47
None

Nu îmi plac ochelarii, dar…

     Deseori aude această afirmaţie un medic oftalmolog, dar  el trebuie să răspundă în mod profesional la aceasta! Câteva exemple care ne pot pune pe gânduri:

     ... un pacient cu vârsta peste 40 ani constată că nu mai poate citi de aproape la fel de bine ca înainte. Nu îşi crede ochilor, are impresia că e bolnav! Nu e bolnav, este normal, dar a apărut prezbiţia, îmbătrânirea ochiului. Din păcate, nu există altă opţiune rezonabilă decât ochelarii. Există şi aici alternative: lentile de contact multifocale sau operaţie, dar puţini le acceptă. Evident, trebuie încercate, dar nu trebuie să uităm că orice atinge ochiul - lentile de contact sau  bisturiu - este mai periculos decât ochelarii.

     ... un pacient  constată că nu mai vede bine nici la distanţă şi nici de aproape. Merge la oftalmolog, i se spune că ochii lui nu sunt bolnavi, dar că are nevoie de ochelari de distanţă, dar şi de aproape. Trebuie să înţeleagă că ochii sunt sănătoşi, dar că are nevoie de ochelari. Este o problemă? Poate fi, pentru că este o decizie grea sau neplăcută pentru oricine, poate, pentru că un ochelar îţi poate afecta imaginea, te poate face “bătrân”, cu toate consecinţele, mai ales în cazul persoanelor cu imagine publică.

     Din fericire, în aceste cazuri, laserul excimer poate îndeplini, măcar parţial, dorinţa de a nu purta ochelari. Pacienţii pot beneficia, între anumite limite, de dioptrii, de o operaţie de reducere a acestora prin tehnica Lasek, cu un mare grad de siguranţă, obţinând posibilitatea de a nu mai avea nevoie de ochelari de distanţă şi, simultan, de reducerea dioptriilor la aproape. Există, bineînţeles, şi tehnici care asigură independenţa de ochelari, spre exemplu Prelex, care, printr-o operaţie similară cu cea de cataractă, poate face ca pacientul să nu mai aibă nevoie, practic pentru tot restul vieţii, de ochelari. Dacă este înţelept sau nu, rămâne de evaluat, dar există şi pacienţi din această categorie.

     …rareori, un oftalmolog, într-o carieră, vede un  pacient care are un singur ochi bun şi se loveşte în el! Sau celălalt ochi lipseşte, pur şi simplu, respectiv are proteză! Dar, se întâmplă! Un pacient cu o astfel de situaţie este bine să aibă ochelari permanenţi, în special când este  în activitate, în mediu potenţial periculos, în special în afara casei. Ochelarul este cu sau fără dioptrii, dar important este ca lentila să nu fie din material obişnuit, ci din policarbonat. Acest material arată la fel ca oricare altul, dar are o calitate: nu se sparge la şocuri, adică, dacă o piatră loveşte lentila, ea nu se sparge şi nu sunt cioburi care să rănească ochiul.

     …un copil cu tendinţă spre strabism are indicaţie de ochelari, pentru mulţi ani, chiar din primii ani de viaţă. Nepurtarea acestora face ca şansele lui de vindecare să scadă. Familia nu-şi doreşte copilul să poarte ochelari, dar trebuie să înţeleagă necesitatea acestora.

     … un copil rom cu nevoie de ochelari nu îi poartă, deşi i-au fost prescrişi, pentru că obiceiurile etniei spun că a purta ochelari „nu dă bine” şi, dacă nu dă bine, îţi pune o notă proastă în faţa comunităţii. Un astfel de copil poate avea o dezvoltare intelectuală precară pentru că nu vede la tablă şi nu-şi poate face temele. Este posibilă aplicarea lentilelor de contact, dar acestea, pentru a fi purtate, implică o anumită maturitate a purtătorului, altfel existând riscuri asupra ochiului. O au o fetiţă sau un băieţel de 10-11 ani? Nu cred!

     Ochelarii nu plac tuturor, dar fac parte din ce în ce mai mult din viaţa noastră. Nu trebuie să uităm că, dimpotrivă, pot da o notă aparte chipului celui care-i poartă. E de gândit!  

Comentarii


Radoiu Razvan

Buna, am 12 ani si a-si avea o intrebare,am ochelari de departare nu stiu daca sunt - dar am 1,25 pe un ochi si pe altul 0,50 o sa fac un nou control la oftalmolog intr-o zi din iulie.Ochelari pe care ii port sunt permanenti?

July 4, 2014, 2:25 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Salut Razvan, la varsta ta ochelarii sunt permanenti

July 4, 2014, 6:15 p.m.
1
1

Andreea

Buna ziua D.nul Doctor.Am 28 ani si am astigmatism miopic compus pe ochiul drept si astigmatism miopic simplu pe ochiul stang,mai exact pe OD:-4.00sf/-1.75 cyl ax160* si pe OS: -1.75 cyl ax 20*, corectia o fac cu lentile de contact. Intrebarea este, as putea sa ma operez pentru a scapa de dioptrie? stiu ca ea va reaparea in timp si bineinteles isi va face aparitia si presbiopia si inca o intrebare este: care sunt avantajele si dezavantajele ale acestei operatii?\r\nVa multumesc!

April 29, 2015, 6:30 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna seara, dioptriile pot fi corectate cu laser. La ochiul drept ma gandesc la tehnica ReLEx Smile iar la ochiul stang tehnica PRK. Dupa consult si investigatii va pot sfatui corect. Pana atunci va puteti informa pe: www.scapadeochelari.ro Dupa ma puteti contacta la andrei@amaoptimex.ro

April 29, 2015, 10:29 p.m.
0
0

Mihai

Buna ziua domnul doctor!In luna februarie 2015 cand m-am prezentat la examenul medical pentru scoala de soferi am descoperit ca vad in ceata la distanta.Domnul oftalmolog din respectiva comisie mi-a facut o invitatie la cabinetul dansului unde mi-a pus diagnostic de miopie si mi-a prescris ochelari antireflex cu dioptrii de -0.75 ochi stang si -0.50 ochi drept.Recomandarea a fost sa ii folosesc doar cand conduc si la televizor.In luna februarie a acestui an am fost la un alt control la un cabinet de optica unde am aflat ca am -1.25 ochiul stang si -0.75 cel drept.Am 20 de ani,tatal meu e miop.In cazul meu ochelarii sunt permanenti?Voi purta toata viata?Doamna optometrista mi-a recomamdat lentile cu antireflex si tratament heliomat.In cazul meu lentilele heliomate m-ar ajuta?

March 26, 2016, 5:52 p.m.
0
0

milu consuela

Buna ziua In urma unui control periodic pe care il realizez anual (precizez ca port ochelari de la 17 ani cu -2.00 si 2.50) baiatul meu a cerut si el un control. In urma controlului a rezultat ca la ochiul stang 0.75 si la celalat 0.50. I s-a spus ca nu tb sa-i poarte decat cand are nevoie sa vada mai bine. Intrebarea mea este daca chiar e necesar pentru ca baiatul meu zice ca de foarte departe nu vede. Ma intereseaza pentru ca sunt opinii ca i putem strica ochii... Va multumesc!

Aug. 12, 2016, 3:33 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @Mihai, miopia creste cu varsta. Va recomand sa purtati ochelarii. In momentul in care dioptriile vor fi stabile vreme de un an, le putem corecta cu ajutorul tehnicii ReLEx SMILE. Multa sanatate!

Aug. 24, 2016, 11:11 a.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @milu consuela, in mod normal, daca are dioptrii trebuie sa poarte ochelari. Cel mai bine ar fi sa veniti la o consultatie la colega mea Dr. Carmen Dragne, specialista pentru copii. Multa sanatate!

Aug. 24, 2016, 11:11 a.m.
0
0

Loredana

Buna ziua, In urma unui control, am fost diagnosticata cu astigmatism hipermetropic. 0,75 cu - 0,50. Intrebarea mea ar fi daca la 30 ani, progreseaza acest astigmatism in cazul in care nu port ochelarii? Multumesc.

Feb. 20, 2019, 7:56 p.m.
0
0

Crina

Buna.am astigmatism hipermetropic la ochiul drept și la stangul hipermetropie.la ochiul drept am 0,25 și la stâng 0,50 .Dr mia zis sai port ptr distanta.la tv ,telefon .eu nu mai vad clar și mi se pune ceata,ochii îmi obosesc și simt o presiune la ochi Dacă nu-i port prin casa ,incep sa îmi obosească ochii ,mă doare capul,și presiune la ochi.daca mi pun nu mai am presiunea la ochi .am fost la 2 cabinete,3 de fapt și mi-au dat ochelari ptr aproape,nu puteam să-i țin că mă durea capul,ochii ,de vreo câteva luni tot așa am fost ..când m-am dus la alt cabinet mia spus că nu am nevoie ptr aproape,abia după 40 de ani.eu am 38 ,imd fac 39.,...trebuie sa port permanent ochelarii ,dacă și in casă am dureri de cap,ochi

Sept. 29, 2019, 7:23 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha