38
None

5 minute de mişcare – un punct bun de plecare pentru pacienţii dializaţi

     Multe persoane dializate se simt obosite, motiv pentru care renunţă să mai facă mişcare sau să mai practice sportul preferat, punând mai mult accent pe odihnă. Chiar dacă pauza de odihnă este binevenită, tratamentul de dializă nu trebuie să reprezinte pentru pacienţi un motiv de a renunţa la mişcare. Dimpotrivă, este important să rămâneţi activi deoarece, cu cât faceţi mai puţină mişcare, cu atât organismul se va obişnui să realizeze mai puţine activităţi şi nu va mai putea face faţă efortului. Muşchii vor fi mai slăbiţi şi lipsiţi de tonicitate.

  Activitatea fizică, „elixirul vieţii”

     În Evul Mediu, elixirul definea o băutură cu proprietăţi miraculoase pe care alchimiştii încercau să o prepare în vederea obţinerii vieţii veşnice . Chiar dacă nu reuşeşte să ofere veşnicia, activitatea fizică regulată este importantă pentru persoanele dializate, deoarece prelungeşte şi menţine starea generală de bine a organismului, prin:

  • îmbunătăţirea digestiei;
  • creşterea nivelului de energie;
  • îmbunătăţirea calităţii somnului;
  • reducerea nivelului colesterolului;
  • întărirea musculaturii, reducând riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare (inima este unul dintre cei mai importanţi muşchi ai organismului);
  • fortificarea sistemului imunitar;
  • reducerea masei corporale prin reducerea ţesutului adipos, un efect foarte important pentru pacienţii cu insuficienţă renală.

5 minute magice

     Conform unor cercetători britanici, 5 minute de activitate fizică în aer liber cresc semnificativ încrederea în sine şi îmbunătăţesc starea de spirit. Nu contează tipul activităţii practicate (mersul cadenţat, gimnastica, drumeţiile etc.), important este ca în fiecare zi să vă rezervaţi 5 minute pentru mişcare. Motivul? Activitatea fizică regulată stimulează sistemul nervos şi conduce la eliberarea de endorfine, proces care favorizează combaterea stresului şi a depresiei şi generează o stare de bine. Drept urmare, vă veţi simţi mai sănătoşi, veţi respira mai uşor şi veţi deveni mult mai activi. Într-un cuvânt, veţi fi mai entuziasmaţi şi mai plini de viaţă. În plus, pe lângă beneficiile fizice şi psihice, există şi beneficiile sociale. Plimbările prin parc, mersul pe bicicletă, dansul, înotul sunt activităţi care vă vor oferi oportunitatea de a vă mări cercul de cunoştinţe şi prieteni. Statul în casă, la televizor, nu va mai reprezenta principala activitate de petrecere a timpului liber, fiind înlocuit de momente pline de acţiune alături de prieteni sau de colegii de la centrul de dializă.

Nu trebuie să faceţi performanţă

     Majoritatea persoanelor asociază mişcarea regulată cu exerciţii fizice dificile, care pun la grea încercare limitele fizice şi care, în loc să binedispună, provoacă dureri musculare şi articulare. Vă recomand să ştergeţi această imagine sau amintire din minte. Nu trebuie să faceţi un sport de performanţă sau să va forţaţi capacităţile fizice, pentru că veţi renunţa la programul de exerciţii după prima săptămână. Ba mai mult, trebuie să evitaţi situaţiile de epuizare şi să alegeţi acea activitate care să vă facă plăcere, să vă pasioneze şi să va menţină în formă.

     Ca recomandări, puteţi încerca plimbările în aer liber, chiar şi pe timp de iarnă, înotul, mersul pe bicicletă sau cu barca, dansul, gimnastica de întreţinere acompaniată de un ritm muzical antrenant. Chiar şi obiceiul de a coborî din autobuz cu o staţie înainte de destinaţie, pentru a parcurge restul distanţei pe jos sau mersul la cumpăraturi, grădinăritul, jocurile active cu nepoţelul sau sesiunea de curăţenie va pot ajuta să va menţineţi organismul în formă. Iar dacă vremea este potrivnică (prea frig sau prea cald), nu vă descurajaţi! Un program scurt de exerciţii de flexibilitate pentru buna mobilitate a articulaţiilor, care să cuprindă rotiri de glezne, aplecări, ridicări şi coborâri de braţe, ridicări pe vârfuri, balansări de mâini şi picioare, poate fi cu uşurinţă inclus în rutina zilnică. Vă veţi consolida astfel musculatura braţelor, spatelui şi a picioarelor.

 În loc de concluzie: hotărâre şi convingere

     Chiar dacă doctorul vă recomandă să faceţi mişcare, doar dumneavoastră vă puteţi pune organismul la treabă, antrenându-l în activităţi fizice. De aceea trebuie să fiţi hotărâţi şi convinşi că doriţi să începeţi un program de exerciţii fizice regulate. Însă, TREBUIE să discutaţi în prealabil cu medicul curant. Deoarece nefrologul dumneavoastră vă cunoaşte cel mai bine starea de sănătate şi tratamentul pe care-l urmaţi, el este cel mai în măsură să vă recomande acele categorii de activităţi fizice pe care să le realizaţi în afara oricărui pericol. Şi nu uitaţi: rezultatele bune cer timp, deci hotărâre şi convingere!

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha