30
None

Importanța Vitaminei B12 în anemie, imunitate și sănătate celulară

Deficiența vitaminei B12 este destul de frecventă, cu precădere in următoarele situații: înaintarea in varstă, anemii megaloblastice, urmarea unei diete vegane, afecțiuni sau intervenții chirurgicale la nivelul tractului gastrointestinal, consumul frecvent de substanțe medicamentoase sau de alcool, perioada de sarcină și alăptare.

Printre simptomele carenței de vitamina B12 putem include: anemie, paloare, constipație, dispnee, afectarea apetitului, pierdere în greutate, oboseală, nuanță de galben în albul ochiului, amorțeli, furnicături la nivelul membrelor, dezechilibru al stării mentale, declin cognitiv, ceață mentală, slăbirea memoriei, ulcere bucale, durerea și inflamația limbii (glosită).
Pentru a fi asimilată, vitamina B12 are nevoie de ceea ce numim factorul intrinsec, o glicoproteină secretată de celulele parietale din regiunea fundică a stomacului. Afectarea factorului intrinsec în sine și a funcției acestuia este cauzată de: gastrite atrofice, alimentație procesată, toxicitate, metale grele, alcool, intoleranță la gluten, boala celiacă, boala Crohn, infecția cu helicobacter Pylori, hipoclorhidrie, parazitoze, disbioză intestinală, intestin permeabil și/sau iritabil.
Vitamina B12 este crucială pentru funcționarea sistemului imunitar.Deficitul de B12 duce la un număr redus de limfocite și afectează activitatea celulelor Natural Killer (celule citotoxice care acționează rapid impotriva celulelor infectate viral și a celulelor tumorale) [1].
De asemenea, vitamina B12 determină formarea de globule roșii și contribuie la menținerea unui nivel optim de fier în organism.
Cu toate acestea, simptomele neurologice ale deficitului de vitamina B12 pot apărea fără anemie, astfel încât diagnosticarea și intervenția timpurie sunt importante pentru a evita deteriorarea ireversibilă [2].

Metilcobalamina, forma activă a vitaminei B12 în structură lipozomală
LipoCellTechTM cu sediul în Marea Britanie, a reușit brevetarea unei tehnologii de obținere complet naturală a microsferelor lipozomale stabile, fără folosirea presiunilor sau a temperaturilor ridicate, fără adăugarea de substanțe inactive, alcool sau conservanți.
Formulele lipozomale realizate prin această metodă asigură o absorbție a substanțelor active de 20 de ori mai mare decât în cazul suplimentelor clasice.
Un nivel plasmatic redus, diagnosticat prin analiză medicală, poate fi corelat cu un risc crescut de cancer. Cu toate acestea, la un număr considerabil de pacienți cu diferite forme de cancer sau alte afecțiuni cronice de natură inflamatorie [3] s-au găsit niveluri ridicate de vitalina B12 în fluxul sanguin. Acest antagonism se datorează faptului că deficiența de vitamina B12 poate fi prezentă chiar dacă există niveluri serice ridicate. O astfel de situație indică o dificultate clară de absorbție a vitaminei B12 la nivel celular.
Pacienții suspectați clinic de deficit, dar cu un nivel seric de vitamina B12 în limite normale trebuie să fie investigați cu alte teste, cum ar fi holotranscobalamina (vitamina B12 activă), homocisteina plasmatică sau acidul metilmalonic seric.
Metilcobalamina poate penetra cu ușurință bariera hemato-encefalică, iar încapsularea sa în lipozomi naturali, de înaltă stabilitate, conferă o absorbție la nivel celular de până la 99% [4].
În România, formularea lipozomală pură a vitaminei B12 de către LipoCellTechTM se găsește sub denumirea de Lipozomal Vitamina B12 + D-Riboză Hypernatura®.
D-Riboza este un element constitutiv al macromoleculelor de ADN și ARN, fiind folosit de toate celulele organismului în procesul de producție a energiei celulare (ATP). Este recomandat persoanelor diagnosticate cu fibromialgie sau sindrom de oboseală cronică, dar și sportivilor de performanță pentru cresterea energiei și anduranței.
Vitamina B12 și D-Riboza acționează sinergic în sintetizarea corectă a ADN-ului, replicarea ARN-ului, protejarea împotriva defectelor de tub neural în timpul sarcinii, susținerea sistemului imunitar și protejarea de infecții prin reglarea activității limfocitelor B și T și a celulelor NK, dezvoltarea optimă a creierului și a sistemului nervos, susținerea atenției și memoriei, reducerea oboselii, producerea de energie, formarea și regenerarea celulelor roșii.


Referințe:

  1. Tamura J, Kubota K, Murakami H, Sawamura M, Matsushima T, Tamura T, et al. Immunomodulation by vitamin B12: Augmentation of CD8+ T lymphocytes and natural killer (NK) cell activity in vitamin B12-deficient patients by methyl-B12 treatment, 1999;
  2. Clarke R. B-vitamins and prevention of dementia. Proc Nutr Soc 2008; (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18234134/);
  3. Chiche L, Jean R, Romain F, Roux F, Thomas G, Canavese S, et al. Clinical implications of high cobalamin blood levels for internal medicine. Rev Med Interne. 2008
  4. Akbarzadeh, A., Rezaei-Sadabady, R., Davaran, S., Joo, S. W., Zarghami, N., et al. (2013). Liposome: classification, preparation, and applications. Nanoscale research letters.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha