1
None

Alergia la veninuri de insecte (albine și viespi)

Alergia la veninul de Hymenoptere se dezvoltă după înțepătura de albine și viespe și poate afecta până la 5% din populație. Studii epidemiologice arată o prevalență ce variază între 0,3-7,5% cu o mortalitate prin șoc anafilactic între 0,03-0,48 la 1.000.000. La noi în țară nu există studii epidemiologice legate de prevalența șocului anafilactic și nici de alergie la veninul de insecte, dar au fost raportate în fiecare ani pacienți ce decedează în urma unui șoc anafilactic produs de înțepătura de albine sau viespe.


https://smartlove.ro/stop-tick4

Albinele și viespiile fac parte din Familia Hymenopterelor. Veninul lor contine alergeni, de regula acești alergeni sunt enzime. Și alte insecte (furnici, țânțari) pot produce alergie, dar, de regulă, aceste manifestări nu sunt foarte severe. La albine și viespi pot să existe forme ușoare de alergie (urticarie, angioedem local-regional), dar și manifestări de anafilaxie generalizată, în forme variate de severitate, clasificate în 4 grade. Acestea pot să evolueze de la urticarii pe toată suprafața corpului până la deces (prin șoc sau prin sufocare datorată edemului glotic).

Pacienții care prezintă astfel de reacții trebuie să se adreseze unor servicii de urgență în momentul apariției simptomelor după înțepătură. Există o terapie salvatoare de viață pentru  pacienții cu anafilaxie, aceasta constă în administrarea de Adrenalină/Epinefrină (cât mai rapid, adminstrată intramuscular, în doze adaptate vârstei și severității șocului). Pentru cei care au mai trecut printr—un astfel de episod există și dispozitive de autoadministrare a adrenalinei/epinefrinei, care trebuie purtate permanent și administrate în cazul unei noi înțepături. Din păcate, aceste pen-uri  cu adrenalină/epinefrină (Salvatoare de viață!) nu sunt compensate de sistemul nostru de asigurări obligatorii, așa cum se face în marea majoritate a țărilor!

Toți pacienții care au suferit o reacție severă după înțepătură de insecte trebuie obligator trimiși la un alergolog pentru investigații (testare cutanată cu venin).

Singura modalitate de tratament pentru alergia severă la venin de insecte din familia Hymenopterelor este imunoterapia specifică (ITS), care se face cu vaccinuri ce conțin alergenul inductor al sensibilizării, respectiv veninul de insectă (VIT). În plus, în România există și dificultatea procurării de vaccinuri pentru această afecțiune!

În Centrul de Alergologie din Cluj avem un număr de 50 de pacienți cu alergie la albine și/sau viespe. Pacienții care au fost tratați la Cluj au dezvoltat o reacție alergică severă după înțepătură de Hymenoptera. Majoritea pacienților (64%) au prezentat o alergie la înțepătura de albină (29 de pacienți), 14 dintre pacienți au dezvoltat o reacție la viespe (31%), 2 dintre aceștia au prezentat reacții la albină și viespe (ambii bărbați) (4%). Reacțiile prezentate de acești pacienți au fost de gradul III  (39 pacienți – 86%) și IV (6 pacieți) în clasificarea Muller. Dintre pacienții cu alergie la albine, 6 respectiv 20% dintre pacienți. Patru dintre pacienți au fost apicultori, iar doi dintre ei au fost copii de apicultori.

Niciunul dintre pacienții apicultori nu a dorit să renunțe la profesia/hobby-ul de apicultură. Aproape o treime dintre pacienții cu alergie la veninul de Hymenoptere au fost bărbați (62%). Acestă evaluare a pacienților cu alergie la veninul de Hymenoptere este prima efectuată în țara noastră. Se constată că alergia la veninul de albine este mai frecventă decât cea la veninul de viespe. Un număr mic de pacienți prezintă reacție la ambele veninuri. Similar datelor din literatură, alergia la Hymenoptere este mai frecventă la tineri, la bărbați, iar prezența atopiei nu este un factor de risc.  Dintre pacienții care efectuează ITS la veninuri de Hymenoptera, 12 au fost înțepați accidental de insecte, fără să prezinte reacții severe după înțepătură. La unul dintre pacienții apicultori, înțepătura s-a produs la 4 luni de la inițiere, dar nu a prezentat reacție la înțepătură.

În numeroase studii, ITS și-a dovedit eficiența pentru alergia la Hymenoptere și de fapt este singura terapie eficientă. În România, problema ridicată de această terapie care modalitatea de procurare! Vaccinurile pentru ITS se găseau în rețeau farmaceutică, dar din diverse motive, în anul 2013 ele au dispărut!

Alergiile la venin de Hymenoptere cu manifestări severe de anafilaxie există în Romînia. Sunt mai frecvente cele la venin de albine. Tratamentul acestor manifestări se face cu imunoterapie specifică cu administrare subcutanată. Vîrsta pacienților poate fi de la copiii de 5 ani până la vîrsta a treia. Pacienții preferă metoda de inducție rush și fac această terapie timp de 3 ani. Reacții adverse la tratament sunt mai frecvente în perioda de inducție. În urma tratamentului VIT, pacienții câștigă toleranță la înțepătură și extrem de puțini dezvolta o reacție (de regulă ușoară) la reînțepare.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha