30
None

Muşcăturile de insecte: prevenţie şi tratament

Muşcăturile de insecte pot transforma o plimbare idilică prin pădure sau partida perfectă de pescuit într-un adevărat coşmar, mai ales dacă aveţi „norocul” de a contracta şi una dintre bolile transmise de acestea. Pentru a scăpa de neplăceri este esenţial să folosiţi mijloacele de protecţie potrivite şi să trataţi la timp şi cu seriozitate eventualele muşcături.


Unele dintre cele mai sigure şi mai uşor de folosit metode de protecţie împotriva muşcăturilor sunt cele de tipul barierelor fizice. Vorbim aici despre haine lungi, care vă acoperă membrele, şosete care vin peste pantalon, pentru a proteja gleznele, sau despre plase folosite la geamuri, în corturi sau deasupra patului.

A doua variantă o reprezintă bariera chimică, iar aici aveţi de ales între produse ce au la bază ingrediente uzuale, însă cu potenţial toxic, cum este dietiltoluamida (DEET) şi produse ce folosesc substanţe naturale (levanţica, citronella, extras din Eucaliptus citriodora, etc.), care protejează în mod organic.

Indiferent de varianta preferată, este important ca substanţa de protecţie să fie aplicată corect, urmând regulile de mai jos:

• Foloseşte spray-ul înainte să te îmbraci pentru a proteja zone sensibile cum ar fi coapsele şi nu uita să aplici protecţie şi pe păr, o zonă des ignorată;

• Aplică spray şi pe haine – majoritatea produselor nu pătează;

• Aplică spray-ul de la circa 30 cm pentru o acoperire optimă şi evită să foloseşti substanţa în exces deoarece protecţia nu va fi mai puternică, în schimb s-ar putea să întâmpini efecte secundare;

• Ai grijă să nu foloseşti spray-urile direct pe faşa deoarece poţi irita ochii sau inhala substanţe nocive. Aplică substanţa pe mâini, iar apoi întinde-o pe faţă. De asemenea evită să foloseşti spray-ul în interior pentru a evita inhalarea acestuia;

• După ce ai revenit acasă pune hainele la spălat şi intră sub duş pentru a elimina reziduurile chimice.

• În cazul în care ai avut totuşi ghinionul de a fi muşcat, iar muşcătura nu este una periculoasă dar locul acesteia s-a inflamat şi ai senzaţia de mâncărime, poţi apela la o serie de măsuri care vor ajuta la calmarea zonei:

• Acoperă zona cu puţină pastă de dinţi mentolată, care calmează mâncărimea şi reduce inflamaţia. Acelaşi efect îl au frunzele de busuioc ce conţin camfor, o serie de uleiuri esenţiale sau un amestec din părţi egale de lapte şi apă;

• Aplicarea unui cub de gheaţă pe muşcătură reduce fluxul de sânge din zonă, nivelul de histamină şi în acelaşi timp calmează inflamaţia.

• Dacă muşcătura este una periculoasă, cum ar fi cea de căpuşă sau păianjen veninos, este recomandat să apelaţi la ajutorul unui medic, care va trata zona afectată şi vă va recomanda un posibil tratament medicamentos.

www.farmacia3.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha