30
None

VITAMINA K2 ȘI VITAMINA D3 O ASOCIERE NECESARĂ PENTRU OASE ȘI ARTERE SĂNĂTOASE

Vitaminele K sunt vitamine liposolubile, dintre care, mai cunoscută este vitamina K1 (fitomenadiona) cu rol important în procesul de coagulare a sângelui. Vitamina K2 este însă o altă vitamină K (menaquinona) ale cărei proprietăţi sunt de activare a mecanismelor de legare a calciului la nivelul matricei osoase, de reducere a calcifierilor de pe pereţii arteriali, precum și de buna funcționare, prin activare, a o serie de proteine (mecanisme ce se află în curs de studiere de către specialiști).

OASE FRAGILE printr-un aport insuficient de vitamina K2
Mult timp oamenii de ştiinţă au crezut că deficienţa vitaminei K în organism se întâlneşte rar, presupunând că aportul ei este uşor de realizat din surse alimentare (brânză, iaurt, legume cu frunze verzi) şi prin biosinteza bacteriilor de la nivel intestinal. Cu toate acestea, s-a constatat că vitamina K nu mai este atât de abundentă în alimentaţie ca altădată. De asemenea, terapiile cu antibiotice pe termen lung, diareea cronică sau afecţiuni ale vezicii biliare, pot creşte riscul deficienţei de vitamina K, prin alterarea florei intestinale.


Osteocalcinul este proteina care asigură o bună absorbție a calciului în oase. Acesta se găsește în organism în două forme: forma activă care poate duce la îndeplinire fixarea calciului în oase și forma inactivă, care așteaptă să fie activată. Activarea osteocalcinului este condiționată de prezența vitaminei K2 (atenție, nu vitaminaK1, care apare de multe ori pe ambalajul produselor cu denumirea de vitamina K).

Un alt factor important este sintetizarea osteocalcinului, proces influențat de vitamina D3. De aceea, asocierea celor două vitamine este benefică și necesară, ele găsindu-se în preparatul MenaQ7 – vitamina K2 naturală.

EXISTĂ UN FENOMEN NUMIT „PARADOXUL CALCIULUI”
Persoanele care suferă, atât de boli cardivasculare cât şi de osteoporoză, prezintă o lipsă de calciu.

Calciul a fost găsit depozitat pe pereţii vaselor de sânge – rezultând artere rigide şi fragile – fiind insuficient în oase şi afectând astfel rezistenţa şi densitatea lor.

Prin urmare, nu este suficient a se consuma cantitatea necesară de calciu  - fiind nevoie şi de o distribuire şi utilizare corespunzătoare a mineralului în corp.

O cantitate mică de calciu poate duce la oase friabile, iar o cantitate mai mare îmbunătăţeşte sănătatea oaselor, dar duce la calcifierea arterelor, rezultând o proastă circulaţie a sângelui, cu creşterea riscului de evenimente cardiovasculare. Acest efect este cunoscut sub numele de “Paradoxul calciului”.

CUM SE MANIFESTĂ HIPOVITAMINOZA K?
Forma acută:
- tulburări de coagulare a sângelui – sângerare (vitamina K1)
Forma cronică:
- tulburări de densitate minerală osoasă (vitamina K2)
- calcificări ale ţesuturilor moi: artere, cartilagii,etc. (vitamina K2)

În ceea ce privește sănătatea oaselor, MenaQ7 – vitamina K2 naturală este recomandată persoanelor predispuse la demineralizări osoase (în special femeilor la premenopauză şi menopauză), copiilor la pubertate, în perioada de creştere.

În perioada pubertăţii şi a adolescenţei ţesuturile osoase cresc şi se dezvoltă mult mai intens. După ce se obţine masa osoasă maximă, la finalul primilor 20 de ani ai vieţii, o vreme aceasta se menţine în platou, apoi începe să apară treptat, cu vârsta, pierderea osoasă. Probabilitatea de apariţie a osteoporozei în cursul vieţii este strâns legată de cantitatea de ţesut osos format înainte de vârsta de 30 ani. De aici şi ideea că masa osoasă de bună calitate achiziţionată în prima parte a vieţii determină reducerea riscului de osteoporoză în a doua parte a vieţii.

De asemenea, se recomandă administrarea asociat tratamentului iniţiat persoanelor cu osteomalacie, osteoporoză, traumatisme osoase, pentru o utilizare eficientă a calciului în organism. Se administrează câte o capsulă pe zi (în caz de prevenție) și 2-3 capsule pe zi în cazurile de osteoporoză, cure de 3-6 luni, repetate la nevoie.


Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha