49
None

Îndreptarea dinților la copii. Prima vizită la ortodont

Este important să știți că nealinierea corectă a dinților pe cele două arcade (malocluzie sau mușcătură incorectă) produce efecte neplăcute toată viața: digestie deficitară din cauza faptului că alimentele nu sunt mestecate corect, risc crescut de paradontoză. Iar factorul estetic contează din ce în ce mai mult pe măsură ce copilul crește. În plus, anumite probleme legate de pozițiile mandibulei și maxilarului pot fi corectate ușor în copilărie, când încă nu s-a încheiat creșterea osoasă, pe când la maturitate este posibil să fie nevoie de intervenții chirurgicale. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care este important să mergeți cu copilul la ortodont în jurul vârstei de 6-7 ani, atunci când încă nu au erupt toți dinții permanenți.

La această vârstă, au erupt suficienți dinți permanenți și s-a produs suficientă creștere a oaselor feței pentru a putea identifica probleme care există deja, să anticipăm probleme care pot apărea în viitor sau să liniștim îngrijorarea părinților, în cazul în care nu sunt și nu vor fi probleme.

Mulți părinți, și chiar și medici stomatologi, consideră că vizita la ortodont trebuie făcută după ce au erupt toți dinții permanenți pe arcadă. Această concepție este greșită, deoarece printr-un tratament ortopedic efectuat la timp, putem ajuta dinții să erupă într-o poziție cât mai apropiată de cea corectă. Astfel, veți fi surprinși să aflați că era mult mai simplu dacă veneați mai devreme.

Primii molari și incisivi permanenți sunt în poziția lor la vârsta de 7 ani și deja pot fi evaluate eventualele mușcături inverse sau lipsa de spații de erupție a celorlalți dinți permanenți. Obiceiurile vicioase cum ar fi suptul degetelor, poziționarea incorectă a limbii în vorbire sau în deglutiție (înghițire) pot fi ghidate sau corectate la această vârstă. De asemenea, pot fi corectate mai simplu neconcordanțele de creștere dintre maxilar și mandibulă. Cât timp maxilarul superior și cel inferior cresc, se pot folosi aparate care să stimuleze sau să ajute creșterea lor. Sunt cazuri în care, rezultatele satisfăcătoare nu se mai pot obține dacă oasele feței au terminat de crescut. Cu tratamente mai simple, făcute la timp, copilul poate fi scutit de purtarea pe o perioadă lungă de timp a bracketsilor.

Există câteva semnale care vă pot indica necesitatea unui tratament ortodontic în perioada de creștere: pierderea mai devreme sau mai târziu a dinților de lapte, dificultate în a mesteca sau a mușca, maxilare care scot sunete, mușcarea obrajilor sau a cerului gurii, sugerea degetului sau alte obiceiuri vicioase care continuă peste vârsta de 6 ani, o relație incorectă între dinții celor două arcade (dinții nu se ating deloc, cei de sus sau de jos sunt prea în față sau prea în spate), dinți și maxilare disproporționate față de restul feței, bărbie mică sau foarte proeminentă, dinții de lapte nu cresc la nivelul celor vecini, dinți tociți inegal, dinții sunt prea înghesuiți sau exces de spațiu între ei după ce au apărut caninii permanenți superiori, zâmbet rușinat când încearcă să-și ascundă dinții cu mâna sau zâmbește cu gura închisă.

Mai multe informații despre ortodonția și ortopedia dento-facială la copii puteți citi pe www.ortodent.ro.

021.230.9393, office@ortodent.ro

Str. Petofi Sandor nr. 4 Sector 1 Bucureşti

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha