25
None

Boli ale sângelui (partea 1 – Neutropenia)

De ce îmi afectează chimioterapia hemoleucogramă?
La fel ca și radioterapia, chimioterapia nu distruge numai celulele canceroase, ci afectează și celulele sănătoase din organismul dumneavoastră. Cele mai expuse riscului de a fi distruse prin chimioterapie sunt celulele care se dezvoltă rapid, în special celulele sangvine.

Există trei tipuri de celule sangvine:

 • globule rosii (RBC)
 • globule albe (WBC)
 • trombocite (PLT)

Fiecare tip de celule din sânge are un rol specific. Rolul primordial al globulelor roșii este de a transporta oxigenul la toate celulele din organism. Globulele albe au rolul de a preveni și de a lupta împotriva infecțiilor. Trombocitele joacă un rol important în oprirea hemoragiilor.
Nivel scăzut al numărului globulelor albe - neutropenie
Nivel scăzut al numărului de trombocite - trombocitopenie
Nivel scăzut al globulelor roșii - anemie

Neutropenia
Aceasta reprezintă nivelul scăzut al globulelor albe din sânge. Deoarece chimioterapia și radioterapia distrug celulele cu ritm de dezvoltare ridicat, globulele albe sunt deseori afectate. Pacienții care sunt atât sub tratament de chimioterapie, cât și sub radioterapie, sunt cei mai expuși riscului de neutropenie.
Deoarece globulele albe au un rol atât de important în prevenirea infecțiilor, ori de câte ori se produce o scădere a nivelului lor în sânge, sunteți supuși riscului de a face o infecție. Deoarece aceste celule ajută și în lupta cu infecțiile care sunt deja instalate în organism, va fi mai greu să vă vindecați de o infecție atunci când nivelul globulelor albe din sânge este scăzut. De aceea, trebuie să vă luați toate precauțiile pentru a scădea șansa de vă infecta în timp ce sunteți sub tratament chimio-radioterapeutic.
În mod normal, numărul de celule albe din sânge este de 4.000- 11.000 pe mm3 de sânge. În timpul radioterapiei, numărul celulelor albe poate scădea sub acest nivel. În timpul tratamentului se va face o verificare periodică a numărului de celule albe din sânge pentru a-l monitoriza. Sunteți considerat neutropenic ori de câte ori numărul globulelor albe scade sub 1.000/mm3.

Ce pot face pentru a preveni neutropenia?
Deoarece distrugerea globulelor albe reprezintă un efect secundar al chimioterapiei, nu puteți face nimic pentru a preveni producerea neutropeniei. Cu toate acestea, există unele lucruri pe care le puteți face pentru a scădea riscul producerii unei infecții când aveți un nivel scăzut de globule albe în sânge:
Luarea de măsuri la primele semne ale infecției poate preveni răspândirea și înrăutățirea acesteia. Există câteva semne și simptome ale infecțiilor la care trebuie să fiți atenți:

 • temperatura axilară peste 37 C, frisoane sau transpirații;
 • tuse, mucozități în exces, insuficiență respiratorie sau respirație dureroasă;
 • durere sau umflarea mucoasei bucale, ulcere sau afte în cavitatea bucală sau o modificare a culorii gingiilor;
 • durere sau senzație de arsură la urinare sau un miros neplăcut al urinei;
 • modificarea mirosului, caracterului sau frecvenței scaunului, în special diaree;
 • înroșirea, senzația de durere sau tumefierea oricarei zone a corpului;
 • înroșirea, senzația de durere, tumefiere sau scurgeri din orice tip de tub pe care îl puteți avea (cateter Hickman, sondă urinară, furtun de alimentare)
 • supurarea oricarei tăieturi deschise sau durere
 • stare generală de rău, chiar dacă nu aveți temperatură sau vreun semn de infecție.

Aveți grijă să respectați o igienă personală excelentă.
Spalați-vă pe mâini în mod frecvent, mai ales înainte de a mânca și după ce mergeți la baie.
Folosiți o apă de gură antiseptică și fără alcool.
Nu vă tăiați pielițele de la unghii și nu le rupeți. Folosiți o cremă pentru îndepărtarea pielițelor
Folosiți un deodorant, mai curând decât un antiperspirant. Antiperspirantele blochează glandele sudoripare și, ca urmare, pot determina infecția în timpul menstruației, folosiți șervețele sanitare și nu tampoane, care pot produce o infecție la o pacientă cu neutropenie.
Evitați situațiile care cresc șansa de a face o infecție, stați departe de persoanele care sunt răcite, evitați contactul cu orice persoană care a fost vaccinată recent, inclusiv bebelușii și copiii, evitați mulțimile cât de mult posibil. Pe cât posibil, nu folosiți transportul în comun.
Protejați-vă mâinile de tăieturi și de arsuri; folosiți mănuși la grădinărit. Evitați arsurile solare. Nu vă administrați nici un vaccin, nici măcar cel antigripal, dacă nu aveți aprobare de la medicul oncolog.

Ce sunt precauțiile pentru neutropenici ?
Dacă numărul globulelor albe din sânge scade la 1.000/mm3 sau sub acest nivel, sunteți considerat neutropenic. Până crește numărul globulelor albe, trebuie să luați măsuri suplimentare pentru a descrește riscul de a face infecții. Aceste măsuri sunt considerate precauții pentru neutropenici și includ:

 • Luați-vă temperatura de patru ori pe zi. Sunați medicul oncolog ori de câte ori temperatura este peste 38 C.
 • Eliminați din dieta dumneavoastră alimentele negătite, care ar putea conține bacterii. (crudități)
 • Evitați florile și plantele care pot avea bacterii în sol.
 • Evitați clismele, supozitoarele și luarea temperaturii rectal.
 • Nu faceți nici o lucrare stomatologică decât dacă este absolut necesar, informați-vă medicul stomatolog despre faptul că vi se administrează citostatice și care este nivelul globulelor albe din sange.

Când ar trebui să chem medicul?
Chiar dacă aveti mare grijă să nu faceți vreo infecție, aceasta se poate totusi produce. Dacă se produce vreunul dintre semnele sau simptomele unei infecții, sunați imediat medicul. Nu luați nici un medicament, nici macar aspirină sau vreun alt produs care să vă scadă temperatura, înainte de a discuta cu medicul dumneavoastră.

Cum se tratează neutropenia ?
Cea mai reușită procedură este dezvoltarea factorilor de creștere, care stimulează producerea unor substanțe specifice de către organism, inclusiv stimulează dezvoltarea globulelor albe și este folosit în mod frecvent în cazul pacienților de cancer, aflați sub tratament cu citostatice sau radioterapie. Acest factor de creștere poate reduce riscul de a face infecții, prin stimularea producerii de globule albe de către organism.
Factorii de creștere se administrează prin injectii  făcute la cabinetul de oncologie, sau de un membru al familiei acasă.
Dacă ați făcut o infecție, medicul dumneavoastră va hotărî ce medicamente să luați, care vor fi administrate oral sau printr-un cateter intravenos. Unii pacienți necesită internarea în spital, pentru o vindecare eficientă a infecției.
Dacă este nevoie, medicul oncolog poate decide amânarea tratamentului până când nivelul globulelor a revenit la normal și infecția a dispărut.

Va urma.
Sursa: Victoria Hospital (Centrul de oncologie Euroclinic SRL)

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha