58
None

Interviu cu Profesor Dr. Mihai Berteanu, Preşedintele Societăţii Române de Medicină Fizică şi Recuperare Medicală

Domnule Profesor Mihai Berteanu, care sunt cele mai actuale probleme cu care se confrunta medicina fizică şi de recuperare medicală?

     Problemele cu care ne confrutăm sunt complexe, ca în toate specialităţile medicale, iar în specialitatea noastră care este mai deosebită prin faptul că se ocupă de persoană în ansamblul ei, ca funcţionare, ca performanţă; facem o ameliorare a performanţei, deci o reabilitare.

     De aceea noi preferăm termenul de reabilitare decât de recuperare medicală, pentru că specialitatea noastră duce la ameliorarea unor dizabilităţi prin diferite moduri. Problemele sunt mai speciale, şi noi încercăm să facem forurile de decizie politică să înţeleagă care este această particularitate a specialităţii noastre, dar nu mă refer numai la România, ci şi la nivel european.

Suntem aliniati standardelor europene din punct de vedere tehnologic, la cele mai noi terapii in domeniu? Care este contribuţia inteligenţei româneşti în acest sens?

     Din puct de vedere. al alinierii cu nivelul european şi international, suntem aliniaţi; de exemplu Clinica de Recuperare Medicală din Spitalul Elias este certificată ca Centru de Training European pentru rezidenţi, mai multi medici de aici au certificare de board eurpean. Din puct de vedere al dotărilor, mai avem de aşteptat până să ajungem la nivel european, dar nu stăm prea rău; problema majoră este însă cu tehnologia de vârf care este extrem de scumpă şi care are un loc bine stabilit în reabilitarea medicală, îndeosebi a pacienţilor cu boli neurologice (unde se folosesc frecvent dispozitive robotizate)

      În spitalele de stat, de la buget, este mai dificil de achiziţionat aceste aparate costisitoare, dar se pare ca există două clinici în care există, sau se vor aduce în curând câte un LOKOMAT.

     Din punct de vedere al alinierii teoretice, sunt probleme în ceea ce priveşte adoptarea curiculei europene.

     Din punct de vedere al realizărilor româneşti, situaţia se prezintă destul de bine. Multe Clinici din Centre Universitare mari participă activ ca parteneri în granturi naţionale şi internaţionale care fac o cercetare de vârf în domeniul realizării medicale, a studierii funcţionării individului. Funcţionarea individului este un termen folosit şi definit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, printr-o clasificare internaţională a funcţionării dizabilităţii şi sănătăţii; această clasificare făcând o împărţire, o ierarhizare a performanţelor fiecărui individ, a activităţilor pe care le poate face şi a participării în societate. Este singura specialitate care priveste omul ca un întreg, ca funcţionare, ca performanţă, deoarece curicula de formare a specialiştilor în acest domeniu se desfăşoară în acest fel.

Terapiile complementare reprezintă o opţiune personală a bolnavilor, sau sunt recomandate, încurajate şi de medicii de familie? Există o preocupare pentru utilizarea anumitor tehnici cum ar fi de exemplu terapia cu lumină polarizată – Bioptronul?

     Şi noi avem în Clinică un Bioptron, ca de altfel şi alte Clinici de Recuperare Medicală. El foloseşte lumina polarizată care este un agent fizic, de unde şi denumirea de medicină fizică, adică medicina care foloseşte un agent fizic în scop terapeutic. Bioptronul dă rezultate bune în anumite afecţiuni.

Medicina alternativă şi cea complementară fac parte din obiectul de activitate al medicinii fizice şi de recuperare medicală?

     Medicina alternativă şi complementară nu face parte din obiectul de activitate al specialităţii de recuperare medicală şi medicina fizică. Există la nivel european şi internaţional un interes din partea specialiştilor din domeniul nostru pentru aceste terapii, fără a fi cuprinse în curicula de specialitate, nici europeană, nici internaţională, şi probabil, că acest interes vine din faptul că şi medicina complementară şi cea alternativă tratează omul din punct de vedere holistic, în integralitate. Dacă există această mică suprapunere, nu înseamnă că medicina complementară şi alternativă face parte din curicula specialităţii noastre. Acupunctura şi homeopatia sunt specialităţi complementare, agreate de Ministerul Sănătăţii.

 La pacienţii cu afecţiuni mai vechi şi mai grave, se poate vorbi de de o recuperare totală?

     Proporţia recuperării este variabilă în funcţie de fiecare caz; poate să fie 100% sau poate să fie mai puţin. Când nu se poate obţine clinic o recuperare prin nici una dintre metode: medicamentoase, intervenţii minim invazive, fizioterapie, se folosesc dospozitive de asistare, care sunt tehnologii mai mult sau mai puţin avansate, mai simple pentru a compensa o dizabilitate, pentru a compensa o funcţie care nu mai poate fi recuperată. Gradul de recuperare se stabileşte la nivel individual şi, tocmai asta este foarte special în concepţia specialităţii de medicină fizică şi de recuperare medicală.

Care sunt preocupările şi obiectivele Societăţii Române de Medicină Fizică şi Recuperare? Ce programe naţionale derulează S.R.M.F.R.?

     Noi, la Societate căutam să ne aliniem tendinţelor internaţionale. Societatea participă în mod activ la toate manifestările internaţionale prin membrii ei. Ea este membră a celor mai importante Asociaţii de Specialitate din Europa şi internaţionale. Comunicarea noastră cu lumea medicală europeană şi internaţională este una normală; facem parte din toate programele. Specialiştii noştri participă la toate manifestările ştiinţifice europene şi internaţionale; suntem foarte bine integraţi din acest punct de vedere.

Comentarii


Elena Radoi

Se poate ajunge la D-l Dr.Mihai Berteanu cu trimitere de la medicul de familie ? Am fost diagnosticata cu hernie de disc cervicala si doresc sa vin la d-l Dr. Berteanu. Multumesc anticipat.

May 10, 2015, 10:44 p.m.
1
1

Ing. Ion Rotaru

Rog, daca se poate sa fiu informat cum pot discuta direct (pe mob.) cu D-l Prof. Dr. Mihai Berteanu, pentru o cura de recuperare medicala - pentru sotia mea Dr. Rotaru Dorina - care este internata in spitalul Sanador si are recomandarea ca, dupa aceasta spitalizare si tratament pentru o pneumonie severa - cu imobilizare la pat de 2 saptamani sa urmeze si o cura de recuperare medicala de min. 7 la 10 zile. Cu multumiri anticipate, Ing. Ion Rotaru, Bucuresti 0788393070

May 20, 2017, 1:35 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha