39
None

Medicina Perinatală

În ultimii 50 de ani s-au făcut progrese uriașe în domeniul medicinii perinatale în întreaga lume. Progresul tehnologic și cercetările științifice realizate într-un ritm extrem de alert, au dus la o serie de metode de monitorizare și diagnosticare a patologiei fetale care permit un management optim în cazul unei sarcini cu risc. De asemenea, pași importanți s-au realizat și în cazul medicinii neonatale, care își regăsește tot mai clar și pertinent locul în cadrul medicinii perinatale.

Cu toate acestea, în țara noastră rata de naștere prematură și mortalitatea neonatală sunt cu mult peste media Uniunii Europene. Această stare de fapt impune o serie de modificări și reglementări, cum ar fi implicarea specialiștilor din ambele domenii, obstetrică și neonatologie, adică a perinatologilor, în elaborarea unor protocoale actualizate, moderne, care să-i orienteze pe medicii rezidenți și tinerii specialiști și să le confere o siguranță în exercitarea profesiei pe care o urmează; o altă soluție constă în reevaluarea maternităților din țară și a secțiilor de nounăscuți cu corectarea deficitelor și upgradarea corespunzatoare – există spitale județene, în care secțiile de nounăscuți nu au suficient personal de specialitate sau/și echipamente care să asigure un număr de câteva ore, echilibrarea unui nounăscut cu risc, până la preluarea de către UTN și transferul către un spital cu posibilități de îngrijire pentru astfel de cazuri.

Dar, pe lângă pregătirea clinică a specialiștilor, un rol esențial îl are și formarea științifică, deoarece medicina perinatală modernă se bazează pe dovezi; așadar susțin implicarea cât mai vizibilă a tinerilor specialiști neonatologi în participarea la manifestările atât naționale dar și internaționale de medicină perinatală, în elaborarea de prezentări orale de calitate, cât și de articole științifice. Antrenați și stimulați astfel, noii tineri specialiști vor deveni mult mai implicați și bine pregătiți în exercitarea profesiei, cu mai mare încredere în ei. Knowing is not enough, we must apply; willing is not enough, we must do. (Goethe)

În acest sens, vă pot spune că, din ianuarie anul acesta sunt editorul șef al Revistei Perinatologia și împreună cu un colectiv extrem de competent și dedicat de medici tineri perinatologi, deja recunoscuți în România, pentru calitățile profesionale, am ajuns la nr. 3 al revistei , și avem de gând să o aducem la un nivel de recunoaștere pe web of science, cât de curând.

În calitate de membru al Boardului International al World Association of Perinatal Medicine, am plăcerea să vp anunț că în 17-19 mai 2018 , Bucureștiul va avea onoarea să găzduiască cel de-al XIV- lea Congres al IAPM (International Academy of Perinatal Medicine) si al 34th Meeting of “Fetus as a Patient” Society, o manifestare internațională care va reuni speakeri renumiți din domeniul Medicinii Perinatale.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha