49
None

Aparatul dentar De ce și când trebuie să îl purtați?

Doar 2% din oamenii de pe tot globul au dinții prefect drepți, acest lucru înseamnă că procentul celor care au nevoie de aparat dentar este foarte mare. Vestea că trebuie să vă îndreptați dinții nu trebuie să vă sperie, este un tratament ortodontic relativ simplu, dar care pe termen lung vă poate aduce multiple beneficii, atât pentru sănătate, cât și din punct de vedere estetic.

Deoarece am menționat partea estetică, trebuie să clarificăm faptul că scopul final în ortodonție este dublu, noi nu urmărim numai să creăm un zâmbet frumos, deși și acesta este un aspect care vă influențează foarte mult viața, mai ales pe cea socială, ci urmărim ca dantura să fie și funcțională. Funcționalitatea acesteia înseamnă ca dinții să fie drepți și aliniați corect pe cele două arcade (sus și jos), astfel încât mușcătura să fie, la rândul ei, corectă. Există și situații în care dinții sunt drepți și frumoși, dar nu funcționează corect din punct de vedere al capacității masticatorii. În timp, puteți avea probleme precum paradontoză mecanică, digestie deficitară din cauza faptului că nu mestecați cum trebuie alimentele.

La ce vârstă trebuie purtat aparatul dentar? La copii este bine să se înceapă tratamentul cât mai devreme, prima vizită la ortodont se face în jurul vârstei de 6-7 ani, nu după ce erup dinții definitivi. Sunt situații în care trebuie să pregătim apariția acestora, astfel încât ei să erupă în poziția corectă.

La adulți, nu există limită de vârstă, oricând există această problemă și este nevoie de aparat dentar. Dinții se mișcă toată viața, ca atare ei pot fi mișcați și aduși în poziția corectă oricând, chiar și la 60 de ani.

Tipurile de aparate dentare Aparatele dentare ortodontice sunt fixe și mobile. Cele fixe sunt formate din bracketsi și sârme, pot fi metalice sau ceramice. Bracketsii sunt lipiți fie pe partea din față a dinților de către medicul ortodont, fie pe partea din spate (aparat dentar lingual). Cu ajutorul sârmelor sunt aplicate permanent forțe asupra dinților, astfel încât aceștia se mișcă ușor către poziția dorită. Aparatele dentare mobile sunt gutierele, ele pot fi date jos pentru perioade scurte de timp, de exemplu cu ocazia unui eveniment.

La Ortodent, folosim în proporție de 98% sistemul SureSmile, un tratament ortodontic extrem de precis, care are avantajul că sârmele sunt personalizate încă de la începutul tratamentului, reducând durata acestuia cu 25-30%. Puteți citi mai multe despre acest sistem aici: www.ortodent.ro/tratamentul-suresmile.

Cât timp trebuie să purtați aparatul dentar? Depinde foarte mult de problemele pe care le aveți, un timp mediu ar fi 6 luni pentru cazurile ușoare și 2 ani – 2 ani și jumătate pentru cazurile complexe, care presupun și corecturi ale mușcăturii.

Este foarte important ca pe tot parcursul purtării aparatului dentar să mențineți o igienă bună și să vă prezentați la controalele obligatorii, la 4 sau 6 săptămâni sau oricând aveți un eveniment neprevăzut sau considerați că aveți o urgență.

Printre beneficiile pe care le veți avea după terminarea tratamentului menționez: igiena corectă (dinții înghesuiți sunt dificil de curățat), dinții fără uzură, reducerea riscului de paradontoză, reducerea riscului de probleme la articulațiile temporo-mandibulare, fonație fără dificultăți și, de ce nu, încredere în propria persoană.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha