None

Remedii alternative pentru durerile de spate

Durerea de spate afectează o mare parte a populaţiei iar cauzele ei pot fi multiple - de la cele de natură mecanică, cum ar fi ridicarea incorectă a unei greutăţi şi până la cele atribuite unei afecţiuni cronice. Adesea pacienţii sunt nevoiţi să apeleze la tratament medicamentos (antiinflamatoare, analgezice, etc.) pentru a putea duce o viaţă normală, însă există şi o serie de alternative care reduc intensitatea durerii, cresc mobilitatea şi îmbunătăţesc calitatea vieţii.

Exerciţiile fizice

Există numeroase tipuri de exerciţii extrem de utile pentru cei ce suferă de dureri de spate, de la gimnastica medicală şi stretching până la înot, aerobic sau yoga. Acestea întăresc muşchii ce susţin zonele cu probleme, îmbunătăţesc postura şi mobilitatea şi nu în ultimul rând, ajută la eliberearea de endorfine, neurotransmiţători cu un rol important în suprimarea durerii.

Stimularea stării de bine

După cum spuneam, endorfinele exercită un efect analgezic semnificativ. Ce putem face însă pentru a elibera cât mai multe endorfine, în afară de exerciţii fizice? Putem începe cu activităţi care ne fac să râdem şi să zâmbim, activităţi ce implică relaţionarea cu alte persoane, meditaţia, muzica, consumul anumitor alimente, cum este ciocolata neagră sau exerciţiile de respiraţie profundă.

Endorfinele ajută şi la tratarea altor afecţiuni asociate cu durerea, cum ar fi insomnia sau depresia.

Masajul şi acupunctura

Numeroase studii confirmă rolul benefic pe care masajul şi acupunctura îl au în tratarea durerii. Acestea ajută la relaxare şi oxigenarea muşchilor, eliberează endorfine iar, potrivit unor teorii mai noi, acele utilizate în acupunctură blochează traseul transmiterii durerii din regiunea afectată spre creier. Un studiu realizat de curând în Marea Britanie a demonstrat ca efectele unei cure de 10 sesiuni de acupunctură se menţin pe termen lung, chiar şi pe perioade de peste doi ani. Cu toate acestea, reducerea intensităţii durerii este relativ scăzută.

Cremele cu capsaicină şi tătăneasă

Capsaicina, substanţa activă din ardeii iuţi, este utilizată în mai multe unguente pentru tratarea durerii. Aplicarea de 3-4 ori pe zi a acestor creme reduce intensitatea durerii, efectul datorându-se interferenţei pe care o are cu o serie de substanţe ce ajută transmiterea sa. Efectele secundare sunt minore.

Un alt unguent, bazat pe extrasul din radacină de tătănseasă, şi-a dovedit acţiunea benefică în reducerea durerilor de spate în cadrul studiilor clinice. Aici însă este necesară mai multă atenţie, deoarece utilizarea pe perioade îndelungate nu este recomandată.

De asemenea există o gamă variată de unguente, gen puterea ursului, gheara dracului sau balsam de cal, care însoţite de o recomandare potrivită în funcţie de simptomele pacientului pot avea rezultate bune într-un timp relativ scurt. Oricum, în funcţie de intensitatea durerii şi persistenţa ei, recomandăm şi consultul unui medic specialist sau un terapeut specializat în astfel de dureri.

Terapia cu frig-căldură

Terapia ce implică comprese locale cu gheaţă sau comprese fierbinţi este utilă în special în cazul afecţiunilor de natură acută. Gheaţa reduce inflamaţia şi reduce spasmele musculare, în timp ce caldura creşte gradul de irigare cu sânge şi oxigen a zonei.

Pe langă soluţiile amintite mai sus mai putem menţiona efectele pozitive pe care le are alimentaţia şi renunţarea la obiceiurile nesănătoase (precum alcoolul în exces, tutunul, lipsa de exerciţii fizice şi mişcare, etc.), somnul, terapia balneară sau cea ce implică hipnoza.

www.farmacia3.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha