None

Atacul acut de glaucom

Atacul de glaucom reprezintă cea mai importantă urgenţă medico-chirurgicală în glaucom şi este forma de manifestare cea mai frecventă în glaucomul cu unghi închis.

Glaucomul, considerat o cauză frecventă a orbirii, cuprinde un grup de boli oculare în care apar leziuni ale nervului optic, cu alterarea funcţiei vizuale şi pierderea ireversibilă a câmpului vizual (vederea periferică).

Mecanismul principal este creşterea presiunii intraoculare peste valoarea tolerată individual de ochiul respectiv.

Folosind o clasificare legată de conduita clinică, putem împărţi glaucoamele în: glaucom cu unghi deschis şi glaucom cu unghi închis.

Glaucomul cu unghi închis reprezintă cca 10% din totalitatea glaucoamelor. Poate apărea din cauza unei conformaţii anatomice mai speciale a diafragmei cristalin-iris, ereditar sau secundar altor afecţiuni oculare. Apare atunci când presiunea intraoculară creşte din cauza evacuării extrem de dificile a umorii apoase (lichid responsabil pentru reglarea presiunii oculare), prin obstrucţia totală sau parţială a unghiului camerular (format între iris şi cristalin).

Atacul acut de glaucom este declanşat de factori care determină închiderea unghiului camerular (care este deja îngustat): midriaza medicamentoasă, antecedente de subatacuri de glaucom neglijate, neavând simptome zgomotoase, staţionare în obscuritate, emoţii puternice, medicamente cu acţiune parasimpatolitică.

Pacienţii cu atac acut de glaucom acuză durere oculară intensă unilaterală cu scăderea bruscă a vederii, ochi roşu, fotofobie, lăcrimare, stare generală alterată uneori cu greaţă, vărsături şi hemicranie pe partea ochiului afectat. La examinarea oftalmologică, diagnosticul corect nu prezintă, în general, o problemă pentru specialist, afecţiunea având simptomatologie bogată.

Se constată, la palpare, că globul ocular este dur, dând senzaţia de „ochi de piatră”, ochiul este foarte congestionat, asociat cu edem cornean important, pupila este mărită, în semimidriaza fixă (areflexivă la lumină), camera anterioară mică, iar măsurarea tensiunii intraoculare relevă valori crescute (45-70 mmHg).

Examinarea ochiului contralateral are o importanţă deosebită pentru diagnosticul diferenţial şi relevă o cameră mică şi un unghi îngust, cu potenţial de închidere.

Întrucât atacul acut de glaucom este o urgenţă majoră, ce se poate însoţi de pierderea bruscă şi ireversibilă a vederii, diagnosticul trebuie pus imediat şi tratamentul trebuie instituit de urgenţă. Dacă atacul acut de glaucom nu este recunoscut repede, în primele ore de la debut, scad şansele de a obţine un răspuns terapeutic bun.

Tratamentul medical este standardizat, se aplică de urgenţă şi are ca scop scăderea cât mai rapidă a presiunii oculare, pentru a permite astfel intervenţia chirurgicală, care este obligatorie; administrat pe cale generală, cuprinde perfuzii intravenoase cu agenţi hiperosmotici – Manitol -, care scad volumul globului ocular prin deshidratarea vitrosului, cu pastile care scad producţia de umor apos-acetazolamidă şi sedative, pentru a calma durerea oculară; local (picături) se administrează miotice (Pilocarpina), care cresc eliminarea umorului apos, betablocante care reduc secreţia umorului apos etc.

Iridotomia Laser, aplicată inclusiv preventiv şi la ochiul congener, şi trabeculectomia cu iridectomia periferică (operaţia clasică) sunt modalităţile chirurgicale recomandate.

După ce se intervine chirurgical se pot efectua investigaţiile paraclinice specifice pentru glaucom: câmp vizual, tomografie de nerv optic, care la rândul lor reprezintă instrumentele medicului oftalmolog pentru a evalua afectarea produsă la nivelul nervului optic. Monitorizarea pacientului cu controale periodice este obligatorie.

În concluzie, în privinţa glaucomului, cu atât mai mult este valabilă vorba „mai bine să previi decât să tratezi”, iar un consult oftalmologic complet este necesar cel puţin o dată pe an.

Dr. Grigorios Triantafyllidis

Medic specialist oftalmolog

Clinica de oftalmologie AMA-Optimex

Comentarii


Cojocaru Liliana

si eu am trecut prin aces episod si recunosc toata simptomatologia. Ieri am facut operatia laser.Am fost la spital dar au zis ca nu merge laserul, vineri. Sambata nu mai puteam...noroc ca am gasit o doctorita la o clinica privata a venit de acasa cred.. mi-a facut interventia..macar acum nu ma mai doare.La mine cred ca au fost emotii extraodninar de puternice , mediul stresant de la scoala, mai multe afectiun cronice sau acute care mi-au alterat starea generala de sanatate, folosirea prelungita a calculatorului . Sa vedem ce se mai poate face

Feb. 20, 2011, 7:03 a.m.
3
1

Dr. Andrei Filip

Buna seara, atacul de glaucom are ca si cauze anumite particularitati anatomice oculare ale unor persoane. Corect este sa faceti tratament laser la amandoi ochii. Conduita terapeutica este functie de caz.

Feb. 20, 2011, 10:56 p.m.
4
3

scutaru elena brindusa

Buna ziua. amAm o fetita de 1 an si 8 luni. la 5 luni am operat-o de hidrocefalie triventriculara. la 4 luni s-a declansat si sindromul West. acum este si in tratament cu anticonvulsivante. keppra. ospolot, si rivotril. In luna ianuarie 2012 i-am facut o cura de synacthen la sfatul medicului. Astazi 12.12. 2012 i-am facut un control oftalmologic si a fost diagnosticata cu suspiciune atrofie optica. OD reflexe pupilare lente. OS semimidriaza fixa. La examenul paraclinic papile mai palide OS>OD vase aspect normal. Mi-a recomandat EOG. va rog sa imi spuneti ce sanse are de a fi salvat ochil stang si daca va putea sa vada normal sau cel putin sa se descurce singura mai tarziu. va multumesc.

Dec. 12, 2012, 1:06 p.m.
2
0

Dr. Andrei Filip

Buna seara. Tinand cont de faptul ca este o problema neurologica imi este greu sa ma pronunt. Succes!

Dec. 15, 2012, 6:35 p.m.
0
3

popa tereza

Buna ziua! Tatal meu a fost operat acum doua saptamani de glaucom cu unghi ingust. De patru zile acuza niste dureri atroce care cuprind si jumatatea craniana dreapta.D-na dr i-a recomandat acetazolamida 1/2 *3 prize pe zi.In plus, ia si nurofen forte.Totusi durerea nu cedeaza decat sporadic.D-na dr.e in concediu, si chiar nu stiu ce sa fac. daca puteti sa ma ajutati cu un sfat...Va rog mult de tot!

July 29, 2014, 10:49 a.m.
1
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua D-na Popa Tereza, din ce imi spuneti poate fi o urgenta. Va recomand sa sunati la clinica si sa mergeti azi! Detalii la: www.amaoptimex.ro

July 29, 2014, 4:19 p.m.
2
0

ovydiu

buna ziua am si eu o problema mama mea a fost operata de glaucom acum cateva zile a avut atac acut de glaucom OD ea are glaucom de apoximativ 20 ani acum are 58 ani vineri trebue sa mearga sa se opereze si la OS acum vede in ceata si la mica distanta cu ochiu operat .La internare avea VOD=0,05fc, VOS=1fc,TOD=56mmHg, TOS=14mmHg, BIOOD=congestie peripapilara intensa,edem corneean,CA ingusta,BIOOS=CA ingusta, FOD=nu se vizualizeaza, FOS=C/D=0,6, INTERVEN20.08.2014 OD;Irdectomie periferica. la externare; VOD=nd la 1 m fc; TOD=12mmHg; TOS=15mmHg; BIOOD=endem corneean, cute descemetice, iridectomie periferica , CA ingusta daca puteti sa explicati putin si daca vederea va reveni catusi de cat eu am 37 ani am vederea foarte buna nu am nimic dar nu am facut nici un control , as putea mosteni si eu boala?? va multumesc anticipat

Aug. 24, 2014, 11:18 a.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua, vo pot oferi o opinie corecta despre mama dvs., numai dupa un consult. Ochiul drept avnd tensiune atat de mare, trebuia operat de urgenta. Ochiul stang are vedere si tensiune buna, cred ca se poate face tratament laser. Aveti sanse de 50 %. Va recomand un consult. Daca mai aveti intrebari imi puteti scrie la andrei@amaoptimex.ro

Aug. 24, 2014, 12:54 p.m.
0
0

ovydiu

OD a fost operat miercuri dar vede doar la 2 metri cu el in ceata OS e programat pentru 29 la operatie laser la bacau

Aug. 24, 2014, 3:52 p.m.
0
0

ovydiu

OD a fost operat miercuri dar vede doar la 2 metri cu el in ceata OS e programat pentru 29 la operatie laser la bacau

Aug. 24, 2014, 3:58 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Rolul operatie de glaucom este de a reduce tensiunea si nu de a reface vederea.

Aug. 24, 2014, 4:34 p.m.
0
1

anisoara

Buna ziua, am si eu o problema. Noaptea trecuta dupa 2 ore de somn m-am trezit cu o durere atroce a ochilor, mai ales cel drept.Lacrimare usturime, durere intensa deaveam senzatie de voma.Am reusit sa adorm dupa o ora , parca nu ma mai deranja asa rau. Acum simt ceva in OD si ma deranjeaza lumina si ochiul este rosu.Ce ma sfatuiti sa fac?

Oct. 30, 2015, 1:47 p.m.
1
0

voicu ionut

Mama mea a fost diaconsticata cu glaucom acut.Cum se poate trata si cum se poate combate aceasta boala.Va multumesc foarte mult anticipat.Ionut

Feb. 7, 2016, 2:29 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @voicu ionut, glaucomul este o afectiune foarte pacatoasa, o astept la consult si investigatii pe mama dumneavoastra. In functie de rezultate va pot recomanda ce este de facut.

Feb. 9, 2016, 1:59 p.m.
0
0

Anda

Buna ziua, am fost diagnosticata cu glaucom cu unghi inchis si locuind in Arad, unde urgentele oftalmologice se trimit la Timisoara, imi e foarte frica de un viitor atac de glaucom.\r\nAs dori sa stiu daca iridectomia periferica este mai eficienta decat iridotomia normala unde se gaureste irisul daca am inteles eu bine. Multumesc anticipat

May 30, 2016, 3:32 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @Anda, depinde de caz. In mod normal intr-o astfel de situatie, tratamentul este cu laser. Multa sanatate!

May 31, 2016, 10:11 a.m.
0
0

cimpeanu

As dori sa stiu daca pt mama mea se poate face ceva.a fost diagnosticata cu glaucom cu unghi deschis <10 iar med ia dat picaturi cosopt si izba.problema este ca din ce in ce vede tot mai cu ceata avind momente la soare cind nu mai vede deloc.mai este ceva de facut? Cu stima

Jan. 2, 2017, 8:11 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @cimpeanu, va recomand un consult si investigatii specifice. Dupa vom afla cum o putem ajuta. Multa sanatate!

Jan. 9, 2017, 6:56 p.m.
0
0

vali

Daca cateodata ma ustura un ochi,curg lacrimi si se inroseste apoi se deroseste ce este?este conjunctivita?nu am luat medicamente..dar daca nu trece la celalalt mai este conjunctivita?sau este raceala,ca in casa la frig se cam intampla asta..?

Jan. 24, 2017, 8:22 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Bună ziua @vali, vă reomand un consult oftalmologic, după medicul vă va putea oferi o recomandare medicala corectă. Multă sănătate!

Jan. 26, 2017, 8:58 a.m.
0
1

vali

Dar ce poate fi?in mare parte n am nimic..doar cateodata imi curge ochiul in casa..la cam de garda au zis ca e conjunctivita dar ochii nu s rosii si in plus astept sa se vindece asa..

Jan. 26, 2017, 1:57 p.m.
0
0

Dr. Andrei Filip

Buna ziua @vali, va recomand consult, dupa vom sti ce este de facut. Multa sanatate!

Jan. 30, 2017, 2:06 p.m.
0
0

vali

dar ma simt bine..nu am probleme de vedere..eu cred ca e o raceala,conjunctivita nu cred..

Jan. 31, 2017, 8:09 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha