat pe Mina să întrerupă gimnaziul şi să se înscrie la Şcoala superioară de Farmacie, înfiinţată de doctorul Carol Davila în anul 1855. Aici a urmat trei ani de practică farmaceutică, apoi un stagiu de doi ani de practică la farmacia Petuzalis din Brăila.

În 1878 a obţinut certificatul de asistent în farmacie, care îi dădea dreptul să urmeze cursurile academice de doi ani pentru a obţine licenţa în farmacie.

Anul următor, Mina Minovici a fost numit de Carol Davila preparator al cursului de chimie, iar în iunie a obţinut prin concurs postul de farmacist extern al Eforiei Spitalelor Civile, "fiind clasat al şaptelea". Până în 1885, a urmat cursurile Facultăţii de Medicină. Timp de trei ani s-a specializat în toxicologie şi medicină legală la Paris. Aici a urmat şi cursurile de medicină legală, intrând în contact cu profesori de renume precum Paul Brourdel, A. Dastre, A. Lacassagne. S-a remarcat prima dată în lumea ştiinţifică pariziană cu examenul de doctorat in medicina, în 1886; Mina Minovici obşinând atunci un „Certificat de Scolarité".

Tema doctoratului a fost lucrarea „Studiu medico-legal despre moartea subită în urma loviturilor primite în abdomen şi în laringe"). În acelaşi an a fost ales membru al Societăţii de Medicină Legală din Franţa.

În 1892, Mina Minovici s-a întors în ţară şi a inaugurat institutul medico-legal care îi poartă numele şi în zilele noastre. Începând din 1896, Mina Minovici a ţinut un curs liber de medicină legală la Facultatea de Drept din Bucureşti, apoi a fost numit suplinitor al catedrei de medicină legală, iar în 1899 a fost definitivat pe acest post. În 1890, Minovici a devenit membru fondator al Societăţii de ştiinţe fizice, iar în 1909 a fost numit membru în Consiliul Sanitar Superior. Din 1912 a îndeplinit funcţia de director general al Serviciului Sanitar.

La numai un an după pensionare, în ziua de 25 aprilie 1933, Mina Minovici a încetat din viaţă, la vârsta de 75 de ani.

În plin comunism, în 1985, Institutul Medico-Legal a fost dărâmat fără să se ţină seama de originalitatea arhitecturii institutului, primul din lume, proiect arhitectonic replicat de americani şi de egipteni. 

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha