21
None

Trei vitamine si minerale esentiale pentru bebelusul tau

     Încă din primele luni de viaţă ale bebeluşului trebuie să-i asigurăm o alimentaţie sănătoasă, care să conţină vitamine şi minerale. Dintre cele mai importante amintim:

  • Vitamina D ajută la întărirea oaselor.
  • Acidul folic, sau vitamina B9, este o vitamină importantă din grupa B.
  • Vitamina A, pentru o vedere bună şi întărirea sistemului imunitar.
  • Vitamina C, pentru absorbţia de fier.
  • Potasiu întărește forţa musculară.
  • Fier, pentru dezvoltarea neurologică şi pentru globulele roşii ale sângelui.
  • Calciu, pentru oase tari şi dinţi puternici.
  • Zinc, pentru dezvoltarea sistemului imunitar.

     Chiar dacă după vârsta de 4-6 luni începem să hrănim bebelusul şi cu mâncare pentru copii, cele mai multe mese vor fi formate tot din laptele matern sau formula. O data ce copilul crește va crește şi pofta lui de mâncare şi putem apela la o o dietă mai diversificată, cu mai multe fructe şi legume.

     Administrarea vitaminelor pentru a contracara eventualele lipsuri din organism trebuie făcută însă doar în dozele şi combinaţiile recomandate de pediatru. Un procent mic dintre copii suferă de alergii la mâncare sau pot avea diverse dereglări metabolice, fapt care poate duce la restricţii în ceea ce priveşte dieta.

Trei vitamine şi minerale sunt esenţiale pentru bebeluşul tău:

     Vitamina D este cea care reglează nivelul de calciu din sânge prin fixarea lui, menţinând totodată o constanţă a acestuia în organism. Odată ce se instalează o carenţă de vitamina D, nivelul de calciu din organism poate să fluctueze, ducând la căderi de calciu, atacuri de apoplexie şi rahitism.  Problema se înrăutăţeşte cu atât mai mult cu cât însăşi mama are un deficit de vitamina D şi, implicit, laptele matern este unul cu conţinut slab de vitamina D. Mai mult, organismul copiilor cu un pigment mai închis al pielii nu reuşeşte să producă vitamina D în mod natural, ei având nevoie de o expunere mai mare la soare. Soluţia ar consta în suplimente de vitamina D, care se găsesc în farmacii sau consumând produse precum: sardine, somon, hering, ton, lapte şi produsele lactate, gălbenuş de ou, germeni de grâu.

     Acidul folic - tot mai mulţi copii se nasc cu malformaţii sau cu probleme ale sistemului nervos ori chiar ale inimii. Dar mai trist este faptul că toate aceste probleme ar putea fi prevenite prin vitamine, administrate gravidei, majoritatea acestor vitamine având la bază acidul folic. Luate după indicaţiile medicului, vitaminele pot reduce cu până la 85% riscul afecţiunilor sistemului nervos şi cu 50% riscul bolilor de inimă la copii. Măduva spinării şi inima fătului se formează în primele săptămâni după concepţie, iar defectele pot să apară încă dinainte ca o femeie să-şi dea seama că este însărcinată. Începerea tratamentului cu vitamine şi acid folic cu câteva săptămâni înainte de a rămâne însărcinată este cea mai sigură metodă de a evita eventualele probleme apărute în sarcină.

     Acidul folic se găseşte în: citrice, legumele cu frunze verde închis, cereale. Lipsa acestei substanţe poate cauza apariţia de malformaţii congenitale la inimă sau la sistemul nervos.

     Fierul ajută la întărirea imunităţii organismului şi la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui. Ideal ar fi să se evite administrarea de lapte de vacă la bebeluşul cu vârsta până la un an, întrucât conţine mai puţin fier decât laptele matern. Copiii care sunt hrăniţi cu lapte cu conţinut slab de fier sunt de 30 de ori mai expuşi la a dezvolta carenţe de fier, situaţie care generează anemie şi probleme de dezvoltare fizică.

     Fierul se găseşte în: legume cu frunze verzi, sfeclă, morcovi, castraveţi, pătrunjel, banane, struguri, fructe uscate, cireşe, seminţe de soia, seminţe de floarea soarelui, peşte şi carne de pasăre.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha