20
None

Automedicaţia

Un studiu realizat în luna martie 2012, cu colaborarea Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, a arătat că 87% dintre adulţi folosesc automedicaţia. Dintre aceştia, cei mai mulţi adulţi aleg să se trateze fără a cere sfatul specialistului, de răceală – 41%, de durere de cap – 31% şi de cele mai multe ori se bazează pe experienţe anterioare sau pe informaţiile găsite pe internet.

Deşi adulţii sunt conştienţi de faptul că automedicaţia prezintă foarte multe riscuri, 6 din 10 părinţi o aplică şi in cazul copiilor lor, imprimându-le şi acestora, de mici, acelaşi comportament de a evita mai târziu, ca adulţi, să apeleze la un medic, atunci când starea de sănătate o va impune.

,,Practic, copilul va reţine şi va face ceea ce vede la părinţi şi mai puţin ceea ce părinţii încearcă să-i transmită verbal” a declarat dr. Evelina Moraru, Medic Pediatru Spitalul de Copii Sf. Maria Iaşi

 Tocmai de aceea părinţii trebuie să acorde foarte mare importanţă felului în care se comportă în preajma celui mic şi cum îl ajută pe acesta să facă faţă unei stări de sănătate precare.

 

Medicamentele nu sunt o soluţie pentru orice

,,O tuse uşoară, fără expectoraţie sau o durere de cap nu presupune administrarea imediată a unui medicament aşa cum nici administrarea de vitamine pentru creşterea sistemului imunitar nu înseamnă că cel mic nu va mai răci. Medicamentele nu sunt bomboane, iar administrarea acestora după ureche, fără avizul medicului, le va crea copiilor falsa impresie că orice disconfort în starea de sănătate poate fi rezolvat sau ameliorat cu o tabletă oarecare. În timp, cei mici îşi vor însuşi acest tip de comportament. Mai mult, copiii care au acces la dulapul de medicamente şi care pot reţine numele şi întrebuinţarea medicamentelor vor ajunge să şi le administreze singuri, creându-şi astfel potenţiale noi probleme de sănătate”, a adăugat dr. Evelina Moraru.

 

Soluţiile alternative, benefice şi pentru adulţi şi pentru copii

,,Dacă un copil îşi va vedea părintele că ia imediat un medicament atunci când se plânge de o durere de cap sau de stomac, el îşi va însuşi acest model comportamental şi când va fi mai mare îl va adopta, poate chiar îl va transmite mai departe propriei familiei. Încercaţi să le arătaţi celor mici că până la dulapul de medicamente sunt şi alte opţiuni. O soluţie pentru durerea de cap ar putea fi o plimbare în aer liber, pentru durerea în gât un ceai cu lămâie şi miere, iar creşterea imunităţii este rezultatul alimentaţiei corecte şi echilibrate nu al utilizării vitaminelor. Învăţaţi-i pe cei mici să aibă grijă de ei într-un mod simplu, natural şi aplicaţi şi dumnavoastră acelaşi principiu”, a menţionat dr. Moraru.

Comportamentul părinţilor este un model pentru micuţii lor şi atitudinea faţă de îmbolnăvirile curente trebuie să fie ca o lecţie de viaţă. Automedicaţia ascunde multe riscuri şi tocmai de aceea în educaţia copiilor trebuie implementată ideea că tratamentul potrivit este cel confirmat de medic.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha