Îngrijirea complexă a pacientului cardiovascular

Scris de Prof Dr. Vlad Anton Iliescu 991 afisari
12:19:17, Vineri 10 Februarie 2017
Prof Dr. Vlad Anton Iliescu

Prof Dr. Vlad Anton Iliescu

IUBCV „Prof. Dr. CC Iliescu“, Bucureşti

Cunoaşterea medicală este astăzi într-o dinamică explozivă. Ritmul de înnoire în practica medicală este puternic susţinut, în primul rând de investiţiile mari în cercetarea medicală la nivel mondial dar şi de evoluţiile tehnologice revoluţionare în alte domenii precum informatică, materiale speciale, chimie şi biologie, electronică şi telecomunicaţii etc.

De aceea, efortul de actualizare permanentă a cunoştinţelor medicilor practicanţi este unul enorm şi neîntâlnit în alte profesii iar rezultatele nu ar fi satisfăcătoare fără reuniuni medicale la diferite nivele, de la congrese naţionale până la cursuri şi seminarii cu carácter restrâns, carea au loc în cadrul fiecărei specialităţi medicale sau multidisciplinar. Am cerut un punct de vedere Prof. Dr. Vlad Anton Iliescu referitor la cel de-ar XII - lea Congres de chirurgie cardiovasculară, desfăşurat ]n octombrie 2016.

“Chirurgia cardiovasculară se schimbă, nu va mai fi la fel peste zece ani, sau nu va mai semăna din multe puncte de vedere”.

“Congresul de chirurgie cardiovasculară - Un schimb de experienţă între majoritatea specialităţilor medicale implicate în îngrijirea pacientului cardiovascular”

Congresul de chirurgie cardiovasculară este expresia unei continuităţi în care nu se schimbă lucrurile neaparăt de astăzi pe mâine dar, împreună cu colegii de la cardiologie, de la terapie intensivă, din alte specialităţi vom aborda mai multe proceduri pe care le numim “de graniţă”. Sunt procedurile mixte, la graniţa dintre cardiologia intervenţională şi chirurgia cardiovasculară, care se fac în echipă, cum ar fi TAVI-ul, procedurile endovasculare.

În ceea ce priveşte abordarea multidisciplinară, congresul se desfăşoară de câteva ediţii pe un schimb de experienţă între majoritatea specialităţilor implicate în îngrijirea pacientului cardiovascular, tocmai pe ideea că este mai util un astfel de eveniment, fiind important să ajungem la puncte de vedere comune. 

Ca o noutate la acest congres, avem o sesiune dedicată unui subiect foarte actual: “infecţiile şi chirurgia cardiacă”, sesiune comună cu specialişti ATI, medici specializaţi în boli infecţioase, cu cardiologi şi chirurgi, pentru a vedea care sunt cele mai bune soluţii în abordarea acestei probleme importante în patologia cardiovasculară.

În ceea ce priveşte conceptul congresului, doresc să păstrăm linia din anii trecuţi de unitate în această specialitate.

Chirurgia cardiovasculară este unitară, medicii fiind pregătiţi într-o singură specialitate. Însă unii s-au specializat mai mult pe chirurgie cardiacă, alţii pe chirurgie vasculară, unii dintre noi le fac pe amândouă. Dorim să păstrăm această unitate, mai ales în cadrul congresului, unde avem o sesiune împreună cu societatea de flebectomie care, sigur că are o anumită specificitate şi ne bucurăm că sunt alături de noi, şi o sesiune de chirurgie vasculară.

Ceea ce doresc să subliniez este faptul că, deşi există mai multe societăţi derivate din această specialitate, cam jumătate din bolnavii cronici şi două treimi din urgenţele vasculare majore se rezolvă în Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu.

Taguri: Prof Dr. Vlad Anton Iliescu cardiologie
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Mai 2018

Congresului SRATI 2018, Sinaia Congresului SRATI 2018, Sinaia

09 Mai 2018

In Prahova