7
None

Specializarea în chirurgie

Înainte vreme, acum aproape un secol, marele chirurg şi anatomist Thoma Ionescu opera azi o tumoră de mandibulă, mâine facea o operaţie urologică, altă zi opera pe tubul digestiv.

Acum așa ceva nu mai este posibil, cu rezultate care se cer a fi din ce în ce mai bune. Din trunchiul mare al chirurgiei generale s-au desprins toate ramurile chirurgicale: neurochirurgia, chirurgia toracică, ortopedia, chirurgia pediatrică, chirurgia vasculară, urologia, ORL-ul, oftalmologia, chirurgia plastică şi operatorie, ș.a.m.d. La ora asta, chirurgiei generale nu i-au mai ”rămas” decât chirurgia tubului digestiv și a glandelor anexe și chirurgia parietală, a peretelui abdominal. Și în străinătate cam asta este accepțiunea chirurgiei generale. Mai mult decât atât, din ce a ”rămas” din chirurgia generală s-au desprins supraspecialități, unde în străinătate pentru a opera pe aceste nișe ai nevoie să obții o diplomă, un atestat de competență.Astfel de ”chirurgii de nișă”, rezultate din supraspecializări pot fi, de exemplu, chirurgia hepatobiliopancreatică, ce se ocupă strict de ficat, căi biliare și pancreas, chirurgia esofagului, chirurgie colorectală, chirurgie parietală, chirurgia sânului sunt de asemenea supraspecializări. În chirurgia glandelor suprarenale, suprarenalectomia laparoscopică sau retroperitoneoscopică, prin care se extirpă tumori de suprarenală este un exemplu de chirurgie endocrinologică.

Ar mai fi și chirurgia endoscopică, tot un fel de chirurgie laparoscopică dar efectuată prin orificii naturale: prin colonoscop, prin gastroscop, urologii prin cistoscop, ș.a.m.d. Este o chirurgie pe care o practică de multe ori și gastroenterologii, care nu sunt chirurgi, intervenții prin care se realizează rezecții de polipi, hemostază ș.a. prin metode endoscopice. La fel, cardiologul face stentări, stimulări endocavitare, chirurgul cardiovascular face  bypass-uri coronariene toracoscopic, care se execută cel mai bine robotic. Chirurgia timusului se face la cei care au miastenia gravis, se practică timectomie pe cale toracoscopică. Se poate extirpa tiroida prin axilă, dacă vă place (personal nu mi-aș dori o asemenea intervenție), în scop estetic,  pentru a nu rămâne pacientului (mai ales pacientei), o cicatrice cervicală anterioară. În fond chirurgia hipofizei care se practică transnazal, sau aplicarea de clipuri pe anevrismele de la baza creierului în neurochirurgie, nu sunt tot exemple de chirurgie endoscopică?

Cât este de eficientă robotica în chirurgie?

Chirurgia robotică este eficientă (și își merită banii, fiind scumpă) pe spații mici, cum este cazul chirurgiei cancerului de prostată, sau a by-pass-urilor coronariene în chirurgia robotică toracoscopică. Dacă însă vrei să efectuezi o chirurgie a sarcinii ectopice rupte, la care trebuie să aspiri sângele din toată cavitatea abdominală, mai eficientă decât chirurgia robotică este tot clasica deja chirurgie laparoscopică. Chirurgia robotică este mai precisă în chirurgia pe spații mici, pentru că îți oferă o precizie deosebită și elimină tremorul oricât de mic al mâinii chirurgului, care operează stând la o consolă și care, chiar și dacă e numai microscopic, contează în operațiile de finețe.

Cum colaborează medicul chirurg cu colegii săi din alte specialități?

Pentru un tratament optim al pacientului oncologic trebuie să ai o colaborare a unei echipe medicale formate din internist, gastroenterolog, oncolog chimioterapeut, oncolog radioterapeut, radiolog, imagist, ATI-st, chirurg, anatomopatolog, pentru că strategia terapeutică se stabilește în echipă. Șeful acestei echipe este în realitate chirurgul, pentru că el are partea cea mai riscantă a tratamentului, operația propriu-zisă. Chirurgul trebuie să aibă o viziune oncologică asupra cazului. Înainte se operau direct cancerele de esofag, de stomac, de rect. Acum am constatat că e mai bine ca înainte de operație să aplicăm pacientului o terapie neoadjuvantă, adică radio- sau chimioterapie. Cel puțin cancerele de esofag răspund foarte bine la aceste terapii și doar apoi, la 6-8 săptămâni le operăm. Există pentru noi și dezavantaje ale acestor neoterapii: după radioterapie sau chimioterapie bolnavii sunt mai deprimați imunologic, se produce o fibroză radică locală dar pentru pacienți, evoluția în timp se dovedește mai favorabilă, cu o supraviețuire superioară. La fel și în tumorile maligne avansate de sân, întâi se face chimioterapie, radioterapie și abia apoi se operează. Uneori poți să obții chiar prin aceste terapii neoadjuvante sterilizarea tumorii și a ganglionilor, prin radio- și chimioterapie.

Într-o operație oncologică, în blocul operator se află echipa chirurgicală și anestezistul, uneori chemăm anatomopatologul să ia o biopsie, trimitem examene extemporanee din tranșele de secțiune, să vedem dacă segmentele de anastomozat sunt sau nu invadate microscopic, chiar dacă macroscopic par indemne. Uneori în operație vine și oncologul. Dr. Florin Băcanu, oncologul spitalului mai mereu apărea, mai ales la operații de sân, să vadă cu ochii lui ce ganglioni scoatem din axilă, ne consultam, ne sfătuiam etc.

Clinicile de chirurgie generală, mai toate dar în orice caz clinicile universitare și spitalele județene şi chiar municipale, pe lângă chirurgia clasică, deschisă, practică și chirurgia laparoscopică, pentru că o bună parte din operații se pretează la aceste metode mai moderne, mai puțin invazive și cu o recuperare mai rapidă. Dar nu se poate aborda chirurgia laparoscopică fără a se stăpâni perfect întâi chirurgia deschisă, clasică. Aceasta, pentru că în timpul unei operații de chirurgie laparoscopică se poate întâmpla un incident major care te poate obliga să convertești operația la chirurgie clasică. Se poate întâmpla să ai o hemoragie intraoperatorie severă sau o secțiune de canal coledoc în timpul unei colecistectomii și atunci trebuie să știi să faci o anastomoză hepatico – jejunală cu un drenaj tutore. Pe lângă asta, sunt afecțiuni la care intervin complicații și pe care este imposibil să le rezolvi laparoscopic, de exemplu o colecistită cu modificări locale, astfel încât la un moment dat, dacă au trecut 3 ore de disecție laparoscopică și n-ai terminat operaţia, apare pe ecran: STOP, care înseamnă că ai încercat destul și trebuie rezolvat bolnavul pe cale deschisă (open laparotomy).

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha