53
None

Problematica bolilor respiratorii în România, dezbătută la Forumul Naţional de Management Respirator – RespiraFORUM 2

Bolile respiratorii reprezintă a treia cauză de mortalitate în Uniunea Europeană, revendincând un număr de 373.000 de vieţi în 2010, conform Anuarului Regional al Comisiei Europene Eurostat 2014¹. În ceea ce priveşte România, statisticile Comisiei Europene arată că în perioada 2008 – 2010 în ţara noastră au fost înregistrate aproximativ 95 de decese la 100.000 de locuitori, adică peste media europeană de 85 de decese la 100.000 de locuitori.

Pentru a intensifica măsurile de diagnostic precoce, tratament şi monitorizare a acestor afecţiuni, experţii români implicaţi în managementul bolilor respiratorii se reunesc în cadrul celei de-a doua ediţii a Forumului Naţional de Management Respirator – RespiraFORUM 2. Evenimentul va avea locjoi, 4 decembrie 2014, la Hotel Ramada Parc începând cu orele 11.30.

RespiraFORUM 2 îşi propune să traseze principalele direcţii strategice, care trebuie implementate pe termen scurt, mediu şi lung pentru îmbunătăţirea managementului bolilor pulmonare. Discuţiile se vor axa în principal pe situaţia actuală a bolilor respiratorii din România şi pe măsurile urgente necesare pentru reducerea incidenţei şi prevalenţei acestor afecţiuni, precum şi pentru scăderea mortalităţii prin boli pulmonare.

Vor fi prezentate rezultate preliminare ale studiului RELIEF în România și Bulgaria (prof. univ. dr. Florin Mihălțan, București), precum şicele mai recente recomandări ale ghidurilor terapeutice pentru sindromul overlap (prof. asoc. dr.Ruxandra Ulmeanu, București), astm si bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). De asemenea, se va discuta şi despre modalităţile de obținere a controlului în sindroamele obstructive bronșitice (prof. univ. dr. Monica Pop, Cluj Napoca), despre rolul reabilitării pulmonare (conf. univ. dr. Paraschiva Postolache, Iași), dar şi despre diagnosticul și stadializarea prin imagistică și bronhoscopie în cancerul bronhopulmonar (prof. univ. dr. Gabriela Jimborean, Târgu Mureș). Un alt subiect de maximă importanţă pentru specialiştii implicaţi în managementul bolilor respiratorii, abordat la RespiraFORUM 2este problematica tuberculozei pulmonare în România (conf. univ. dr. Oana Arghir, Constanța). La discuții vor participa și conf. univ. dr. Ovidiu Fira-Mlădinescu - Timișoara, prof. univ. dr. Diana Deleanu - Cluj Napoca, conf. univ. dr. Floarea Mimi-Nițu - Craiova, șef lucrări dr. Dana Matei - Arad.

Prima ediţie a manifestării, desfăşurată în luna iunie a acestui an, a adus la aceeaşi masă de discuţii pe unii dintre cei mai importanţi profesioniști din lumea medicală românească. Printre priorităţile şi obiectivele strategice stabilite de cei 15 experţi în patologia respiratorie şi lideri de opinie în domeniu s-au numărat realizareaunui parteneriat pluridisciplinar şi crearea unor colaborări între specialişti, asociaţii de pacienţi, instituţii guvernamentale şi societatea civilă.

RespiraFORUM 1a fost urmat de o serie de conferinţe pluridisciplinare organizateîn perioadanoiembrie – decembrie 2014, în principalele centre universitaredin România. Scopul manifestărilor regionale a fost întărirea colaborării între profesioniştii implicaţi în managementul bolilor pulmonare, pentru îmbunătăţirea calităţii sistemului de îngrijire a persoanelor diagnosticate cu boli respiratorii.

Desfăşurat sub egida Societăţii Române de Pneumologie,Forumul Naţional de Management Respirator – RespiraFORUM 2 îşi propune să se transforme într-oposibilă platformă de acţiune împotriva epidemiei” de boli respiratorii.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha