30
None

Iedera, o solutie naturală împotriva tusei productive

Desemnată în 2010 ca planta medicinală a anului, iedera prin denumirea botanică Hedera helix işi are descrisă perfect originea: din greaca veche “hedra” ce înseamnă “poziţie” şi “heli”, derivat din verbul “helissein” pentru “a se roti”. Este, astfel, planta mereu verde care se roteşte în jurul arborilor. În afara rolului ornamental, iedera este folosită încă din antichitate în tratarea diferitelor afecţiuni respiratorii.

Efectele benefice ale extractului uscat din frunze de iederă, dovedite științific

Extractul de iederă este o substanță activă pe bază de plante, utilizat ca expectorant în tusea productivă. Conform celor mai noi ghiduri ştiinţifice ale Agenţiei Europene a Medicamentului, extractul de iedera are indicatii terapeutice bine stabilite: expectorant eficient şi sigur in tuse, de cativa ani şi la indemana specialistilor din Romania.

Ingredientele principale ale extractului uscat de frunză de iederă sunt saponinele triterpene, în special hederacosida C şi alfa-hederină. Datorită acestei compoziţii, extractul din iedera are efect secretolitic şi efect mucolitic, dovedite științific – importante pentru ca ajută expectoratia, în plus, dezvolta şi actiune spasmolitica. Conform monografiei ESCOP şi raportului despre Iedera al Agentiei europene a medicamentului, extractul de iedera prezintă, de asemenea, efect antimicrobian (soluţiile de saponine sunt bactericide impotriva a 23 tulpini testate), efect antiviral (efectul hederacosidei C asupra virusului Influenza), şi usoara acțiune anti-inflamatorie (hederacosida C).

Un grup de cercetatori ucrainieni a condus un studiu al carui scop a fost să compare eficienta şi siguranta extractului de iedera in concentratie mare (5-7.5:1) şi a acetilcisteinei in tratamentul bronsitei acute (obstructive şi non obstructive) la copii, cu varste între 2 și 10 ani. Simptome precum tuse, expectoratie, respiratie dificila s-au îmbunatatit in ambele grupuri. La finalul studiului, ambele grupuri de tratament au prezentat valori spirometrice îmbunatatite (FVC, FEV1, PEF) după tratament. La 5 zile de la inceperea tratamentului, parametrii spirometrici au fost semnificativ mai buni in grupul cu tratament de iedera, autorii concluzionand ca extractul de iedera are atât un efect bronhodilatator, cât și mucolitic.

Una dintre concluziile Monografiei Hedera helix L. folium este ca medicamentele din iedera se folosesc cu precadere la copii. In aceasta privinta, monografia enumera cele mai importante studii clinice cu preparate din iedera, studii prospective (7.000 copii) cat şi retrospective (52.000 copii), ceea ce confirma extractul de iederă drept eficient și sigur în tratamentul tusei la copii.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha