52
None

Evită problemele de sănătate ce apar odată cu revenirea la şcoală

Revenirea copiilor la şcoală reprezintă pentru mulţi părinţi un motiv de îngrijorare, aceştia fiind nevoiţi să se confrunte din nou cu problemele de sănătate pe care cei mici le „colecţionează” din mediul aglomerat al sălilor de clasă.

După cum bine ştim copiii sunt un magnet pentru boli, atât din cauza faptului că sistemul lor imunitar nu este încă complet dezvoltat cât şi datorită obiceiurilor lor de a atinge orice şi pe oricine şi de a-şi ţine mâinile în zona feţei, în gură.

Vom vedea în continuare care sunt zonele fierbinţi din şcoală şi cum îi putem pregăti pe copii pentru a face faţă problemelor de sănătate.

Dacă aţi fi întrebaţi care este cel mai murdar loc dintr-o şcoală, cu cel mai mare număr de microbi, majoritatea aţi răspunde probabil toaleta. Experţii spulberă însă acest mit, explicând că toaletele sunt curăţate des cu substanţe dezinfectante puternice, iar numărul de microbi este scăzut.

Cea mai „periculoasă”  zonă este cea în care copiii beau apă - ţâşnitoare, chiuvetă.  Dezinfectarea se face mult mai rar, locul este unul foarte frecventat, iar cei mici îşi pun mâinile sau gura pe diferitele suprafeţe din jur, ingerând cu uşurinţă bacteriile. O soluţie este să îi învăţăm pe copii să lase apa să curgă câteva secunde înainte să bea, sau să îşi aducă propria sticlă de apă la şcoală din care să consume doar ei.

Alte locuri în care microbii se regăsesc în număr mare sunt mesele din clasă, tăvile de mâncare (în şcolile unde există cantină), tastatura şi mouse-ul din laboratoarele de informatică.

De asemenea, locuri iniţial curate devin rapid surse de infecţie în cursul zilei. În cadrul unor teste într-o sală de clasă, viruşi ce cauzează răceala au fost depistaţi de dimineaţă pe doar 13% din suprafeţe, cifrele crescând însă la peste 50% după-amiaza. Acest lucru demonstrează importanţa dezinfectării zilnice a mediului în care stau copiii.

Sfaturi pentru protecţie

O educaţie potrivită este esenţială pentru a-i proteja pe copii pe termen lung.

Puteţi începe cu spălatul pe mâini, care potrivit studiilor este practicat corect de doar 5% din populaţie. Pentru a îndepărta microbii trebuie să folosim neapărat săpun sau o altă substanţă dezinfectantă şi să frecăm mâinile 15-20 de secunde. Îi puteţi învăţa pe cei mici să numere până la 20 la fiecare spălare pe mâini pentru a deprinde corect această practică.

Circa 80% dintre bolile infecţioase se transmit prin atingere, astfel încât o igienă corectă joacă un rol extrem de important.

Pentru momentele în care nu au acces la un robinet, îi puteţi echipa pe micuţi cu un gel antibacterian sau cu şerveţele umede dezinfectante, care pot fi folosite şi pentru a-şi curăţa banca.

Extrem de importante pentru sănătate sunt şi un somn adecvat (10-11 ore pentru şcolari), o alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine şi un program zilnic de mişcare.

Trebuie să fim atenţi să nu cădem într-o altă extremă, făcându-i pe copii să se teamă excesiv de microbi sau restricţionându-le interacţiunea cu lumea din jur. Contactul celor mici cu bacteriile este esenţial pentru ca aceştia să-şi dezvolte un sistem imunitar puternic, capabil să facă faţă unei largi palete de ameninţări.

Mariana Bronţ,

Asistent de farmacie Farmacia 3

www.farmacia3.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha