54
None

Absorbţia de ştiri negative afectează sănătatea mentală și fizică

Nevoia compulsivă de a naviga pe internet poate duce la rezultate slabe în ceea ce priveşte sănătatea mentală şi fizică. Doomscrolling este tendinţa de a „continua să navighezi sau să răsfoieşti ştiri proaste, chiar dacă aceste ştiri sunt triste, descurajante sau deprimante”, o practică despre care cercetătorii au constatat că a luat amploare de la debutul pandemiei.

Studiul, publicat în revista Health Communication, a constatat că 16,5% din cele aproximativ 1.100 de persoane intervievate au prezentat semne de consum de ştiri „extrem de problematice”, ceea ce a dus în cazul acestora la niveluri mai mari de stres, anxietate şi sănătate precară, potrivit The Guardian.
Profesorul asociat Bryan McLaughlin, autorul principal al studiului şi cercetător la Texas Tech University, a declarat că ciclul de ştiri de 24 de ore ar putea determina o „stare constantă de alertă ridicată” la unele persoane, făcând ca lumea să pară un „loc întunecat şi periculos”.
„Pentru aceste persoane, se poate dezvolta un cerc vicios, în care, în loc să se deconecteze, ele sunt atrase şi mai mult, fiind obsedate de ştiri şi căutând actualizări 24 de ore din 24 pentru a-şi uşura suferinţa emoţională”, a spus el. „Dar nu ajută, şi, cu cât verifică mai mult ştirile, cu atât mai mult încep să interfereze cu alte aspecte ale vieţii lor”.
Aproximativ 27.3% dintre cei intervievaţi au raportat niveluri „moderat problematice” de consum de ştiri, 27.5% au fost afectaţi în mod minim, iar 28.7% nu au întâmpinat nicio problemă.
În timp ce unii cititori pot primi confortabil actualizări de ştiri fără efecte psihologice tangibile, alţii demonstrează o obsesie mai compulsivă faţă de mass-media şi se luptă să se detaşeze de ştirile proaste pe care le citesc.
Aceşti respondenţi au obţinut scoruri ridicate la cinci dimensiuni problematice ale consumului de ştiri enumerate de cercetători: devenind absorbiţi de conţinutul ştirilor, fiind preocupaţi de gândurile legate de ştiri, încercând să reducă anxietatea consumând mai multe ştiri, având dificultăţi în a evita ştirile şi având consumul de ştiri care interferează cu viaţa lor de zi cu zi.
Iar cei cu niveluri mai ridicate de consum problematic de ştiri au fost „semnificativ mai susceptibili” de a se confrunta cu o sănătate mintală şi fizică precară, a constatat studiul, chiar şi atunci când se controlau caracteristicile demografice, trăsăturile de personalitate şi utilizarea generală a ştirilor.
Dintre cei cu niveluri de consum extrem de problematice, 74% au raportat că au avut probleme de sănătate mintală şi 61% au raportat probleme fizice, în comparaţie cu 8% şi 6,1% dintre toţi ceilalţi participanţi la studiu.

Sursa: Institutul de Psihiatrie ”Socola”, Iași

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha