6
None

Scleroterapia în tratamentul bolii venoase cronice


Boala venoasă cronică (BVC) afectează un procent semnificativ din populația adultă în țara noastră. Tratamentul BVC este un complex terapeutic ce cuprinde patru modalități terapeutice principale, două conservatoare și două intervenționale, și anume: tratamentul farmacologic, terapia elasto-compresivă, scleroterapia, tratamentul intervențional/chirurgical. Aceste măsuri se pot aplica succesiv sau concomitent, în funcție de stadiul bolii.

Scleroterapia este o intervenție vasculară neinvazivă folosită pentru a distruge vasele patologice. În cadrul procedurii, un agent chimic este introdus în vasul țintă cu scopul de a induce ocluzia imediată și abolirea sa definitivă. Scleroterapia își are aplicația în toate stadiile BVC, fiind recomandată în mod special în tratamentul telangiectaziilor (dilatație a vaselor mici sau terminale, care apare de obicei pe nas și pe pomeții obrajilor.- microscleroterapie), dar și al venelor reticulare sau varicelor.
Datorită faptului că în România agenții sclerozanți nu se găsesc uzual în farmacii, iar procedura nu este decontată de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, la noi în țară scleroterapia se practică exclusiv în mediul privat.
Pentru ocluderea vaselor de calibre mai mari de 2-3 mm, se recomadă sclerozarea cu agenți sub formă de spumă. Scleroterapia cu spumă este cea mai populară formă de scleroterapie. Sclerozanții sub formă de spumă au mai multe avantaje față de forma lichidă, cel mai important fiind eficacitatea. În plus, sclerozanții cu spumă sunt clar vizibili ultrasonografic, ceea ce facilitează ghidarea ecografică, adăugând enorm la siguranța generală a procedurii.
Frecvența evenimentelor adverse minore legate de scleroterapie, cum ar fi pigmentarea, continuă să fie destul de mare, ceea ce reduce calitatea rezultatelor. Pigmentarea post-scleroterapie este definită ca apariția unei hiperpigmentări pe traiectul venelor tratate, având o incidență ce variază de la 5 la 30%. Pentru consolidarea rezultatelor procedurii și diminuarea riscului de complicații, se recomadă tratamentul oral și purtarea ciorapilor elastici, gradele de compresie I sau II.
Contraindicațiile pentru sclerodermie includ sarcina, perioada postpartum și alăptarea, riscul de tromboembolism venos, boli sistemice slab controlate. Contraindicațiile absolute sunt reprezentate de evenimente adverse foarte grave sau care pun viața în pericol, în speță hipersensibilitatea la agenți sclerozanți, tromboembolism venos acut, evenimente neurologice sau cardiace severe, boli sistemice acute, infecții, boli cronice decompensate, ischemie cronică a membrelor inferioare.
Ultimul document de consens referitor la scleroterapie elaborat de UIP (International Union of Phlebology) în luna mai 2023, concluzionează faptul că prin scleroterapie se pot obține rezultate clinice sigure cu condiția ca factorii de risc legați de pacient să fie corect identificați, iar raportul risc/beneficiu să fie discutat clar și deschis cu candidații la tratament.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha