None

„Specialitatea de neonatologie este frumoasă, atractivă și grea”

Un nou născut se diferențiază de un"bebeluș" prin faptul că el se află încă în perioada de adaptare la viața extrauterină. Ca să facă trecerea de la intrauterin la extrauterin, orice nou născut trebuie să fie maturat morfo-funcțional. Prematurul nu are maturare sistemică și organică. Cu cât se naște mai devreme cu atât este mai imatur și adaptarea este mai dificilă. De aceea prematurul trebuie ajutat. Neonatologul trebuie să identifice unde, cum, când. Când, este foarte important, pentru că întarzierea aduce cu ea modificări patologice ireversibile. Unde și cum - numai în maternități cu echipe și echipamente specializate. Neonatologul face echipă cu prematurul, îl înțelege și îl ajută. Face echipă și cu părinții pentru că ei știu cel mai bine de ce au adus pe lume - un prematur și pentru că trebuie să înteleagă momentele dramatice de supraviețuire ale copilului lor, să ajute și să susțină cuplul prematur-neonatolog.

Patologia maternă este cea care determină nașterea prematură, indiferent dacă este sistemică, psihologică sau infecțioasă. Organismul matern este cel care expulzează copilul. Cazurile medicale în care fătul trebuie extras pentru salvarea mamei, sunt rare.

Orice prematur necesită îngrijiri speciale. Particularitățile sunt date de vârsta de gestație, greutatea la națtere, modul națterii. De exemplu, un prematur de 27 saptămâni are o detresă respiratorie mai severă decât unul de 33 de săptămâni, pentru că la 27 de săptămâni surfactantul (o pelicula foarte subtire care acopera totalitatea suprafetei interioare a alveolelor pulmonare) este la începutul sintezei, pe când la 33 de săptămâni este foarte aproape de cantitatea și capacitatea maximă de funcționare.

Specialitatea de neonatologie este frumoasă, atractivă și grea. Implică responsabilitate, decizii rapide, rezistență fizică, sensibilitate, inteligență și updatare profesională permanentă. Practicarea ei este o provocare zilnică. Înainte de a te angaja să o practici trebuie să te cunoști bine pe tine și să fii onest când răspunzi la întrebarea "pot sa o fac foarte bine?"

 

 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha