None

Traieşti mai bine, mai mult şi îţi rămân şi bani

Numărul mediu al ţigărilor fumate a crescut în ultima decadă de la de 10,9 la 12.5 ţigări pe zi, chiar şi dupa interzicerea fumatului în localurile publice. Efectele dramatice asupra sănătăţii nu le mai comentam aici dar şi din punct de vedere financiar, fumatul înseamnă sinucidere, mai ales după cresterea accizelor. Pentru fiecare fumator o ţigară şi jumătate în plus pe zi înseamnă un consum anual suplimentar de cca 550 ţigări, adică o cheltuială medie de 355 lei. Dacă din contră, un fumator ar reduce numărul de ţigări la jumatate, ar economisi anual cca 2375 lei!

Aproape 2 milioane de români consumă alcool în exces (locul 3 în Europa!), mai mult cu 6% decât nivelul mediu în UE. Având în vedere că şi la alcool acciza a tot crescut, estimăm că este loc şi aici de o economie anuală de cca. 1450 lei, doar prin reducerea consumului pentru aducerea acestuia la media europeană.

Ajungem acum la consumul alimentar, principala cauză a obezităţii şi a tot ce derivă de aici. În lume există peste un miliard de persoane adulte supraponderale. În Samoa (țară insulară din Pacific) obezii depăşesc 75% (un adevarat fenomen), faţă de „doar” 30% în Statele Unite, ţara cu cei mai mulţi obezi dintre statele civilizate. Sunt circa 60 de milioane de persoane obeze în Europa. Luând în considerare că românii dau aproape jumătate din bani pe mâncare, înseamnă că uşor se pot economisi lunar 150 de lei prin reducerea excesului alimentar, cu avantaje în „îngrăşarea“ puşculiţei cu cca 1800 lei anual.

În concluzie, reducând fumatul, consumul de băuturi alcoolice şi excesul alimentar, făcând aceste mici sacrificii, vom respira mai uşor, vom gândi mai limpede, ne vom mişca mai în voie şi vom face şi o mică economie de 5625 lei pentru un concediu plăcut cu familia.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha