31
None

Mizăm pe cercetare medicală și gândire novatoare

Medicina de Laborator, specialitate fără de care nu se poate pune un diagnostic mai complex, acoperă o mare varietate de arii de preocupări medicale și manageriale, precum Biochimie Clinică, Imunologie, Hematologie, Biologie Moleculară, Microbiologie, Managementul Laboratorului și Controlul de Calitate.
În reuniunile științifice anuale la nivel de asociație, abordăm tematici precum: Tehnologii de ultimă generație în laboratorul clinic, Dificultăți diagnostice în boala cronică de rinichi, Noi biomarkeri moleculari în infecția cronică cu virusul hepatitei B, Managementul personalizat al pacienților oncologici, Factori genetici de prognostic în leucemia acută mieloidă, Actualități privind rezistența antimicrobiană, Implicațiile medicale ale acreditării  laboratoarelor în conformitate cu cele mai noi standarde.
Printre subiectele recente dezbătute în mediul științific internațional la care participăm active aș putea menționa: concepte curente privind diagnosticul precoce al afecțiunilor maligne, contribuția medicinei de laborator la asigurarea unui sistem de sănătate sustenabil, transformarea digitală în medicina de laborator, erorile de laborator și siguranța pacientului.
În unele forme de cancer, Medicina de Laborator oferă metode eficiente de detectare în stadiu precoce sau de leziuni premaligne (de exemplu, cancerul cervical). Totuși aproximativ 50% dintre cancere sunt diagnosticate într-un stadiu avansat de boală, afectând major rata de supraviețuire. Stabilirea riscului de a dezvolta cancer pe baza istoricului familial, a factorilor de mediu, a prezenței unor variante genetice asociate cu o susceptibilitate crescută, identificarea unor biomarkeri suficient de sensibili și specifici pentru a nu omite cazurile de boală pe deoparte, iar pe de altă parte de a evita supradiagnosticarea și tratamentul nenecesar, precum și descoperirea unor tehnici avansate care să se adreseze biologiei celulelor tumorale, reprezintă principalele provocări în depistarea precoce a afecțiunilor maligne. Totuși, merită menționate progresele tehnologice în ceea ce privește detectarea ADN-ului tumoral circulant prin prelevarea de biopsii lichide, a celulelor tumorale circulante, a exozomilor și a unor metaboliți specifici tumorilor, ca markeri candidați pentru diagnosticul precoce.

Conf. Univ. Dr. Cristina Mambet,
Președintele Asociația Medicilor de Laborator din România

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha