56
None

Scintigrafia – întrebări frecvente

Există riscuri?
Cantitatea de radiofarmaceutic administrată este foarte mică, astfel încât examinările scintigrafice expun pacientul la o doză foarte mică de iradiere.
Scintigrafia este utilizată de peste 50 de ani şi nu se cunosc efecte secundare de lungă durată determinate de aceste doze mici.
Ca pentu orice examinare cu raze gamma, pacientele trebuie să informeze dacă sunt însărcinate. În mod general trebuie să limităm la maxim expunerea la radiaţii pe perioada sarcinii.
Reacţiile alergice la radio-farmaceutice pot exista, dar sunt de mică intensitate şi foarte rare.
 
Cum se obţin rezultatele examinării?
Majoritatea pacienţilor efectuează un examen scintigrafic ca urmare a recomandării făcute de medicul lor curant. Medicul de Medicina Nucleară va interpreta imaginile şi datele obţinute şi va redacta un rezultat pentru medicul curant în 1-2 zile după efectuarea examinării.
 
Ce simte pacientul în timpul examinării?
Pacientul poate simţi o uşoară jenă în timpul injectării intravenoase, injectare realizată cu ajutorul unui mic ac de seringă. O serie de pacienţi au găsit neconfortabilă necesitatea de a rămâne alungiţi pe patul gamma camerei fără a se mişca pentru circa 10-20 minute (în funcţie de examinare).
Majoritatea substanţei radioactive este eliminată prin urină sau pe cale digestivă. Restul radio-farmaceuticului va dispărea pur şi simplu prin dezintegrarea normală a acestuia.
 
Este necesară o pregătire prealabilă a pacientului?
În general nu este necesară nici o pregătire prealabilă specială. Doar pentru examenele renale este necesar consumul a 0.5l lichid (ceai, apă etc) înainte de investigaţie.
 
Cum se desfăşoară investigaţia?
Se administrează în general pe cale intravenoasă dar uneori şi pe cale orală, o doză foarte mică a unei substanţe radioactive, care se concentrează în anumite zone specifice ale corpului. Această substanţă – numită radio-farmaceutic- se concentrează într-un organ şi emite energie sub formă de radiaţii gamma.
Gamma-camera (scintigraful) detectează radiaţiile gamma iar sistemul informatic analizează şi furnizează imaginile şi date funcţionale ale organelor şi ţesuturilor.
Achiziţia imaginilor după injectarea radio-farmaceuticului variază în funcţie de tipul de examinare, uneori se face imediat după injecţia intravenoasă, alteori se aşteaptă de la 20-30 minute la câteva ore, intervalul acesta fiind dat de timpul necesar organismului să concentreze substanţa radioactivă în organul examinat.
În timpul înregistrării datelor şi imaginilor, pacientul stă întins pe un pat al gamma camerei, relaxat, şi este de dorit ca acesta să se mişte cât mai puţin în timpul achiziţiei informaţiilor.

Comentarii


Liliana Secui

este posibil sa fie prezent cancerul in maduva osoasa chiar daca tomograful arata ca acesta este in remisie ? ma depaseste pentru ca sunt economista,deci paralela cu ,medicina.

Jan. 24, 2016, 2:21 p.m.
4
3

Marcu

Buna seara, Sunt programat pentru scintiografie osoasa de medicul oncolog (am cancer la prostata faza 1).Daca trebuie sa stau mai mult timp la examinare si sa beau apa trebuie sa ma scol pentru urinare .Se poate? Multumesc.

Oct. 7, 2016, 8:07 p.m.
6
1

Fischer Oana

Am facut o scintigrafie in repaus si urmeaza sa o fac pe cea de efort peste 10 zile .As vrea sa stiu cat de nociva este substanta radioactiva introdusa in organism , ce urmari ar avea in timp.. Multumesc !

Sept. 6, 2017, 3:35 a.m.
3
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha