15
None

„Make science together for present and future”

Interviu cu domnul Prof. dr. Romulus Timar, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara

Aproape 2 milioane de români, adulți, au diabet zaharat, arată PREDATORR însă nu toți dintre aceștia sunt diagnosticați. Prin comparație, dacă ne raportăm la numărul celor incluși în Programul național de diabet, care sunt practic diagnosticați și luați în evidența medicilor, vorbim de doar peste 800 de mii de persoane. În ceea ce privește evoluția cazurilor și tendința de creștere se păstrează și în România. Este, de altfel, și o consecință firească a creșterii speranței de viață, cumulată cu factorii de risc comportamentali asociați cu instalarea diabetului de tip 2 și care afectează tot mai mulți oameni.

Vreau să pun accentul pe un aspect foarte important, acela că vorbim despre persoana cu diabet nu despre pacientul cu diabet, întrucât diabetul este o boală care necesită îngrijire pe întreaga durată a vieții.

Îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu diabet depinde de un cumul de aspecte, de aceea mă voi referi strict la partea medicală. În acest sens, îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu diabet este un obiectiv principal, care se bazează direct pe calitatea îngrijirii medicale. La acest capitol, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice va intensifica proiectele de educație medicală pentru specialiștii implicați în îngrijirea persoanelor cu diabet, atât diabetologi, cât și medici din specialități conexe, pentru a sprijini dezvoltarea practicii clinice, pentru a le facilita asimilarea ultimelor actualizări în relație cu recomandările din ghidurile clinice internaționale în domeniu. Cursurile SRDNBM sunt alături de Congresul Național principalele proiecte în această direcție, implementate de către Societate. Aceste cursuri, desfășurate la nivel regional, oferă medicilor din zonele respective acces la „know-how-ul” experților SRDNBM, dar și din alte specialități implicate în managementul diabetului, care aduc în prim-plan teme de actualitate și cazuri clinice axate pe prevenţia, depistarea precoce şi tratamentul diabetului şi al complicaţiilor bolilor metabolico-nutriţionale.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha