None

Urticaria colinergică

 

    Urticaria colinergică face parte din vasta categorie a urticariilor produse de diferiţi  factori fizici. În acest caz, factorul fizic declanşator este reprezentat de căldură şi/sau transpiraţie.

    În ceea ce priveşte fiziopatologia urticariei colinergice, se pare că mastocitele joacă un rol foarte important în declanşarea bolii. Este demonstrat faptul că nivelul seric al histaminei (principalul mediator)  este mai ridicat în timpul efortului fizic, fiind  însoţit şi de o creştere a factorului chemotactic pentru eozinofile şi neutrofile, precum şi a triptazei, ducând la o posibilă apariţie a leziunilor urticariene. De asemenea, are loc şi o scădere a nivelului de alpha 1 antitripsină, aşa cum se întâmplă şi în alte forme de urticarie. Diverşi factori, precum dermatita atopică sau/şi o sensibilitate mai mare de a dezvolta reacţii anafilactice sau anafilactoide sugerează un teren alergic propice pentru apariţia urticariei colinergice.

    Prevalenţa urticariei colinergice este variabilă, însă este mai crescută la pacienţii diagnosticaţi cu urticarie cronică.

 

              

   De asemenea, ea creşte la pacienţii cu atopie (rinită alergică, dermatită atopică, astm bronşic alergic). Există, de asemenea, raportate şi rare cazuri de urticarie cronică colinergică familială. Din punctul de vedere al prevalenţei legate de sex, se pare că este mai frecventă la persoanele de sex masculin.

    Vârsta de debut a urticariei colinergice este cuprinsă între 20 şi 30 de ani, cu o medie la  16 ani. Odată debutată, ea persistă pentru câţiva ani la rând (durata medie de peristenţă este de 7,5 ani).

    Leziunile de urticarie colinergică debutează în general la câteva minute după un exerciţiu fizic intens care conduce la transpiraţie, persistă pentru câteva zeci de minute până la  una-două ore (în medie 80 minute), după care dispare. Exerciţiul fizic reprezintă cel mai important factor declanşator, însă orice altă condiţie ce poate conduce la apariţia transpiraţiei este incriminată în  declanşarea  afecţiunii (căldura, mâncăruri sau băuturi fierbinţi, alcool. sauna uscată sau umedă, băi fierbinţi, stress emoţional, hemodializă).

    Clinic, ea se manifestă printr-o erupţie de papule urticariene, de dimensiuni mici (1-4 mm), precedate de o senzaţie de arsură şi prurit a zonelor interesate. Ca suprafaţă de distribuţie, leziunile pot interesa orice parte a corpului, cu excepţia palmelor şi plantelor. De asemenea, rareori sunt interesate zonele axilare. La unii pacienţi leziunile pot fi însoţite chiar şi de semne generale, precum wheezing, crampe abdominale, hipersalivaţie, scaune apoase, dureri de cap. Dermografismul colinergic este caracterizat de apariţia papulelor urticariene pe o linie de frecare a suprafeţei cutanate udate de transpiraţie, la pacienţii diagnosticaţi cu urticarie colinergică. De cele mai multe ori, un exerciţiu fizic intens poate exacerba leziunile şi, de asemenea, poate conduce la apariţia unor leziuni noi pe suprafeţe iniţial neafectate.

    Diagnosticul de confirmare cel mai adesea se face prin provocarea urticariei în urma unui exerciţiu fizic care conduce la transpiraţie (alergarea pe bandă). De asemenea, injectarea intradermică cu 0,05 ml de soluţie carbachol 0,002% sau 0,05 ml de methacolina soluţie 0,02% duce la apariţia papulelor caracteristice urticariei colinergice în peste 51% pacienţi.

    Diagnosticul diferenţial se face cu alte forme de urticarie fizică (urticaria aquagenica, solara, la presiune), urticaria acută, urticaria vasculitis.

    Tratamentul

    De cele mai multe ori, leziunile şi pruritul dispar de la sine sau după o răcorire a corpului. Dieta  este importantă, prin renunţarea la băuturi sau mâncăruri fierbinţi, renunţarea la condimente sau alcool. Tratamentul medicamentos se face în general prin anti-H1. Dintre antihistaminice, Cetirizina este folosită cu cel mai mare succes în tratamentul urticariei colinergice, datorită efectului său combinat antihistaminic şi antimuscarinic (în doză de 5-10 mg/zi). De asemenea,  loratadina (10 mg/zi) şi sau desloratadina (5 mg /zi) sunt folosite  în tratamentul urticariei colinergice.

    Alte medicamente citate în tratament mai sunt Danazolul (prin creşterea nivelului de alpha 1 antitripsină), betablocantele (propranolol) şi Ketotifenul (mai ales dacă urticaria colinergică se însoţeşte şi de altă formă de urticarie fizică). Este de reţinut faptul că acidul acetilsalicilic (frecvent administrat în prevenirea febrei musculare) poate agrava leziunile de urticarie colinergică!

    Obiectivele tratamentului medicamentos sunt dispariţia leziunilor şi a pruritului, precum şi diminuarea recidivelor. Se mai citează şi administrarea iv de IG E sau tratamentul combinat între diferite clase medicamentoase (cetirizina+propranolol+montelukast).

    Prevenţia se face prin educarea pacientului diagnosticat cu urticarie colinergică de a evita factorii precipitanţi menţionaţi mai sus!  

Comentarii


iul23

Buna ziua!\r\n\r\nSunt Iulian din Tg.Neamt, 49 ani iar intrucat v-am gasit pe net site-ul, imi permit sa va scriu problema cu care ma confrunt.\r\n\r\nAm perioade din an mai ales vara la caldura cand dupa depunerea unui efort considerabil derulat in scurt timp, transpir abundent si imediat dupa un minut ma apuca o mancarime pe spate pe arie generala de nu stiu ce sa fac.Mancarimea e agresiva, e pe toata aria spatelui, aproape ca doare.Criza dureaza vreo 25-35 minute dupa care senzatia se muta pe piept si burta, apoi daca nu am bafta se transfera si pe picioare.Am luat antihistamice care au efect, dar tot dureaza pana isi fac efectul.Aerius sau Clorfeniramin sunt ok. Problema e ca si dupa ce trece agresivitatea mancarimilor, acestea persista prin intepaturi, furnicaturi si tot niste mancarimi dar mai usoare ca durata si intensitate.\r\n\r\nAm bafta ca daca nu e cald sau nu fac efort mare nu patesc nimic, dar acum mai nou ma manaca spatele fara aceste cauze.Iarna nu am avut nimic, anul trecut in vara am mai avut asa manifestari.\r\nEste cumva o boala sau e o alergie la transpiratie sau caldura? Ce medicamente sa iau? Ce unguente sunt indicate? E vindecabila boala asta? Exista ceva naturist eficient pentru asa ceva?\r\nIn timpul crizelor si dupa, pielea ramane curata, fara pete, fara bubite, pustule cu lichid sau alte forme de iritare.Pielea e normala ca la orice persoana sanatoasa, doar ca ma mananca de mor pe o perioada cam o ora.Acum de cand a disparut vremea caniculara nu mai am nimic, doar cand si cand dupa o baie care e fierbinte.Imi statea cu Clorfeniramin.As face un tratament cu Clorfeniramin cam 3-4 luni daca se poate caci la vara sigur imi reapar crizele de mancarimi la caldura.

Oct. 12, 2016, 2:11 p.m.
2
0

Saptamana Medicala Administrator

De ce nu mergeti la un dermatolog sau alergolog? Cred ca este nevoie de un consult, indicatiile medicale nu se pot da doar din descrierile pe care le faceti aici.

Oct. 12, 2016, 4:05 p.m.
1
0

Cornel

Am si eu această alergie, dar medicul mi-a recomandat să iau Extact din muguri de coacăz negru, după o lună pot spune că erau diferențe considerabile, iar până la urmă alergia a dispărut aproape complet dar dacă fac o pauză mai lungă de o lună de la tratament,alergia începe să revină

March 3, 2018, 9:44 p.m.
2
0

Stefan

Cornel ,rnrnMa confrunt si eu recent cu problema aceasta . Imi poti spune te rog , ce tratament iei mai exact ? rnAm incercat orice si nu a functionat. help!

May 16, 2018, 10:42 p.m.
0
0

Paul

Legat de articolul scris de doamna Ştefănescu, în prezent nu există nici un tratament care sa functioneze in totalitate, astfel încât aceasta urticarie colinergica sa nu mai persiste câţiva ani?

Aug. 17, 2018, 12:40 p.m.
1
0

Aurel

Va spun sincer am fost la cei mai buni doctori dermatologi din bucuresti nici unu nu a putit sa ma faca bn ...am tinut regim strict 1 an de zile an facut detoxifiere , ozonoterapie am luat fel si fel de pastile dar nu mam vindecat. Ma lupt de 6 an de zile cu aceasta boala nesuferita intr-adevar nu imi mai apar zilnic dar la efort imi apare imediat . Nu exista nmc sa te faci bn va spun sincer.

Dec. 1, 2019, 1:48 a.m.
0
0

Bogdan

Aurel.. exista... eu m'am luptat mai mult de 10 ani... si singur citind pe ici pe colo.. pe forumuri straine... singurul medicament care isi face efectul este un antidepresiv... eu folosesc sertralina (asta e substanta)

Nov. 16, 2020, 9:19 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha