25
None

Caz de deces prin lipsa hemovigilenţei

Hemovigilenţa este un ansamblu de proceduri de supraveghere a administrarii corecte a sângelui şi a produselor de sânge, de supraveghere a incidentelor sau reacţiilor adverse ce survin atât la donatorul cât şi la primitorul de sânge pe parcursul actului transfuzional. Administrarea sângelui ca terapie salvatoare de vieţi, în cele mai multe cazuri, se poate dovedi nefericită, atunci când hemovigilenţa şi regulile ei nu sunt respectate. Următorul caz este cât se poate de ilustrativ în acest sens.

La Spitalul X s-a prezentat pacientul L.S. de 57 ani cu multiplu traumatism, prin accident rutier. A fost internat pe secţia ATI, pentru contuzie pulmonară dreaptă, hemoperitoneu, fractură de bazin.

În următoarele trei zile pacientul a suportat 5 intervenţii chirurgicale şi a primit terapie cu produse de sânge. Înaintea fiecărei transfuzii s-a efectuat protocolul pretransfuzional: prelevare de la primitor de sânge venos, trimiterea probei la unitatea de transfuzie (UTS) din spital, stabilirea grupei sanguine, Rh, anticorpi, efectuarea probei de compatibilitate, eliberarea produselor compatibile, trimiterea lor pe secţie, după o prealabilă încălzire şi administrare a lor.

Grupa de sânge a pacientului a fost O+. Toate produsele sanguine de grup O+ au fost transfuzate şi suportate de pacient fără probleme.

După câteva zile, pacientul L.S. de grup O Rh +, primeşte ca terapie transfuzională 100 ml concentrat eritrocitar de grup A+, fără a exista indicaţia de transfuzie de la medicul de pe secţia ATI. Asistenta de serviciu a preluat foile de observaţie ale pacienţilor de la schimbul de tură, de la care află că are o transfuzie de pus; fără a citi indicaţiile medicului curant din foaia de observaţie a lui L.S., aceasta crede că transfuzia trebuie pusă la pacientul politransfuzat. Ştiind că L.S. a primit numeroase transfuzii, nu efectuează ultimul control la patul bolnavului şi consideră că grupa de sânge este cea de pe produsul care îl primeşte de la UTS. (Concentrat eritrocitar A+, prescris de fapt altui pacient). Montează transfuzia şi după ce curg 100ml de sânge, medicul prescriptor care vine la contravizită, constată că pacientul L.S. primeşte o transfuzie pe care nimeni nu a prescris-o. Masa eritrocitară A+ fusese prescrisă unui alt pacient aflat în acel moment la investigaţii.

Medicul opreşte imediat transfuzia, dar pacientul L.S. face stop cardio-respirator ireversibil.

Rezultatul

Caz medico-legal: deces prin accident hemolitic post-transfuzional prin eroare de grupă sanguină, prin nerespectarea procedurilor standard şi neefectuarea controlului ultim la patul bolnavului.

Concluzie

Hemovigilenţa şi regulile ei sunt importante nu pentru că sunt scrise în lege, ci pentru că salvează vieţi.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha