Spitalele universitare sunt în măsură să rezolve cele mai complexe cazuri

Scris de Prof. Dr. Anca Trifan 208 afisari
06:58:51, Luni 23 Iulie 2018
Prof. Dr.  Anca Trifan

Prof. Dr. Anca Trifan

Președinte Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH)

Sunt din ce în ce mai prezente în România reţelele private de sănătate, care au condiţii mai bune de cazare. Unele au contracte cu CAS pentru servicii şi rezolvă până la un anumit nivel pacienţii, mai ales pentru investigaţii, unele de înaltă performanţă, şi mai puţin pentru îngrijirea complexă a unui pacient (cu excepţia paleaţiei, radioterapiei).

Aceste reţele au absorbit un număr considerabil dintre tinerii medici, mai ales în oraşele mari, au micşorat exodul medicilor specialiști și au preluat de la spitalele de stat o cotă de pacienţi cu afecţiuni uşoare lăsându-le acestora pacienții care au nevoie de investigaţii complexe, tratamente costisitoare sau au complicaţii a unor proceduri anterioare. Probabil, este o evoluţie normală, spitalul universitar fiind cel în măsură să rezolve tot ce este mai complex, fiind spital cu o competenţă superioară. Ar trebui să ne implicăm pentru a armoniza gastroenterologii din mediul privat  cu cei care profesează la stat, pentru a evita un conflict previzibil între medici şi pentru a facilita accesul pacienţilor de fapt spre unitatea care are competenţa potrivită pentru fiecare caz.

Trebuie să ne implicăm în această schimbare din medicina românească, să înţelegem tendinţele şi să încercăm să sprijinim medicii care-şi croiesc o carieră în privat, care au nevoi speciale şi îngrijorări particulare. Tendinţa care se întrezăreşte este de a delimita medicii care lucrează la stat de cei care lucrează în privat, de obligaţia de a alege între cele două variante. Consider că dacă aceasta va fi evoluţia, SRGH trebuie să fie pregătită să ofere suport pentru alegerea carierei pentru tinerii specialişti, inclusive să cooptăm în consiliul director ca invitat permanent un medic cu activitate exclusiv în privat pentru a înţelege mai bine acest mediu. SRGH a fost întotdeauna condusă mai ales de universitari, ceea ce poate însemna şi o limitare.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Sumarul:
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj