58
None

Kinetoterapia în afecţiunile coloanei vertebrale

Kinetoterapia în afecţiunile coloanei vertebrale

Kinetoterapiatratează numeroase afecţiuni prin intermediul programelor de exerciţii terapeutice, alcătuite individual în funcţie de afecţiune şi de evoluţia sau involuţia acesteia.

După stabilirea diagnosticului de către un medic de specialitate se recurge la aplicarea tratamentului prin kinetoterapie.

Prin kinetoterapie  se pot corecta posturile anormale ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioze, cifoze sau lordoze.

Kinetoterapia este o terapie de lungă durată şi cere din partea pacientului perseverenţă. Kinetoterapeutul trebuie să-şi susţină permanent pacientul, să-l motiveze în momentele de dificultate, să discute şi să-i explice fiecare rezultat apărut.

Kinetoterapia la copii

Jocul este foarte important ca metodă de învăţare a abilităţilor motrice. Kinetoterapeutul trebuie să ştie să se poarte cu copilul, să se joace cu el - este important ca specialistul kinetoterapeut să reuşească să facă din exerciţiile fizice o joacă -, să-l lase să se plimbe prin sala de gimnastică medicală, să-l facă să se simtă independent, având totuşi în permanenţă controlul şi îndrumând efectuarea terapiei necesare.

Kinetoterapia are ca rezultate :

  • câştigarea mobilităţii articulare normale pierdute în urma unei imobilizări postfractură;
  • normalizarea tonusului muscular;
  • antrenarea întregului corp în mişcare şi pregătirea organismului copilului pentru efort;
  • formarea obişnuinţei unor mişcări corecte şi coordonate;
  • corectarea diferitelor deformări ale coloanei vertebrale, cauzate de poziţiile incorecte ale copiilor în bancă la şcoală sau pe scaun în timpul pregătirii lecţiilor;
  • tratarea afecţiunilor aparatului locomotor: luxaţiile congenitale de şold, platfusul, genum var sau valg sau aşa-zişii "genunchi în X";
  • corectarea atitudinilor posturale vicioase şi a modificărilor de ax ale coloanei vertebrale deja instalate (cifoza, scolioza, hiperlordoza sau spate plan).

De rezultatele pozitive ale kinetoterapiei pot beneficia şi copiii cu afecţiuni din sfera neurologică - hemipareze, parapareze.

De asemenea, prin kinetoterapie se pot trata şi alte afecţiuni metabolice, precum rahitismul sau obezitatea.

Deviaţiile coloanei vertebrale

Coloana vertebrală are o curbură fiziologică normală: în zona cervicală şi în zona lombară există un grad fiziologic de lordoză (fig. 1/a şi c), iar în zona toracală există un grad fiziologic de cifoză (fig. 1/b).

Modificările patologice de ax ale coloanei vertebrale - exagerarea curburii fiziologice sau apariţia unor curburi în afara celor fiziologice - reprezintă afecţiuni ale coloanei vertebrale.

Cifoza (fig. 2) este deviaţia coloanei vertebrale în planul vertical. Aceasta se manifestă prin curbarea accentuată a coloanei spre în faţă, în regiunea toracică, provocând cocoaşa. Cifoza poate fi compensată printr-o hiperlordoză cervicală şi lombară pentru refacerea echilibrului coloanei.

Lordoza (fig. 3) este o modificare a curburii fiziologice a coloanei vertebrale în zona lombară. Lordoza se manifestă prin accentuarea curburii spre în faţă.

Scolioza (fig. 4) se manifestă prin apariţia unor curburi ale coloanei vertebrale, mai ales în regiunea lombară, în plan frontal, coloana luând forma literei "C", urmată de multe ori de o modificare compensatoare care apare în zona învecinată, coloana vertebrală fiind în forma literei "S". Această deformare "S", vizibilă din spate, poate fi orientată spre dreapta sau spre stânga, în funcţie de poziţiile greşite ale coloanei.

Netratate, cifoza, scolioza şi lordoza duc la apariţia unui aspect inestetic al spatelui, dar, mai ales, la apariţia durerilor de spate.

 

 Cauzele şi factorii favorizanţi în deviaţiile coloanei vertebrale

Cauza apariţiei scoliozei nu este perfect cunoscută (scolioza idiopatică), dar sunt cunoscuţi mai mulţi factori favorizanţi.

Scolioza apare de obicei în copilărie sau în adolescenţă şi este asociată cu factori congenitali genetici - ca spina bifida - sau cu anumiţi factori locali, ca durerea sau spasmul muscular, afecţiunile musculare sau nervoase sau inegalitatea membrelor inferioare. Poziţia incorectă a copilului pe scaun, la şcoală, la birou sau în bancă, purtarea incorectă a ghiozdanului, pot genera, în timp, o parte din aceste deformări nedorite.

Alte cauze medicale care pot cauza devierile coloanei sunt: rahitismul, miopia, modificări ale auzului, care obligă copilul să ia atitudini asimetrice sau incorecte pentru a corecta defectul în detrimentul poziţiei normale a corpului.

Deviaţiile coloanei vertebrale pot produce în timp alterarea activităţii întregului aparat locomotor şi a mişcărilor respiratorii, modificând metabolismul, echilibrul glandelor endocrine şi activitatea sistemului nervos. Aceste afecţiuni trebuie identificate şi tratate la timp, printr-un control medical de specialitate.

Kinetoterapia - gimnastica medicală - are rolul de a corecta poziţiile vicioase ale copilului atât acasă cât şi la şcoală.

Educarea copilului pentru a avea o poziţie corectă pe scaun, în bancă, la masă sau în faţa calculatorului, acasă sau la şcoală, trebuie corelată şi cu o înălţime corespunzătoare a scaunului. Poziţia corectă este cu picioarele sub scaun şi spatele drept, lipit de bancă. Ghiozdanul sau rucsacul trebuie purtate alternativ în mână sau în spate, avantajând poziţia corectă a spatelui. Pentru întărirea musculaturii coloanei vertebrale este bine ca orice copil să practice un sport, precum înotul sau atletismul.

Gimnastica medicală are un rol important în corectarea eventualelor modificări anormale apărute la nivelul scheletului osos, redând copilului sănătatea deplină.

Articol realizat cu sprijinul Centrului Medical Materno-Infantil Persepolis.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha