15
None

Ciocolata – prieten, nu duşman

Dacă aveţi uneori poftă de o ciocolată bună şi vă trebuie un motiv în plus pentru a o consuma, suntem fericiţi să vă dăm o mână de ajutor. Studiile din ultimii ani au demonstrat că ciocolata oferă beneficii multiple pentru sănătate, de la reducerea tensiunii arteriale, a colesterolului şi până la stimularea endorfinelor şi prelungirea vieţii.

Unele dintre primele dovezi clare că ciocolata ar putea fi un aliment sănătos au apărut în urma unui studiu realizat acum mai bine de 20 de ani pe o populaţie de indigeni din Panama, care includeau în dietă o cantitate mare de cacao. Aceştia aveau extrem de puţine probleme cardiovasculare, în special tensiune, iar ciocolata a fost identificată ca factorul care făcea diferenţa.

Au urmat o serie de alte studii, însă de importanţă majoră este o analiză a Universitatii Cambridge de acum 3 ani, care a inclus peste 100 de mii de persoane de pe întreg globul. O concluzie importantă a acesteia este faptul că persoanele care consumă ciocolată de cel puţin de două ori pe săptămână au un risc cu 37% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare şi cu 29% mai mic de a suferi un accident vascular.

Alte studii au atras atenţia asupra conţinutului ridicat de resveratrol pe care îl au anumite preparate din cacao. Resveratrolul, un antioxidant potent pe care îl regăsim şi în vinul roşu, are efecte de încetinire a îmbătrânirii, de prevenire a cancerului şi a problemelor cognitive ale vârstnicilor  (boala Alzheimer) şi de protecţie împotriva radicalilor liberi.

Ciocolata se mai mândreşte şi cu alte beneficii, cum ar fi stimularea secreţiei de endorfine, substanţe care induc starea de bine şi calmează durerea, sau energizarea, efectul fiind similar cu cel al cafelei – la bază stănd substanţa botezată teobromina.

Ce tip de ciocolată să consumăm?

Flavanolul, un antioxidant din familia flavonoizilor, este una dintre “armele” principale cu ajutorul căreia ciocolata întăreşte sănătatea. Din păcate, procesul tehnologic prin care se produce majoritatea ciocolatei de pe piaţă, inventat acum câteva sute de ani, include o etapă care distruge majoritatea bioflavonoizilor. De aceea, chiar şi ciocolata neagră, cu conţinut ridicat de cacao, are mult mai puţin flavanol decât variantele neprocesate. Pentru beneficii maxime căutaţi ciocolata naturală, care nu a trecut prin procesul de alcalinizare. De asemenea, evitaţi ciocolata cu lapte sau cea umplută cu diferite amestecuri, deoarece aceasta are de regulă şi un nivel ridicat de zahăr.

În ceea ce priveşte cantitatea optimă pe care ar trebui să o consumăm, părerile sunt împărţite. O echipă de specialişti recomandă circa 6 grame de ciocolată pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ un pătrăţel.

www.farmacia3.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha