Astigmatism. Ce este și cum se tratează?

Scris de Dr. Andrei Filip 2325 afisari
08:43:20, Vineri 12 Ianuarie 2018
Dr. Andrei Filip

Dr. Andrei Filip

Medic Primar Oftalmolog
Doctor în Ştiinţe Medicale
Clinica de oftalmologie Ama Optimex

021-211 1622
0723 889 315

www.amaoptimex.ro
www.scapadeochelari.ro
www.cataracta.ro

Dacă aveți astigmatism, nu aveți o boală, ci un viciu de refracție, adică o curbură neregulată a corneei, care face ca un punct să fie văzut ca o pată. Deși este neplăcut, deoarece nu vedeți bine, nu este un diagnostic periculos și poate fi corectat cu ochelari, lentile de contact sau prin operație.

În oftalmologie, astigmatismul se încadrează ca afecțiune la viciile de refracție ale ochiului, adică acele afecțiuni care determină vedere neclară. Curbura neregulată a corneei face ca razele de lumină să nu fie focalizate corect la nivelul retinei, de aici și vederea neclară, în ceață, atât la distanță, cât și la aproape. De aceea, simțiți tot timpul nevoia de a miji ochii, de a-i strânge, de a-i face mici, pentru a clarifica imaginea și a vedea bine. Efortul vizual este permanent și de aceea poate apărea oboseala oculară, cefaleea sau sensibilitatea la lumină.

De obicei, ne naștem cu astigmatism, este congenital, și se pare că toți avem un anumit grad de astigmatism la naștere. El este ereditar, astfel că apare la copiii cu unul sau ambii părinți cu astigmatism. Mai mult, astigmatismul se poate asocia cu miopia sau hipermetropia, astfel că există mai multe tipuri: astigmatism simplu, miopic, hipermetropic sau mixt. În cazul în care astigmatismul apare mai târziu în viaţă, poate fi determinat de o afecţiune severă a corneei numită Keratoconus, prin care corneea se subţiază şi bombează progresiv, putând afecta grav vederea. În această situaţie boala trebuie diagnosticată şi tratată la timp.

Astigmatismul se diagnostichează în cadrul unei consultații oftalmologice. Copiii care se nasc cu astigmatism nu realizează că au un defect de vedere, că văd neclar, iar efortul depus la școală îi alarmează pe părinți sau pe învățători. Un consult oftalmologic, efectuat în jurul vârstei de 3 ani, de altfel vârsta la care copilul trebuie dus obligatoriu la oftalmolog, poate evita ajungerea în astfel de situații și corectarea astigmatismului din timp.

Cum se corectează astigmatismul?

Există corecție optică a astigmatismului, cu ochelari sau lentile de contact (moi sau rigide), și corecție permanentă prin chirurgie refractivă - operație de reducere a dioptriilor. Ochelarii în cazul astigmatismului au lentile cilindrice, cu rolul de a corecta proiecția razelor de lumină pe retină și a oferi o imagine clară. În primă fază, ochelarii cu lentile cilindrice creează disconfort, puteți avea senzații de amețeală și este nevoie de o perioadă de adaptare până vă obișnuiți cu corecția optică.

Lentilele de contact moi, torice, sunt prescrise tot pentru corecția optică, însă este important de menționat că acestea se pot mișca ușor, ceea ce poate duce la imagini neclare. Lentilele de contact rigide pot fi o soluție bună în corecția astigmatismului cu valori mari sau în cazul keratoconusului.

Atât ochelarii de vedere, cât și lentilele de contact corectează vederea în timpul purtării. Pentru o corecție permanentă se poate face o operație pentru reducerea dioptriilor în timpul căreia se modifică raza de curbură a corneei, rezultatul fiind o vedere bună fără ochelari sau lentile de contact. În funcție de dioptrii și de mai multe particularități anatomice ale ochilor există mai multe tehnici pentru reducerea dioptriilor: PRK, FemtoLASIK, ReLEx SMILE, implant în scop refractiv. PRK este prima generație de chirurgie refractivă, FemtoLASIK este a doua generație, iar ReLEx SMILE este cea de-a treia generație și cea mai modernă. Cu ajutorul tehnicii SMILE pot fi corectate până la -15 dioptrii combinate miopie și astigmatism miopic, respectiv până la -5 dioptrii astigmatism. Operația este ușoară, fără durere în timpul intervenției sau după, iar recuperarea este rapidă, în 72 de ore vă puteți relua aproape toate activitățile obișnuite.

Pentru keratoconus se poate  realiza un tratament modern numit crosslinking.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj