15
None

Importanța individualizării tratamentului neuropatiei diabetice

Neuropatia diabeticăa fost unul dintre subiectele dezbătute în cadrul celei de-a treia ediții a Congresului Naţional Bolile Cronice Netransmisibile. Astfel, specialiștii au adus în discuție importanța abordării individualizate a neuropatiei diabetice în contextul unui management eficient al afecțiunii în practica medicală curentă.

Prevalența crescutăa cazurilor de neuropatie diabetică, precum și handicapul sever pe care îl poate produce această afecțiune subliniază o dată în plus necesitatea dezvoltării de soluții moderne și eficiente pentru tratarea ei. Mai mult, impunerea unei abordări individualizate a neuropatiei diabetice este susținută de cazurile întâlnite în practica medicală:

- neuropatia diabetică prezintă mecanisme patogenetice multiple;

- manifestările clinice sunt diverse, variind atât în ce privește localizarea afecțiunii cât și la nivelul pierderilor senzoriale;

- metodele de diagnostic și screening sunt, la rândul lor, diversificate – de la biopsie intradermală până la testul Ipswich;

- opțiunile de tratament sunt multiple.

Este recomandat ca opțiunile de tratament să fie alese ținând cont de fiecare persoană în parte, de existența unor comorbidități precum obezitatea, depresia, disfuncționalități ale ficatului etc., dar și de recomandările și ghidurile internaționale cu privire la tratamentul neuropatiei diabetice. În concluzie, alegerea celui mai bun tratament de către specialist ar trebui să se facă în funcție de caracteristicile și simptomatologia pe care le prezintă fiecare persoană în parte.”, a declarat conf.dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

De asemenea, specialiștii mai consideră că trebuie luate în considerare și posibilele complicații multiple care pot fi prezente la persoanele cu neuropatie diabetică, precum și efectele pe care le au asupra calității vieții pacienților.

Medicii au atras atenția și asupra faptului că trebuie depuse eforturi susținute pentru a se preveni apariția acestei complicații, având în vedere că în momentul în care se instalează este ireversibilă, iar afecțiunea este cea mai frecventă complicație invalidantă a diabetului zaharat.

Dezvotarea și implementarea unui managementul eficiental acestei complicații a diabetului zaharat au stat la baza înființării Societății de Neuropatie Diabetică. Societatea vrea să fie opunte de întâlnire și să asigure o platformă de discuție între specialiștii implicați în problematica neuropatiei diabetice. Din acest motiv, am fost unul dintre fondatorii acestei societăți și consider că este extrem de importantă colaborarea multidisciplinară într-o afecțiune care impune o muncă de echipă, dar și individualizarea tratamentului”, a adăugat conf.dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

Societatea de Neuropatie Diabetică a fost partener științific al Congresului Național Bolile Cronice Netransmisibile, fiindo societate care se implică activ în educația medicală continuă a membrilor săi. Mai multe informații despre activitățile societății regăsiți pe www.neurodiab.org

Eveniment de înaltă ținută științifică, Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile a fost desfășurat sub egida Academiei Române și a Fundației Naționale pentru Știință și Artă, organizatorul științific al evenimentului fiind Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Manifestarea a reunit peste 500 medici din domenii precum medicină de familie, diabet zaharat și boli metabolice, neurologie, cardiologie, boli pulmonare, oncologie, și potrivit coordonatorilor congresului, reprezintă alinierea comunității medicale românești la eforturile globale de combatere și prevenție a bolilor cronice netransmisibile.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha