62
None

Opțiuni chirurgicale pentru afecțiunile urologice

Afecțiuni urologice

Tulburări ale tractului urinar, tumori renale, cancer de vezică urinară, cancer de prostată
Există numeroase cauze posibile pentru care o parte a sistemului urinar (rinichi, uretere, vezică urinară și uretra) sau a sistemului reproducător nu funcționează eficient.  Este important să discutați cu un medic toate simptomele pe care le aveți. Tipul de tratament recomandat depinde  atât de stadiul bolii, cât și de starea generală a pacientului. Printre afecțiunile urologice comune se regăsesc:

Obstrucția Tractului Urinar:
Rinichii sunt două organe de dimensiuni mici, care au rolul de a produce urină, fiind situate în spatele abdomenului, de o parte și de alta a coloanei vertebrale. Rinichii elimină substanțele toxice și excesul de fluide din organism, pentru a ajuta la menținerea echilibrului nivelului de sare, potasiu și acid uric. Când apar obstrucții ale tractului urinar, este posibil să nu existe simptome. În unele cazuri, pacienții descoperă această afecțiune din întâmplare, în timpul altor examene medicale. Simptomele se pot însă manifesta sub formă de dureri abdominale sau modificări în procesul de eliminare a urinei.  Operația pentru tratarea obstrucției este cunoscută sub denumirea de pieloplastie. Pentru mai multe detalii despre tipurile de intervenții chirurgicale pentru deblocarea tractului urinar, consultați secțiunea "Opțiuni chirurgicale" de mai jos.  Cele mai frecvente boli renale includ:
 



Obstrucția urinară
Obstrucțiile pot apărea în orice punct al tractului urinar. Blocajul urinar poate provoca efecte adverse grave, precum infecții și pietre la rinichi. Lăsate netratate, obstrucțiile pot provoca dureri cronice și pot afecta rinichiul.

Obstrucția ureterală
Ureterele sunt "canale" care transportă urina din rinichi în vezică. În condiții normale, un ureter golește un singur rinichi, dar, câteodată, pot exista două uretere per rinichi. Obstrucția ureterală poate apărea din diferite motive, cum ar fi țesutul cicatricial cauzat de pietre la rinichi dintr-o operație anterioară, sau prin comprimarea organelor adiacente. Este important să discutați cu un urolog despre cauze și alte afecțiuni care pot afecta funcționarea ureterelor,înainte de a începe tratamentul cel mai potrivit.

Obstrucția tractului urinar
(la copii și adolescenți): Aceasta se referă la obstrucția care apare în punctul în care ureterul se unește cu bazinul renal (Joncțiunea Uretero-Pelvică sau UPJ). La copii, aceasta este cea mai frecventă cauză a obstrucției tractului urinar, dar este dificil de diagnosticat până la maturitate. Joncțiunea uretero-pelvică este punctul în care "rezervorul" care scurge urină din rinichi întâlnește ureterul. Această obstrucție este doar parțială. Urina  se scurge din rinichi, cu excepția cazului în care rinichii produc mai multă urină decât poate să scurgă în ureter pelvisul renal. Acest lucru va duce la acumularea urinei în rinichi, iar această contractare a rinichiului produce durere.



Tumori ale rinchiului/Cancer
O tumoare renală poate fi benignă (non-canceroasă) sau malignă (canceroasă). Cancerul de rinichi se poate forma în interiorul tuburilor mici prezente în rinichi. Aceste tuburi sunt situate în centrul rinichiului, unde urina este colectată și utilizată pentru filtrarea sângelui. Cea mai comună formă de cancer de rinichi se numește carcinom renal (RCC).
Cancerul de rinichi este tratat într-o varietate de moduri, inclusiv monitorizarea atentă, crioterapia, ablația termică sau îndepărtarea chirurgicală a tumorilor. Dacă se recomandă o intervenție chirurgicală, medicii pot să monitorizeze rinichii și să recurgă doar la înlăturarea tumorii, dar acest lucru depinde de dimensiunea și poziția tumorii. Această procedură chirurgicală este cunoscută sub numele de nefrectomie parțială. În cazul în care chirurgul decide că rinichiul trebuie eliminat în întregime, se efectuează procedura ce poartă numele de nefrectomie radicală.
Pentru mai multe detalii despre tipurile de intervenții chirurgicale la nivelul rinichilor, consultați secțiunea "Opțiuni chirurgicale" de mai jos. Din păcate, cancerul de rinichi nu are simptome timpurii, dar este important să consultați un medic dacă apar simptome precum:
• Hematurie (sânge în urină)
• Crampe abdominale
• Pierdere inexplicabilă în greutate
• Durere în părțile laterale
• Pierderea poftei de mâncare

Cancer de vezică urinară
Vezica urinară este un organ gol care acumulează si concentrează urina.
Cancerul vezicii urinare apare atunci când celule canceroase se dezvoltă din celulele epiteliale situate pe suprafața interioară a vezicii urinare. În acest caz, cancerul poate invada peretele vezicii urinare. Îndepărtarea chirurgicală a unei părți a vezicii urinare se numește cistectomie parțială, iar îndepărtarea întregii vezici urinare  poartă numele de cistectomie radicală.
Pentru mai multe detalii despre tipurile de chirurgie la nivelul vezicii urinare, consultați secțiunea  “Opțiuni chirurgicale". Simptomele frecvente ale cancerului vezicii urinare pot include:

• Hematurie
• Durere în timpul urinării
• Durere de spate
• Urinare frecventă
• Senzație de urinare fără efect



Cancerul de prostată:
Glanda  prostatei este acea parte a sistemului reproducător masculin care produce lichidul prostatic pentru materialul seminal.
Cancerul de prostată apare atunci când celulele anormale cresc necontrolat în glanda prostatică. La nivel mondial, ca frecvență, cancerul de prostată este al doilea tip de cancer în cazul bărbaților, după cel pulmonar. Îndepărtarea chirurgicală a prostatei se numește prostatectomie radicală.
Pentru mai multe detalii despre tipurile de chirurgie a cancerului de prostată, consultați secțiunea  "Opțiuni chirurgicale".
În stadiile incipiente, cancerul de prostată poate să nu prezinte simptome. Atunci când apar simptome, acestea pot include:
• Urinare anormal de frecventă
• Urinare slabă
• Dificultate în începerea sau oprirea urinării
• Un flux de urină slab sau întrerupt
• Urinare dureroasă
• Sânge în urină sau în materialul seminal

Opțiuni chirurgicale
Tratamentul pentru afecțiunile urologice poate include una sau mai multe dintre următoarele opțiuni și depinde de stadiul bolii și de sănătatea generală a pacientului:

• Radiații    
• Chimioterapie
• Terapie biologică    
• Intervenție chirurgicală minim-invazivă
• Chirurgie deschisă

Chirurgia deschisă
În chirurgia deschisă, medicul realizează o incizie mare în abdomen. Dimensiunea exactă a inciziei depinde de tipul intervenției chirurgicale.
Chirurgia deschisă, numită și laparotomie, permite medicilor să acceseze toate organele importante ale corpului și să aibă o precizie mai mare în corpul pacientului pe măsură ce operează.

Chirurgia Minim Invazivă
•  Laparoscopia: În cazul laparoscopiei, chirurgul se află lângă pacient și lucrează prin incizii microscopice folosind instrumente lungi, drepte și o cameră video mică. Camera 2D oferă o imagine mărită în interiorul corpului pacientului. Camera trimite semnalul de imagine pe ecran, ghidând medicii până la finalizarea operației.

•  Chirurgia asistată robotic: În timpul intervenției chirurgicale asistate robotic, chirurgul stă la o consolă aproape de zona de operare și controlează instrumentele chirurgicale, care sunt capabile să se îndoaie și să se rotească. Chirurgul folosește un sistem optic 3D de înaltă rezoluție care oferă o imagine vizuală mărită în corpul pacientului. Sistemul chirurgical robotic da Vinci transformă toate mișcările mâinilor chirurgului în mișcări mai mici, precise, care sunt transmise simultan prin instrumentele chirurgicale și în corpul pacientului.

Informații importante pentru pacienți
În orice intervenție chirurgicală se pot produce complicații grave care pot duce la moartea pacientului, inclusiv în cazul operației da Vinci®. Rezultatele intervențiilor chirurgicale sunt diferite de la o persoană la alta. De aceea, pacienții trebuie să se consulte cu medicul pentru a decide ce este mai bine pentru ei. Astfel, pacienții, împreună cu medicii, trebuie să analizeze toate informațiile disponibile despre opțiunile de tratament invazive și non-invazive, astfel încât să ia cea mai potrivită decizie.
Pentru mai multe informații, vizitați următorul site: www.chirurgierobotica.ro





Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha