None

Osteoporoza, o afecţiune de temut

    Osteoporoza înseamnă os poros sau rarefiat  şi este considerată în prezent ca o boală care compromite structura osoasă trabeculară, cu predispoziţie la fractura oaselor în urma unui traumatism de mică intensitate.

Necesarul de calciu şi vitamina D

    Calciul este necesar pentru construcţia/reconstrucţia osului. Mărirea aportului de calciu nu împiedică apariţia osteoporozei, însă poateaccentua tendinţa de demineralizare a osului.

    Pentru absorbţia calciului şi fixarea sa în os, este necesară vitamina D. Nevoia zilnică de calciu a unui adult este de 1000-1500 mg , iar cea de vitamina D de 400-800 UI..

     Dacă aceste cantităţi nu sunt satisfăcute prin aportul alimentar, se indică utilizarea unui supliment nutritiv.

Importanţa activităţii fizice

    Osteoporoza este o boală cu cauze definite, dar nu este mai puţin adevărat că este favorizată de sedentarism, de lipsa de activităţi fizice. Nu orice tip de activitate fizică protejează faţă de osteoporoză - munca depusă acasă sau la serviciu este de regulă insuficientă. Se recomandă gimnastica intensivă, mersul susţinut, sporturile cu mingea, jogging, aerobic, săritul corzii. Aceste exerciţii trebuie adaptate posibilităţilor fiecărui individ în parte şi efectuate sistematic

Tratamentul medicamentos

    Tratamentul cu medicamente se face numai după indicaţiile medicului, care va da lămuriri asupra avantajelor şi riscurilor fiecăruia dintre ele.

    Substituţia hormonală - în principal are indicaţie la femeile aflate la menopauză, care au simptome specifice acestei perioade.

    Modulatorii selectivi de receptori estrogenici - cresc densitatea minerală osoasă şi reduc riscul de fractură vertebrală.

    Bifosfonaţii - cresc densitatea minerală osoasă şi reduc riscul de fractură vertebrală, de radius şi de şold.

    Calcitonina - nu reduce riscul de fractură, dar poate fi utilă la pacienţii cu fracturi vertebrale dureroase.

    Parathormonul - introdus recent în tratamentul osteoporozei.

                                 

 

    Prevenirea căderilor şi protectoarele de şold. Aceste metode se adresează mai mult vârstnicilor şi urmăresc rezolvarea problemelor legate de iluminatul în locuinţă, coridoare, scări interioare sau exterioare dificile, podele alunecoase, praguri neadecvate.  

    Persoanele vârstnice trebuie să rezolve acele probleme  medicale care determină căderi, cum ar fi cele legate de acuitatea vizuală, tensiunea arterială, spondiloza cervicală.

    Activitatea fizică, efectuată în mod adecvat, este benefică şi pentru vârstnici - prin menţinerea tonusului muscular se reduce riscul de cădere. Protecţia şoldurilor oamenilor în vârstă cu osteoporoză şi pericol de cădere se poate face cu orteze speciale, dintre care amintim pe cea mai recentă şi eficientă, SofTec Coxa, realizată de firma Bauerfeind din Germania.

Problema osteoporozei trebuie discutată în primul rând cu medicul de familie.

    Acesta poate evalua riscul de osteoporoză şi, în plus, recomandarea sa este necesară pentru densitometrie DEXA. Examinarea trebuie însă efectuată de personal calificat, cu un aparat calibrat corespunzător. Nu mai puţin important, rezultatul examinării trebuie interpretat de un medic cu experienţă în densitometrie. Controalele repetate, după indicaţia medicului, permit evaluarea rezultatelor tratamentelor aplicate şi ajută la prevenirea complicaţiilor grave ale acestei boli.

Osteoporoza poate fi prevenită printr-o activitate fizică adecvată şi un aport de calciu corespunzător.

    Atunci când fractura s-a produs, este rândul medicului specialist chirurg/ortoped să intervină.

    Implantarea de proteze de şold în fracturilede col femural, ca şi cimentarea fracturilor corpilor vertebrali prin metode chirurgicale minimal invazive cum ar fi Vertebroplastia sau Kiphoplastia, au dus la simplificarea tratamentului cu evitarea suferinţelor şi salvarea vieţii multor pacienţi. În cazul imposibilităţii tratamentului chirurgical, se pot folosi metode conservative de stabilizare a coloanei vertebrale, cum sunt corsetele.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha