58
None

Mijloace moderne în reeducarea planşeului pelvin

De-a lungul vieţii, organismul femeii este supus unor transformări importante, adaptate situaţiilor specifice: sarcină, menopauză, îmbătrânire. Aceste transformări aduc după sine şi manifestări care dacă nu sunt prevenite sau tratate la timp, pot aduce schimbări de comportament în familie şi societate, cu repercusiuni fizice, psiho-emoţionale şi financiare

Modificările planşeului pelvin ca urmare a sarcinilor, menopauzei şi procesului normal de îmbătrânire sunt de multe ori neglijate şi devin imperative doar când mecanismele compemsatorii sunt depăşite, iar pudoarea greşit înţeleasă este abandonată. Abordarea medicală, în principal curativă, va trebui să se axeze din ce în ce mai mult pe latura profilactică, cu atât mai mult cu cât modificările anatomo-fizilologice sunt cunoscute şi predictibile o dată cu înaintarea în vârstă.
În Statele Unite ale Americii sunt afectate de incontinenţă de urină peste 19 millioane de femei, iar în întreaga lume peste 200 milioane. Din 10 femei doar 5 cer ajutor şi fac acest lucru în medie la 6,5 ani de la debutul simptomelor. Implicaţiile psiho-socio-familiale se manifestă prin scăderea încrederii la 54% dintre femei, iar 45% au probleme în intimitatea cuplului.
Slăbirea planşeului pelvin are cauze anatomice și degenerative ale ţesutului conjunctiv, dublate de modificări de vascularizaţie și inervaţie periferică. Reţeaua vasculară pelvină are un rol semnificativ în mecanismul eficient al continenţei urinare. Reţeaua arterială asigură suportul nutritiv al mușchilor, iar reţeaua venoasă din jurul uretrei, exercită o presiune constantă, care « sigilează » uretra.  Modificările specifice menopauzei  conduc la o scădere cantitativă a acestei reţele venoase și o scădere a presiunii intravasculare, având drept urmare apariţia incontinenţei.
În timpul sarcinii, sub influenţă hormonală are loc o întindere a structurilor musculo-ligamentare și o presiune mecanică crescândă asupra planșeului. Indiferent de tipul nașterii, transvaginală sau  cezariană, manifestările ulterioare posibile pot îmbrăca aspecte diferite, după cum urmează:
- pierderi accidentale de urină, ocazionate de strănut, tuse, râs, efort, exerciţiu fizic intens.
- micţiuni imperioase, cu amânare dificilă
- nevoia  permanentă de a merge la toaletă
- disurie (greutate în eliminarea urinei), nicturie (incontinență noscutră)
- dificultate la  defecaţie
- pierderea accidentală a controlului vezicii urinare și a sficterului anal
- eliminarea necontrolată de gaze
- dureri perineale
- dispareunie (durere în timpul actului sexual), disconfort
- prolaps: cistocel (hernie a vezicii urinare), rectocel, prolaps uterin

Există o predispoziţie genetică pentru incontinenţa de urină și prolaps.

Sunt definite trei tipuri de incontinenţă urinară:
1. Incontinenţă urinară de stress: asociată activităţilor care cresc presiunea intra-abdominală: tuse, râs, strănut. Acest tip se manifestă în special în perioada post partum, dar și la sportivele cu o practică intensă: hipertonia și hiperpresiunea abdominală depașește capacitatea sfincteriană. Sporturi cu risc înalt: fitness, gimnastică acrobatică, aerobic, sărituri la trambulină, basket, volei, handbal, arte marţiale. Sporturi cu risc moderat: tenis, schi. Sporturi cu risc mic: mers, înot, bicicleta, golf, role.
2. Micţiuni imperioase cu pierdere involuntară de urină, manifestate la orice vârstă.
3. Incontinenţă mixtă, cu manifestari de micţiune imperioasă și de stress, specifică perioadei după instalarea menopauzei.
Tratamentul manifestărilor hipotoniei planșeului pelvin este de cele mai multe ori medicamentos, hormonal, paleativ și chirurgical. Reeducarea controlului micţiunii, tonifierea musculaturii trebuie să devină o preocupare importantă în educaţia și pregătirea femeii pentru aceste etape importante, unele inerente, din viaţă. Prevenţia acestor manifestări ar reduce suferinţa, izolarea, depresia, momentele dificile din cuplu, cât și cheltuielile suplimentare ocazionate de intervenţiile chirurgicale.
Kinetoterapia, prin  exerciţiile de tonifiere musculară, din cadrul programelor Kegel, promovează  seturi de alternanţe de contracţie-relaxare voluntară a musculaturii planșeului pelvin, cu închiderea-deschiderea controlată a detrusorului vezical. În cazul epiziotomiilor (incizie chirurgicală a regiunii vulvare), dar și la femeile aflate la menopauză, rezultatele exerciţiilor Kegel sunt mult îmbunătăţite prin asocierea înaltei frecvenţe, diatermia Intimity (creșterea temperaturii locale), care aduce un aport crescut de sânge, îmbunătăţind vascularizaţia mușchilor, mucoaselor, cu stimularea proceselor de refacere, cicatrizare. Fiecare set de exerciţii presupune contracţii maximale voluntare, repetate de câte 15 ori, care generează cea mai mare tensiune musculară care poate fi dezvoltată și menţinută pentru fracţiuni de secundă. Nu este un  exerciţiu facil, necesită antrenare, timp și perseverenţă.

O nouă tehnologie revoluţionară care utilizează un camp electromagnetic de înaltă intensitate cu aplicaţie focusată, poate crea o stimulare intensă, profundă și eficientă a musculaturii planșeului pelvin. Contracţiile concentrice obţinute sunt supramaximale, cu durată de câteva secunde, iar în cadrul unei ședinte se obţin mii de contracţii de acest gen. Câmpul electromagnetic de înaltă intensitate restabilește controlul neuromuscular al musculaturii planșeului pelvin. Eficienţa este maximă în cazul tuturor celor trei tipuri de incontinenţă, de stress, micţiuni imperioase și incontinenţa mixtă, în toate etapele de viaţă. Rezultate durabile, de minimum 6 luni se obţin doar în 6 ședinţe, într-o cadenţă de două tratamente pe săptămână, cu câte o durată de 28 de minute. Gradul de satisfacţie în ceea ce privește calitatea vieţii și reducerea incontinenţei de urină se ridică la 93-95%. Rapiditatea obţinerii rezultatelor și modul comod de tratament, fac din această tehnologie o metodă extrem de eficientă în reeducarea musculaturii planșeului pelvin. Se poate folosi profilactic, mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză, contribuind la menţinerea unui tonus muscular pelvin, care să confere o stare de siguranţă, confort și de încredere. Aceleași rezultate de eficienţă se obţin și în cazul bărbaţilor cu incontinenţă urinară.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha