71
None

Tulburările de somn ale românilor

Trebuie spus în primul rând că fraza conform căreia „nu a murit nimeni până acum din cauza somnului” nu mai poate fi considerată adevarată. Prin gravitatea şi durata lor, tulburările de somn pot ameninţa componentele fizice, psihice şi integrarea persoanei în societate, putând fi chiar cauza morţii subite din timpul somnului.

Când vorbim de patologia somnului, vorbim de peste 80 de afecţiuni şi de un procent de 15% din populaţie afectată.

Afecţiunile cele mai frecvent tratate şi diagnosticate în laboratoarele de somnologie sunt în principal cele  legate de sindromul de apnee în somn (evenimente respiratorii de tip apnee şi hipopnee), sindromul de obezitate-hipoventilaţie, sindromul picioarelor neliniştite, narcolepsia sau cataplexia. Sindromul de apnee în somn, de exemplu, are o prevalenţă de 4% în populaţie, asemenea diabetului zaharat sau astmului.

Peste 1 milion de români suferă în acest moment de pe urma acestor patologii, nefiind diagnosticaţi sau trataţi.

Urmările sunt de la oboseala cronică la complicaţii cardiovasculare (infarct miocardic, tulburări de ritm, hipertensiune arterială rezistenţa la tratament), neurologice (accidente vasculare cerebrale), respiratorii (insuficienţe respiratorii, complicarea unui astm bronşic sau a BPOC-ului), diabet zaharat, impotenţă, sindrom metabolic şi accidente de muncă sau rutiere.

Tipurile de investigaţii specifice sunt:

Evaluarea subiectivă (chestionare, jurnale), examenul clinic, actigrafia, poligrafia, polisomnografia, testele de vigilenţă (inclusiv cele de laborator somn MSLT, MWT), precum şi monitorizarea parametrilor fiziologici, existând protocoale internaţionale privind tipul de testare specifică fiecărui tip de afecţiune în parte.

Tratamentele, în funcţie de afecţiune şi etiologia acesteia, sunt purtarea de proteze respiratorii în timpul somnului (nCPAP), dispozitive orale, tratamente chirurgicale, tratamente cognitive şi comportamentale şi chiar farmacologice.

În concluzie, respectati cele 10 reguli ale unui somn sănătos, menţineţi un ritm de viaţă sănătos, iar dacă aveţi oricare dintre simptomele unei tulburări de somn diagnosticaţi-vă şi trataţi-vă corespunzător. 10 reguli ale unui somn sănătos:

• Fixaţi-vă ora de culcare şi cea de trezire.

• Dacă v-aţi făcut un obicei de a dormi în timpul zilei, nu depăşiţi 45 de minute de somn.

• Evitaţi consumul de alcool cu patru ore înainte de a merge

• la culcare şi nu fumaţi.

• Evitaţi consumul de cafeină cu şase ore înainte de a merge la culcare. Acesta include cafeaua, ceaiul şi multe băuturi carbogazoase, precum şi ciocolata.

• Evitaţi mâncarea grea, condimentată sau prea dulce cu patru ore înainte de ora de culcare. Este acceptată o gustare uşoară înainte de somn.

• Faceţi mişcare în mod regulat, însă nu chiar înainte de culcare.

• Folosiţi aşternuturi confortabile şi curate.

• Identificaţi o temperatură propice pentru somn şi aerisiţi bine camera.

• Blocaţi toate sunetele care vă pot distrage de la somn şi eliminaţi sursele de lumină pe cât posibil.

• Nu folosiţi patul pentru munca de birou.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha