20
None

Terapia de substituție hormonală în românia Pacientul informat, aliat activ în gestionarea propriei stări de sănătate

În era modernă a medicinei, terapia de substituție hormonală a devenit o opțiune din ce în ce mai populară pentru tratarea simptomelor legate de dezechilibrul hormonal, premenopauza sau menopauza. Un aspect inovator în acest domeniu este reprezentat de hormonii bioidentici. Farmaciștii preparatori  joacă un rol esențial în furnizarea informațiilor și pregătirea tratamentelor de substituție hormonală cu hormoni bioidentici, în beneficiul pacienților. Bineînțeles că rolul primordial îl joacă medicul, fără de care tratamentul nu se poate stabili, fiecare pacient fiind tratat individual și stabilindu-i-se un plan terapeutic unic.

Avantajele terapiei cu hormoni bioidentici
Hormonii bioidentici sunt structuri identice, din punct de vedere chimic cu hormonii endogeni, produși în mod natural de către organism. Această similaritate contribuie la o integrare mai eficientă și mai armonioasă în organismul pacientului, efectele benefice survenind la scurtă perioadă după integrarea terapiei în rutina zilnică a sa.
Prepararea personalizată a tratamentului cu hormoni bioidentici reprezintă o abordare inovatoare. Farmacistul, împreună cu medicul, pot ajusta dozele și formulările în funcție de nevoile individuale ale pacientului, oferind astfel un tratament eficient și mai bine tolerat, principiul acestei terapii plecând de la premisa „rezultate maxime în doze minime“. Prin adaptarea dozelor și a formulelor în funcție de specificul fiecărui pacient, se poate obține un echilibru hormonal optim, minimizând efectele secundare și maximizând eficacitatea tratamentului.
Totodată, utilizarea hormonilor bioidentici reprezintă o opțiune de tratament inovativă, cel puțin la noi în țară, pacientele din România având acum acces la aceștia. În cazul unei decizii de personalizare a tratamentului pot apela la laboratoarele farmaceutice de preparare, specializate pe această nișă.

Importanța educației pacienților - înțelegerea beneficiilor și riscurilor
Pacienții informați pot lua decizii mai conștiente în privința tratamentului cu hormoni bioidentici. Educația cu privire la beneficiile și riscurile acestor terapii este esențială pentru a le oferi pacienților posibilitatea de a lua decizii informate în legătură cu propria lor sănătate.
De exemplu, evenimentul „LET'S TALK ABOUT MENOPAUSE“ organizat de doamna Ileana Badiu a reușit să câștige simpatia multor femei din toate colțurile țării. Evenimentul va avea loc si la Cluj, în data de 29 februarie, unde voi participa ca speaker alături de medici din diferite specialități medicale. Acest eveniment este dedicat informării corecte a femeilor aflate la menopauză. Consider că astfel de întâlniri sunt esențiale în educarea, apropierea și consolidarea relației pacienților cu specialiștii din România.
Pacienții bine informați sunt mai complianți cu tratamentul prescris, iar educația continuă în ceea ce privește importanța și modul de administrare a terapiei cu hormoni bioidentici sprijină aderarea pacientului și, implicit, succesul tratamentului.
Pacienții educați pot deveni parteneri activi nouă farmaciștilor și medicilor, în gestionarea propriei lor sănătăți. Înțelegerea opțiunilor disponibile și a beneficiilor terapiei cu hormoni bioidentici le permite să participe în procesul de luare a deciziilor împreună cu echipa medicală.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha