7
None

Factorul politic este fundamental în sănătate

După 1990 s-au făcut progrese mari în medicină, atât în ceea ce privește învățământul medical, în ceea ce privește infrastructura spitalieră, dotarea spitalelor cu aparatură, instrumentar și consumabile, modernizarea circuitelor, promovarea celor mai noi proceduri și tehnici medicale, adaptate la ghidurile internaționale, prin afilierea colectivelor de medici români la societăți de prestigiu europene și americane și prin conlucrarea cu acestea în proiecte și programe comune.

Nouă, celor care locuim aici, ni se pare că nu s-a schimbat mai nimic în România. În realitate, discutând cu un bun prieten de-al meu din Grecia, un chirurg care a terminat facultatea de medicină în România și a fost primul grec care și-a sustinut la noi doctoratul în chirurgie, a apreciat când m-a vizitat cu 2 ani în urmă, ca esențiale schimbările de aici, atât în ceea ce privește urbanistica orașelor dar și privitor la serviciile de sănătate. Din păcate, noi am pierdut o bună parte din cadrele valoroase medicale, medici și asistente, din cauza salariilor total descurajante pe care le-a oferit statul român și a condițiilor de lucru. Acum, când retribuția a devenit ceva mai onorabilă, exodul creierelor din medicină s-a cam stopat și chiar asistăm la un fenomen de reîntoarcere în țară a unor medici specialiști. Totuși, mai sunt multe de făcut. Factorul politic este fundamental, pentru că ne întrebăm unde sunt acele spitale interdepartamentale promise la Iași, Cluj și Craiova? Dar, și modernizarea spitalelor vechi trebuie să rămână un obiectiv prioritar, pentru că nu trebuie să aruncăm la gunoi tot ce funcționează foarte bine doar pentru că e vechi.

Dacă avem un mare talent în a demola ce e vechi, hai să încercăm să consolidăm, cum foarte bine reușesc străinii, ce ne-a rămas și să punem în valoare locurile care au însemnat ceva pentru medicina românească.

Profesorul universitar dr. Silviu Constantinoiu, membru al Academiei de Științe Medicale, președinte al Comisiei de Chirurgie Generală de la Ministerul Sănătății și șeful Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagului de la Spitalul Sf. Maria

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha