47
None

Ambliopia sau ”ochiul leneş” la copil

Ambliopia sau “ochiul leneş” reprezintă una din problemele cele mai frecvente cu care se întâlneşte în special oftalmologul pediatru.

Ce este ambliopia?

Vederea slabă a unui ochi, chiar şi corectată cu cei mai buni ochelari. Nu este o afecţiune congenitală ci una dobândităchiar din primele luni de viaţă, în următoarele situaţii: diferenţă de dioptrie între cei doi ochi lipsă de paralelism a ochilor (strabism) şi fixaţia anormală a unuia dintre ei deprivarea – când există un obstacol în calea vederii, cum ar fi cataracta congenitală, leucomul cornean, retinopatia de prematuritate sau orice situaţie care compromite transparenţa mediilor oculare.

Toate aceste cauze determină o stimulare inegală şi insuficientă a retinei pruncului, motiv pentru care unul din ochi se va dezvolta normal, pe când celălalt, mai puţin stimulat, va ajunge treptat să se “lenevească”.

Cum este depistată ambliopia?

De regula, printr-un control de rutină, care cu cât este mai timpuriu, cu atât mai bine, vederea se va corecta mai uşor.

Când poate fi controlată vederea unui copil?

Încă din primele zile de viaţă, dacă aspectul ochilor atrage atenţia prin anormalitate sau asimetrie sau au existat condiţii defavorabile în timpul sarcinii sau la naştere.

Copiii prematuri, în special cei expusi la oxigen, trebuiesc examinaţi încă din primele zile de viaţă şi apoi periodic.

Dacă aspectul ochilor este normal dar după 6 luni de viaţă ei nu sunt încă aliniaţi, drepţi sau în familie există pesoane purtătoare de ochelari sau/şi care au un ochi mai leneş este bine ca bebeluşul să fie examinat începând de la această vârstă.

Acolo unde totul pare normal şi nu sunt probleme în familie, este recomandat un control la 2 ani, deoarece ambliopia poate apărea şi ulterior, fără să existe semen de la început.

Cum se trateaza ambliopia?

Tratamentul de bază constă în purtarea ochelarilor şi acoperirea ochiului bun (ocluzie) cu stimularea ochiului slab, prin exerciţiu. Ocluzia poate fi înlocuită în anumite împrejurări prin administrarea de atropină (picaturi) sau cu filtre.

Până la ce vârstă poate fi tratată ambliopia?

Cea generată de diferenţe de dioptrie până la 6-7 ani .Cea strabică, în care fixaţia ochiului este anormală, trebuie tratată foarte devreme, sub 3 ani. Cea prin deprivare trebuie tratată începând cu primele zile după înlăturarea obstacolului.

Sfaturi pentru părinţi

Nu ascultaţi sfatul, chiar al unor medici oftalmologi: „veniţi cu copilul la control după vârsta de 3 ani”, pentru că atunci va fi mai greu sau prea târziu.

Să nu credeţi că „medicul oftalmolog n-o să-i poată face nimic copilului pentru că acesta fiind mic nu colaborează”- copilul mic are protocolul lui de examinare conform vârstei şi afecţiunilor specifice vârstei.

Dacă vă îngrijorează ceva, mai bine să fiţi un parinte „exagerat” decât un parinte „indolent”.

Nu vă îngrijoraţi că micuţul nu poate fi tratată la vârste fragede, 5-6 luni - există rame şi lentile speciale, deci lăsaţi specialistul oftalmologic să decidă ce se poate.

Comentarii


badulescu carmen

Buna seara.Voiam sa stiu daca ambliopia este considerata handicap vizual.Am un ochi ambliop iar cel stâng are o miopie de - 3,50. Imi puteți da un răspuns?Mulțumesc anticipat.

Oct. 22, 2014, 12:08 a.m.
2
1

daniela cioplean

Buna Ziua, As putea sa va spun mai mult cu un diagnostic complet- ambliopie este un diagnostic general (trebuie sa stim cat vedeti, ce fel de ambliopie este, cat vede celalalt ochi etc). In legislatia noastra (daca pentru asta ma intrebati) trebuie sa fii orb sau aproape orb ca sa fii incadrat intr-un grad de handicap. Aceste lucruri nu tin insa de oftalmologie ci de o alta specialitate care se numeste expertiza capacitatii de munca care in urma unei evaluari minutioase facute de oftalmolog face sau nu incadrarea intr-un grad de handicap.

Oct. 22, 2014, 2:20 p.m.
1
0

badulescu carmen

Ambliopia este congenitala.Practic am un singur ochi funcțional,cel stâng,cun o miopie de-3,50.Diagnosticul este ambliopie funcțională severa,coroidaza miopica,tulburări vitreene,boala congenitala.OD irecuperabil.Campul vizual la singurul ochi,cel stâng,este limitat concentric in jurul punctului de fixație pana la 30 grade nazal superior si inferior .45 grade temporal.La ochiul drept,-18,5 iar stâng,-3,5. Mulțumesc frumos,aștept un răspuns.

March 23, 2015, 6:06 p.m.
1
0

Saptamana Medicala Administrator

Si care e intrebarea?

March 23, 2015, 6:46 p.m.
0
0

badulescu carmen

Daca ambliopia,in cazul meu este un handicap.Aceasta era întrebarea.

March 23, 2015, 9:14 p.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Este un handicap, evident.

March 23, 2015, 9:31 p.m.
0
0

badulescu carmen

Mulțumesc frumos,pentru răspuns si promptitudine.

March 24, 2015, 11:13 a.m.
0
0

Viorica Osan

Buna ziua,\r\n\r\nVa rog sa-mi spuneti daca orbirea totala a unui ochi, de la nastere, si necorectata prin ochelari , acum la 62 de ani, poate fi considerata un handicap? Celalalt ochi oboseste mult mai tare acum...

June 17, 2015, 7:52 p.m.
0
0

daniela cioplean

Buna Ziua, Piederea vederii unui ochi indiferent cand a avut loc inseamna un handicap important si trebuie luat in considerare iar ochiul bun trebuie protejat si verificat periodic. Cu stma, Daniela Cioplean

June 18, 2015, 3:06 p.m.
1
0

Aurelia Vasile

Bună ziua, sunt mama unei fetite de 6 ani și 10 luni, care suferă de miopie forte ( OS. -14, OD -10) ambliopie medie și strabism complex, suntem urmăriți la clinica Microchirurgia Ochiului din Chișinău, unde am făcut 3 serii de proceduri pentru stimularea acuității vizuale ( proceduri electrice, fotostimulare, magnetice și o serie de stimulari laser (februarie 2015. Le-am făcut pe cele 4, pe urma am făcut în iulie 2015 și martie 2016 același proceduri mai puțin laser). În februarie 2016 am făcut și o operație de întărire a retinei la ochiul stang cu laser, operație care în urma controlului a reușit. Momentan avem tratament cu taufon 1 picătură în fiecare ochi de 4/zi, din 15 în 15 minute și ocluzie alternativa a ochilor 4 h/ zi. Va rog frumos să-mi spuneți dacă se poate face ceva pentru creșterea acuității. Venim la control, facem tot ce este nevoie. Va mulțumesc din suflet!

March 23, 2016, 6:21 a.m.
0
0

daniela cioplean

Buna Ziua, Din pacate mi-e foarte greu sa va dau un raspuns clar. Aceste stimulari despre care vorbiti nu se utilizeaza in nici una din tarile occidentale motiv pentru care nu sunt nici eu familiarizata cu ele dar nu prea imi suna bine partea cu stimulare laser/ fotostimulare- ecesti stimuli pot fi foarte nocivi pentru retina unui miop in special copil. Pentru moment v-as sfatui sa intrerupeti aceste stimulari, va trebui reverificata corectia optica-copilul trebuie sa aiba ochelari perfecti si masuratorile trebuiesc facute foarte corect. Sunt multe de facut in privinta ei si cred ca cel mai bine ar fi sa veniiti sa vedem exact despre ce este vorba. Strabismul trebuie si el corectat cat de repede. Este putin probabil ca vederea sa fie la fel pe ambii ochi de aceea ma indoiesc ca o ocluzie alternanta este cea adecvata. Deci, sunt multe de revazut si reverificat inainte de a vorbi de ce trebuie facut mai departe. Cu stima, Daniela Cioplean

March 23, 2016, 4:31 p.m.
0
0

Aurelia Vasile

Vă mulțumesc pentru răspuns, dimineața voi face o programare și sper din suflet sa ne puteți primi cât mai repede

March 23, 2016, 8:13 p.m.
0
0

costel

buna ziua am un baietel cu sindromul markus gunn are 2ani are probleme la ochiul stang cand avea 6 luni am facut un control la roma si speram sai pot face o interventie dar italieni nu sunt adeptii oparatiilor si mia spus sai acopar ochiul sanatos o ora pe zi ca sal forteze pe cel bolnav dar copilul nu sta cu el la ochi ma puteti ajuta pt o consultatie

April 10, 2016, 8:21 a.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Va sugerez sa va programati la un consult medical de specialitate, sunand la clinica OFTAPRO in prealabil, la receptie, la numerele de telefon: 021.252.52.01, 021.252.52.17, 0730.593.534

April 13, 2016, 5:36 p.m.
0
0

lorena stroe

buna ziua, am 33 ani si ambliopie medie cu fixatie excentrica la ambii ochi cu dioptrii de -1,5 la amandoi ochii.Credeti ca ma pot incadra pentru terapia Neurovision?{nu vad la distanta decat 20%} asa mi-a spus medicul. aproape vad bine chiar bag in ac fara ochelari dar la distanta e mai greu mai ales fara ochelari de soare. astept raspuns .va multumesc.

May 16, 2016, 12:17 p.m.
1
0

Violeta Ioana Pruna

Buna ziua, Pentru a evalua corect situatia si a decide daca va incadrati in indicatiile programului de stimulare vizuala NeuroVision va trebiu sa va programati la clinica noastra (OFTAPRO) in vederea efectuarii unui examen oftalmologic adecvat. Toate cele bune! Cu respect, Dr. Violeta Pruna

May 17, 2016, 8:54 a.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha