46
None

Controverse în sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este un sindrom întâlnit relativ frecvent, dar, cu toate acestea, un subiect înconjurat de o mulțime de controverse. Toate controversele apărute în jurul SOPC se datorează heterogenității și complexității sale, dar și a etiologiei sale, care rămâne în continuare incertă. Chiar dacă pentru stabilirea diagnosticului de SOPC, aproape întreaga comunitate medicală utilizează criteriile de la Rotterdam, alții consideră SOPC, mai degrabă, o „tulburare caracterizata de  hiperandrogenism (exces de hormoni androgeni), prin excelență“, incluzând, astfel, hiperandrogenismul ca un criteriu obligatoriu în diagnosticul acesteia. O serie de teorii și ipoteze au fost lansate de-a lungul anilor în ceea ce privește etiologia SOPC, nici una dintre acestea fiind, însă, capabilă să explice întregul panou de simptome caracteristice acestui sindrom.

Controverse în ceea ce privește diagnosticul

În 2003 au fost stabilite „criteriile de la Rotterdam“ – astfel că pentru a diagnostica o pacientă cu SOPC aceasta trebuie sa îndeplinească 2 din următoarele 3 criterii:

• oligo- sau anovulație cronică,

• semne clinice și / sau biochimice de hiperandrogenism și / sau

• ovare polichistice diagnosticate ecografic.

Chiar dacă aceste criterii revizuite adaugă aspectul ecografic al ovarelor, se poate trage concluzia,  că pentru diagnostic nu este necesară prezenta hiperandrogenismului clinic sau biochimic. In timp ce majoritatea ginecologilor acceptă criteriile de la Rotterdam, majoritatea endocrinologilor consideră obligatorie prezența hiperandrogenismului, iar concluzia principală a a lor a fost că acest sindrom ar trebui să fie, în primul rând, considerat o „tulburare de hiperandrogenism, prin excelență“.

Controverse în ceea ce privește etiologia

O serie de teorii și ipoteze au fost lansate de-a lungul anilor în ceea ce privește etiologia SOPC - deși fiecare dintre ele păreau relevante, niciuna nu s-a dovedit a fi cauza indisputabilă a sindromului.

Controverse în ceea ce privește tratamentul

Tratamentul SOPC nu abordează cauza sindromului în sine, ci mai degrabă se concentrează pe efectele sale: anovulația (pentru acele cazuri în care se dorește fertilitatea), oligomenoree, hiperandrogenismul sau tulburările metabolice.

Studiile arată că schimbarea stilului de viață este principala formă de tratament în cazul femeilor supraponderale și obeze cu SOPC. Scopul principal este o scădere inițială în greutate de 5-10%, urmată de o scădere în greutate, pe termen lung, de 10% până la 20% și atingerea unei circumferințe a taliei mai mici de 88 cm. Conform studiilor, modificările stilului de viață sunt cea mai eficientă formă de tratament pentru reducerea greutății, îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea incidenței sindromului metabolic și a diabetului de tip II, prin urmare, îmbunătățirea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare. De asemenea, studiile arată că scăderea în greutate are beneficii in ceea ce privește fertilitatea. Deși tratamentul farmacologic a prezentat rezultate excelente în ceea ce privește scăderea în greutate unele medicamente cresc semnificativ  riscul de evenimente cardiovasculare și au fost retrase de pe piață.

Când se dorește obținerea fertilității, scăderea în greutate este considerată prima linie de tratament cu rezultate favorabile, la 80% dintre femeile obeze. Efectele hiperandrogenismului, precum hirsutismul (creșterea anormală de păr pe față, pe corp și pe membre) și acneea, reprezintă o problemă datorită  efectelor psihologice marcante. Pe lângă tratamentele locale pentru îndepărtarea părului, în caz de simptomatologie ușoară, se apelează la contraceptive orale cu rezultate mulțumitoare. Cu toate că nu există o reglementare fermă pentru tipul de contraceptiv ce ar trebui administrat pacientelor cu SOPC, societatea medicală tinde să evite contraceptivele ce conțin progestative cu activitate androgenică în favoarea celor mai puțin androgenice. Atât hirsutismul sever cat și acneea răspund la tratamentul antiandrogenic.

Conf. Dr. Ionescu Crîngu, UMF Carol Davila, București, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon, București

Dr. Ina Popescu, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon, București

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha