53
None

Bronhoscopia - mijloc de depistare a cancerului pulmonar în fază incipientă

Medicii pneumologi din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad trag un semnal de alarmă în ceea ce privește importanța prevenției, concretizată prin investigații și consulturi periodice la specialist: numai anul acesta, din 120 de pacienți care și-au efectuat bronhoscopii, la spital, 30 au fost diagnosticați cu neoplasm pulmonar!

Pentru a depista potențialele afecțiuni pulmonare în stadii incipiente ori doar pentru a ști că plămânii noștri sunt sănătoși, medicii pneumologi recomandă examinările periodice, de control și asta deoarece, plămânii au puțini receptori ai durerii, iar simptomele apar, adeseori, în stadii avansate ale bolii! Persoanelor cu simptomatologie specifică, precum dureri în zona pieptului, respirație greoaie, tuse prelungită – uneori chiar cu sânge, voce răgușită, infecții pulmonare dese, lipsa poftei de mâncare însoțită de pierdere rapidă în greutate –  li se recomandă, prezentarea de urgență, la un medic pneumolog în vederea stabilirii unui diagnostic corect și tratamentul eficient.
În urma consultului de specialitate, în funcție de rezultat, medicul poate recomanda pacientului și alte investigații precum bronhoscopie sau tomografie computerizată.
„Pentru diagnosticarea unei afecțiuni pulmonare, în urma consultului de specialitate pacientul va fi investigat prin efectuarea unei endoscopii bronșice. În cazul în care este depistat un țesut pulmonar suspect, atunci acesta poate fi extras pe parcursul bronhoscopiei, prin utilizarea unei sonde speciale – crio-sondă –  cu ajutorul căreia țesutul pulmonar suspect este înghețat și mai apoi extras. Sonda utilizată folosește dioxid de azot care produce o scădere bruscă de temperatură de până la -89 de grade Celsius. Procedura este indicată atât pentru diagnosticarea corectă a neoplasmului pulmonar, dar și pentru eliberarea căilor respiratorii prin extirparea tumorilor formate. Pentru criobiopsie, sonda este introdusă printr-un canal al bronhoscopului și poate ajunge mai ușor la leziunea suspectă comparativ cu pensele de biopsie, mai ales dacă leziunea este localizată în periferia plămânului. Totodată, probele recoltate sunt mult mai mari și cu mai puține artefacte, obținându-se astfel un diagnostic precis. La Arad, efectuăm această procedură din luna ianuarie. Până acum au fost realizate 120 de bronhoscopii. Țesuturile suspecte extrase sunt trimise mai spre analiză, la laborator, rezultatul fiind eliberat între 14 și 21 de zile. Până acum am efectuat 35 de biopsii, iar din păcate, în cazul a 30 dintre acestea diagnosticul a fost de neoplasm”, a explicat, dr. Erika Repolski, medic primar pneumologie.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha