25
None

Donarea de celule stem hematopoetice în România

Centrele de transfuzie din România au ca obiectiv principal recrutarea donatorilor de sânge, prelevarea de sânge de la donatori voluntari, testarea sângelui, procesarea sângelui şi furnizarea de produse de sânge spitalelor. O nouă activitate desfăşurată de unele centre de transfuzie sanguine din România este recrutarea de donatori neînrudiţi de celule stem hematopoetice.

În acest scop, în România, a luat fiinţă Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice (RNDCSH), instituţie naţională care se preocupă să asigure necesarul de celule stem pentru transplantul de măduvă hematogenă, fiind instituţia responsabilă cu coordonarea şi supravegherea activităţilor de recrutare, testare şi donare de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi, conform standardelor Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă.

Revine RNDVCSH întocmirea unei baze de date cu persoanele care şi-au dat acordul să doneze celule stem hematopoietice. Această bază de date este securizată conform tuturor standardelor existente, iar accesul la date este strict restricţionat. Pentru donarea de celule stem hematopoetice se recrutează oameni sănătoşi care au între 18 şi 45 de ani şi care doresc în mod voluntar să doneze celule stem, atunci când un pacient compatibil are nevoie de transplant de măduvă hematogenă. Persoanele care îşi manifestă disponibilitatea de a dona celule stem hematopoetice, mai întâi sunt informate şi conciliate asupra tuturor aspectelor medicale ale donării de celule stem şi apoi îşi dau consimţământul pentru a fi înscrise în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice.

La înscrierea în Registru se face o evaluare generală a stării de sănătate, fiind excluşi de la înscriere potenţialii donatori care prezintă afecţiuni acute sau cronice care ar putea afecta sănătatea primitorului sau a donatorului. Evaluarea medicală se realizează printr-un chestionar medical general, care nu intră în detalii şi nu este urmat de consult medical, deoarece donarea de celule stem se va face după o perioadă de timp de la înscrierea în Registru, timp în care starea de sănătate a donatorului se poate modifica. Doar în momentul în care este necesară donarea se face o evaluare complexă şi completă a stării de sănătate a donatorului, în Centrul de Transplant. La înscrierea în registru se prelevează o cantitate de 15 ml de sânge pentru efectuarea grupajului sanguin, a Rh-ului, a maladiilor transmisibile prin sânge (HIV 1 şi 2, AgHBs, HCV, HTLV 1 şi 2, lues, CMV) precum şi pentru determinările HLA (Human leucocyte antigen), acestea fiind direct implicate în compatibilitatea celulelor stem. Înscrierea în Registru nu este egală cu donarea. Pot trece luni sau ani până când o persoană înscrisă în baza de date ar putea fi chemată să doneze celule stem hematopoietice. Există situaţii în care o persoană înscrisă ca donator voluntar nu va ajunge să doneze niciodată.

Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduvă osoasă. Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea şi vindecarea unor boli ale sângelui, boli autoimmune sau boli metabolice ereditare. În transplantul de celule stem hematopietice sunt transfuzate celule stem hematopoietice sănătoase de la donator la un pacient cu o boală de sânge.

Înainte de transplant, pacienţii fac tratament de chimioterapie, eventual radioterapie, care distruge măduva bolnavă, lăsând loc liber celulelor stem hematopoietice sănătoase să se cuibărească în măduva pacientului şi să producă sânge sănătos.

Transplantul de celule stem este indicat ca tratament în: anemie plastică severă, leucemie acută, mielodisplazie, leucemie mieloidă cronică, leucemie limfocitară cronică, talasemie majoră, siclemie, cazuri selecţionate de mielom multiplu, cazuri selecţionate de limfom Hodgkin sau limfom Non-Hodgkin, boala mieloproliferativă, anemia Fanconi, sindroame de insuficienţă medulară, aplazie eritroidă pură, anemie diseritropoietică congenitală, trombocitopatie ereditară.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha