47
None

Blefarospasmul

    “ Blefaro” în limba greacă înseamnă pleoapă, iar “spasm” înseamnă contracţie musculară necontrolată. Cu alte cuvinte, blefarospasmul este o contracţie spasmodică, involuntară şi necontrolabilă a muşchilor pleoapelor, frecvent manifestată la ambii ochi. Apare spontan, fără nicio cauză aparentă sau semn de avertizare. Durata fenomenului, care apare mai frecvent în timpul zilei, variază de la câteva minute până la câteva ore. Este o afecţiune destul de rară, cu prevalenţă de ~1/20000 de persoane.

   Se manifestă deopotrivă la bărbaţi şi la femei de orice vârstă, dar copiii şi femeile de vârstă mijlocie au sensibilitate mai mare. Printre factorii care favorizează blefarospasmul se regăseşte stresul, fumatul sau expunerea pasivă la fumul de ţigară, consumul de cafea, oboseala, o anumită sensibilitate psihosomatică, iar dintre factorii externi, expunerea la aer condiţionat sau poluarea.

    Blefarospasmul este des diagnosticat, greşit, ca alergie sau “sindrom de ochi uscat”. Afecţiunea nu este însoţită de dureri şi determină doar disconfort ocular. Persoanele cu blefarospasm au vedere normală. Când spasmul devine din ce în ce mai persistent, pacientul poate avea dificultăţi la menţinerea ochilor deschişi. Pacienţii cu blefarospasm sever nu trebuie să conducă maşina. Tipic, spasmul dispare de la sine, fără tratament.

     Insă, există afecţiuni medicale serioase care se manifestă cu blefarospasm, ca de exemplu:

  •  reacţie adversă la anumite medicamente (tratament hormonal - estrogeni, benzodiazepine antipsihotice etc.);
  •  afecţiuni neurologice: boala Parkinson, scleroza multiplă, boala Wilson;
  •  paralizie facială periferică (atingerea nervului facial cu lăcrimare în cursul masticaţiei – sindromul “lacrimi de crocodil”);
  •  eroziune corneană, corpi străini, traumatisme oculare, care pot provoca blefarospasm acut;
  •  sensibilitate la lumină (fotofobie);
  •  blefarită, trichiazis;
  •  tulburări ale somnului;
  •  teren ereditar.

     Blefarospasmul cedează ca intensitate sau chiar dispare când pacientul doarme sau se concentrează pe o anumită activitate.

     Pentru a confirma sau a exclude o cauză medicală importantă a blefarospasmului, se recomandă un examen oftalmologic complet, dar şi un consult neurologic.

    În general, se recomandă purtarea ochelarilor de soare. În anumite situaţii se administrează injectabil toxină botulinică (botox) în muşchiul orbicularis, care blochează stimularea nervoasă. În cazuri grave se apelează la intervenţia chirurgicală, prin care se îndepărtează un muşchi al pleoapelor (miotomie).  

Comentarii


Dorina

Buna ziua, f interesant articolul, chiar cautam asa ceva. Eu am de 1 an de zile aceasta boala, care a inceput cu spasm la ochiul sting fiind inca la serviciu, nu ma deranja si s-a accentuat dupa decesul mamei f rau, ca am zile cind mie teama sa merg pe strada. Am fost anul trecut in iunie la neurolog, am primit tratament, am mai fost si la un medic de spital (Fundeni) mi-a mai dat inca un medicament pe linga cel de baza...dar vad ca la fel. Nu mai stiu ce sa fac, am observat ca la orice moment de stress, oboseala, orice pe baza nervoasa mi se accentueaza. Deja ma ingrijoreaza situatia mea!!! Dorina

May 8, 2013, 8:51 a.m.
2
0

Dr. Andrei Filip

Buna seara, va recomand un consult. Dupa va putem face recomandarile necesare.

May 8, 2013, 8:50 p.m.
1
0

SAVIN ELENA

buna seara ,am ac. boala de 15-16 ani am descoperi-to cand mi-au cazut pleoapele total in 2013,timp de 4-5 ani am consultat oftalmologi [8] dar niciunul nu m-a trimis la neurolog,in ian. 2014 am facut r. botulinica [dysport] nu a avut afect decat cam 1 luna si jum apoi mai rau a f mi se intindea pleoapa si faceam din ele dif. forme ,am ajuns la orbire funct, ridicam pleoapala cu degetele sa ma pot deplasa apoi am descoperit 1 dr. care opera muschii motri ,am ramas cu fotofobie ,[2015-op] dar si pleoapele au reinceput spasmurile fotofobia ,durerea globilor oculari cu tot cu frunte, in sept 2017 am refacut t.bot dar [xeolin]am exact 4 luni si deja is la fel ca innainte pot fi incadreta intr-un grad de handicap [diagn. g24.5 ] in martie voi face t.b. iar dar daca mie rau o sa incerc sa o fac mai devreme. MULTUMESC,

Jan. 15, 2018, 7:08 p.m.
0
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha