None

Vrem sa ne eliberam de fobii.Trebuie sa le identificam!

Trebuie să le identificăm!

Pacienţii cu agorafobie sunt anxioşi atunci când se găsesc departe de casă, în aglomeraţii sau în locuri din care nu pot ieşi cu uşurinţă. Simptomele care apar în aceste circumstanţe sunt cele ale oricărei tulburări anxioase:

- Simptome digestive:

uscăciunea gurii, deglutiţie greoaie

discomfort epigastric

flatulenţă, scaune moi

Simptome respiratorii des întâlnite:

inspir dificil, constricţie toracică

hiperventilaţie

Simptome cardio – vasculare:

palpitaţii, dureri precordiale

pauze percepute în activitatea inimii

pulsaţii în gât

Simptome genito-urinare:

senzaţii de discomfort

micţiuni frecvente imperioase

Simptome ale sistemului nervos central:

tinitus (ţiuit în urechi)

înceţoşarea vederii

înţepături, furnicături ale pieli

Simptomele se pot grupa în atacuri de panică, ca răspuns la stimuli ambientali sau spontani. Situaţiile care provoacă anxietate şi evitare sunt numeroase, dar aparţin unui model caracteristic. Este vorba de autobuze, tramvaie, supermagazine şi locuri din care nu se poate ieşi dintr-odată fără a atrage atenţia (un scaun de coafor sau un loc din mijlocul unui rând într-o sală de spectacole).

Pe masură ce agorafobia progresează pacienţii evită tot mai multe din aceste situaţii până când, în cazuri severe, ajung să se izoleze în casă.

Cei mai mulţi pacienţi devin mai puţin anxioşi atunci când sunt însoţiţi de un om de încredere sau chiar în prezenţa unui copil sau a unui câine.

Este frecvent întâlnită anxietatea anticipatorie care apare cu câteva ore înaintea confruntării cu situaţia de care le este frică. Tratamentul se bazează în principal pe terapia cognitiv-comportamentală şi pe ajutorul medicaţiei de specialitate.

Fobii ce prezintă interes în studiu clinic

1). Fobia de tratament dentar: la aproximativ 5% din adulţi le este frică de scaunul stomatologic; temerile putând deveni atât de severe încât orice tratament dentar este evitat şi se pot dezvolta carii profunde.

2). Fobia de excreţie: pacienţii pot devenii anxioşi şi incapabili să folosească toaleta publică sau au frecvent senzaţia de incontinenţă iminentă. Aceştia încearcă să nu fie niciodată departe de o toaletă.

3). Fobia de vărsături: unii pacienţi se tem că vor vomita în locuri publice, adesea în autobuz sau în tren, având senzaţie de greaţă şi fiind neliniştiţi. Poate apărea teama că alte persoane pot vomita în locuri publice.

4). Fobia de zbor: anxietatea în timpul călătoriilor cu avionul este, desigur, frecventă la un mic număr de persoane, însă frica este atât de intensă încât zborul cu avionul apare imposibil şi ei solicită tratament. Această frică poate apărea la piloţi care au avut un accident de zbor.

5). Fobia de spaţiu: caracteristica principală a acestui sindrom este teama de cădere, teamă agravată de absenţa unor obiecte de sprijin. Apare de aceea mai des în spaţii deschise, la persoane de peste 55 de ani, care au un istoric neurologic sau cardiovascular.

6). Fobia de boală: se apropie mai mult de tulburarea obsesivă. În mod repetat pacientului îi revine gândul, încărcat cu teamă, că ar putea avea cancer, SIDA sau o altă afecţiune severă. Aceste temeri se pot asocia cu evitarea spitalelor.

Tratamentul se bazează pe terapie cognitiv – comportamentală susţinută medicamentos.

Dr. Emilia Ţînţ

Medic Primar Psihiatru

Comentarii


adrian

buna ziua,de vreo 3 ani am o mare frica de a nu fii bolnav de inima,am fost la mai multi medici..si toti acelasi diagnostic(tulburare anxioasa)!simptomele sunt cam astea:-palpitatii,dureri precordiale,senzatie de rostogolire a inimii,pauze in activitatea inimii,furnicaturi in membrele superioare sau intepaturi,ameteli,oboseala si somnolenta continua!cel mai mult mie- frica sa nu ma inbolnavesc de inima sau sa nu fiu deja bolnav si sa nu ma fii descoperit doctorii!mai degraba as fi preferat sa am cancer sau orice altceva decat sa fiu bolnav de inima,mi-e frica de mortile subite!nustiu ce pot face in prinvinta asta!unde sa ma mai duc?am fost trimis 10 zile la psihiatrie,dar nu m-am dus,am zis:,,ce naiba doar nu sunt nebun,,!nu ma pot concentra deloc,uit repede!mi-a frica sa fac efort fizic mai intens,plus ca am dat-o si pe abstinenta!nu suport zgomotele mari,aglomeratia,si ma emotionez extrem de repede si bineinteles ca ma i-a direct cu rau!multumesc

Sept. 4, 2012, 12:57 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha